Käytätkö sinäkin? Tuttu mauste voisi kokin mielestä ”vaikka kadota maan päältä”

Julkaistu:

Maustaminen
On yksi ruokatuote, jonka Hanna Gullichsen soisi katoavan kokonaan. Se on aromisuola.
Suola on maustekaapin kulmakivi. Parhaimmillaan se antaa pieninäkin määrinä ruualle herkullisen ja täyteläisen maun, pahimmillaan taas kaikkea muuta.

– Suolaa saa olla, mutta ei mitään aromi- tai yrttisuolaa saati grillimaustetta, Ari Ruoho ravintola Nokasta toteaa.

Kokki ja kirjankustantaja Hanna Gullichsen on samaa mieltä.

– Aromisuola on semmoinen mauste, jota en vain ymmärrä. Voisi minun puolesta vaikka kadota maan päältä, Gullichsen naurahtaa.

Ravintola Keilaniemen keittiömestari Markus Heinonen komppaa ja kuvailee aromisuolaa lähinnä epäilyttäväksi, keltaiseksi jauheeksi.

– Jauhettu valkopippuri on vahvana kakkosena omalla listalla, Heinonen mainitsee.

Ruoho suhtautuu kielteisesti erityisesti maustesekoituksiin ja valmismaustemarinadeihin, eikä suosittele niiden käyttöä kotikokeillekaan.

– Jotain hyviä barbeque-kastikkeita varmaan löytyy, mutta nämä valmismaustekastikkeet ovat pitkälti aika turhia.

Lisäänkö – vai olisiko näin hyvä?

Maustaminen on ruuanlaiton a ja o – kunhan se menee nappiin. Nyrkkisääntö kokkailussa on yksinkertainen: vältä ääripäitä.

– Yli- ja alimaustaminen tulee mieleen, Gullichsen toteaa, kun häneltä kysyy isoimpia mokia ruokaa maustaessa.

Jos ei käytä kokatessa suolaa, on riski, ettei ruoka maistu yhtään miltään. Suola näet korostaa ruuan omaa makua, kuten myös etikka, toteaa Gullichsen.

– Ja jos taas mausteita tulee laittaneeksi liikaa, ei ruoka sittenkään ole hyvää.

Myös Heinonen kertoo, että jo monta vuotta sitten ravintolakoulussa toistettiin yhtä lausetta.

– Että suolaa on helppo laittaa lisää, mutta vaikea ottaa pois. Se pitää yhä kutinsa. Suolan käytössä pitää muistaa, että se korostaa muita makuja, eli lisää se vasta lopuksi.

– Jos keität esimerkiksi kastiketta, keittämisen aikana nesteen määrästä voi haihtua puolet, ja jos suolan on jo lisännyt keittämisen alkuvaiheessa, lopputulos voi mahdollisesti olla liian suolainen, Heinonen ohjeistaa.

Makuaistit tukossa

Samaa painottaa myös Hans Välimäki.

– Hetket, jotka pistävät miettimään, lisäisikö vielä maustetta vai olisiko näin hyvä, ovat 99-prosenttisesti sellaisia, että on parempi lopettaa maustaminen. Veikkaisin, että ruoka on sellaisenaan silloin ihan passeli, Välimäki sanailee.

Innokkailla maustajilla saattavat makuaistit mennä tukkoon. Maulle ja mausteille, kuten suolalle, voi siis hyvin turtua.

Ylimaustaminen näkyy Välimäen mukaan erityisesti nyt, kun grillikausi alkaa olla kuumimmillaan.

– Marinadit tehdään mitä kummallisimmista systeemeistä, ja lopulta ne erikoisuudet jäävät lähinnä kulhonpohjalle.

Hän muistuttaa myös tarkkailemaan mausteiden päiväyksiä. Vaikka vanhentuneet mausteet eivät ole välttämättä terveysriski, on makuun suuri vaikutus sillä, kuinka kauan purkki on seissyt maustekaapissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt