Kokki hävittäisi tutun mausteen – lukijat tyrmäävät: ”Ei voi korvata” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kokki hävittäisi tutun mausteen – lukijat tyrmäävät: ”Ei voi korvata”

Eritoten aromisuola tuntuu jakavan suomalaisia kahteen leiriin.

Ruuan maustaminen kuumentaa lukijoiden tunteita.

6.6.2019 13:56

Tällä viikolla Ruokalan kuumana puheenaiheena on ollut maustekaappien sisältö suomalaisten keittiössä. Tiistaina kysyimme ammattilaiskokeilta, mitä mausteita kannattaa jokaisen kotikokin kaapissa olla.

Heidän mukaansa muutamalla mausteella pötkii jo pitkälle. Näitä ovat suola, tuoreet yrtit ja tietysti pippuri – mieluiten vastarouhittuna myllystä.

Myös vältettävistä mausteista kokit olivat varsin yksimielisiä. Ohje oli seuraavanlainen: unohtakaa aromisuola, grillimauste, maustesekoitukset ja valmismaustemarinadit.

Ylimaustamisenkin kanssa kannattaa olla tarkkana.

– Hetket, jotka pistävät miettimään, lisäisikö vielä maustetta vai olisiko näin hyvä, ovat 99-prosenttisesti sellaisia, että on parempi lopettaa maustaminen. Veikkaisin, että ruoka on sellaisenaan silloin ihan passeli, Hans Välimäki totesi Ilta-Sanomille.

Aihe herätti repivää keskustelua myös Ilta-Sanomien lukijoiden keskuudessa. Eritoten aromisuolan halveksunta sai osan suunniltaan – ja osan kiittämään kokkeja.

Ei voi korvata

Nimimerkki Omena puolustaa aromisuolaa sekä muita kokkien lynkkaamia mausteita. Ne ovat hänen mukaansa vaihtoehto kokemattomallekin kotikokille.

– Aromisuolan, yrttisuolan, grillimausteen tai valmismarinadien makua ei voi korvata suolalla tai pippurilla. Jos pitää tietyn mausteseoksen makuisesta ruoasta, silloin lienee suositeltavaa käyttää kyseistä mausteseosta oman makunsa mukaan. Kotikokille mausteseokset ovat käteviä, koska vastaavan makumaailman saavuttaminen on hankalaa kokeille, saati sitten tavalliselle ruuanlaittajalle, lukija perustelee.

– Grillimauste, aromisuola ja tabasco ovat siitä näppäriä mausteita, että niillä tällainen kokkaustaidotonkin saa sen jauheliha-makaronisotkun maistumaan aina tutulta ja turvalliselta... toteaa myös Afterburner.

Viinuri pohtii, voisiko suomalaisten ravintoloiden alamäen syynä olla juurikin aromisuolattomuus.

– Etniset ravintolat, varsinkin kaukoitäiset, tunnetusti käyttävät aromisuolaa, ja suomalaiset tykkää. Kannattaisikohan tehdä sitä mistä kansa tykkää, eikä juurtua poteroihinsa?

– Saatte aromisuolani kun revitte sen kylmästä, jäykistyneestä kädestäni, uhoaa nimimerkki Kanan muna.

”Kuin jumalten ruokaa söisi”

Nimimerkki Kokki muistuttaa, että parjattua aromisuolaa voi tehdä myös itse.

– Minä teen aromisuolani itse, ja esimerkiksi suola, sipulijauhe, valkosipulijauhe ja sellerijauhe riittävät valmistukseen. Pelkkä valkosipulisuolakin on oikein hyvää.

Perinteinen, kaupan hyllyltä haettava aromisuola saa kuitenkin yhtä lailla siunauksensa lukijoilta.

– Yrttisuolan ja grillimausteen sekoitus siroteltuna hyvin grillattuun talouskyljykseen on kuin jumalten ruokaa söisi, Yrtti rocks toteaa.

– Voileipä, jonka päällä on vihanneksia, on yksinkertaisesti parempi, kun lisää hieman aromisuolaa sen kurkun päälle. Ette tiedä, mistä olette jääneet paitsi, LexSteele vannoo.

– Aromisuola ja etenkin Knorrin Aromat ovat mausteiden kuninkaita ja taikasuolaksikin mainittuja, napauttaa Nostradamus.

”Huoletta voi lopettaa tämän turhakkeen valmistuksen”

Moni lukijoista on kuitenkin kokkien kanssa samoilla linjoilla. Kokki kuvailee tuotetta lähinnä turhakkeeksi.

– Aromisuola on niiden kokkaajien mauste, jotka eivät oikeasti osaa tehdä mitään muuta keittää makaronit ja tehdä jauhelihakastikkeen. Huoletta voi lopettaa tämän turhakkeen valmistuksen ja myynnin.

Kotikokki on tismalleen samoilla linjoilla.

– Aromisuola on turhake. Tiedättekö intoilijat, miksi edes himoitsette sen tuomaa ”hyvää ja täyteläistä” makua? Siksi, koska natriumglutamaatti on koukuttava aine, kuten nikotiini. Ja mitä tulee Kaukoidän keittiöön, jonka ruokaympyrässä yksi lohko on varattu mainitulle mömmölle, siitä eivät tosissaan kaikki tykkää. Itse en välitä, kaikki lihat valkoisina mauttomina siivuina likoaa jossain tahmeanimeläntulisessa litkussa, hän kritisoi.

– Lopetin aromisuolan käytön jo monta vuotta sitten. Aromisuola antaa vain aromisuolan makua, ei mitään muuta. Ei, vaikka sitä käyttäisi kuinka vähän, nimimerkki iiiiiiii sanoo.

Ei pippurille

Myös muutamat muut mausteet nousevat esille. Hartza sanoo, että sitruunapippuri on myös yksi niistä mausteista, jotka voisi ”ampua kuuhun yksisuuntasella raketilla”.

Suomalaisten suosima pippuri ei sytytä Saimaanrannan Tuuliaa.

– Suomalaisilla on tapana tunkea pippuria joka paikkaan. Hankala syödä, jos puraiset jotain väkevää pippurinmurua ruuan seassa. Tykkään aasialaisesta hapanimelään suuntautuneesta maustamistyylistä.

– En ole ikinä käyttänyt aromisuolaa. Jossain kylässä maistanut ja mielestäni se oli pahaa. En myöskään pidä kauppojen yhä eksoottisemmiksi nimetyistä mausteseoksista, jotka sotkevat ruoan perusmaut kokonaan. Joskus on tullut haksahdettua, mutta on ne makuelämykset päättyneet eka kertaan, nimimerkki Minun mielestäni... kertoo.

– Valmiskastikkeet ovat nekin turha rahanmeno. Joillakin on kaapit täynnä jos jonkinnäköistä pulloa. Kaupasta en osta ikinä niitä valmismaustettuja, marinoituja lihoja. Mistä ne ihmiset löytävätkin, niin hirveät maut. Toki maistanut olen sen ensimmäisen ja viimeisen kerran. Tulee aina mieleen, että mitähän niiden marinadien alla oikeasti on! hän jatkaa.

– Maustepurkista on tullut laitettua rakuunaa talvikeittoihin. Sillä näyttää olevan aineenvaihduntaa nopeuttavia ominaisuuksia. Pidän ruokakokeiluista ja Välimeren maiden yksinkertaisista ruoista. Toki keitot kotimaisista kausivihanneksista ja juureksista ovat perusruokavaliossa. Arvostan tuoreyrttien makuja ja sitruunan raikkautta ruuissa, lukija lopettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit