Maustekaappi kukkuroillaan? 4 ammattikokkia kertoo: Oikeasti tarvitset vain näitä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Maustekaappi kukkuroillaan? 4 ammattikokkia kertoo: Oikeasti tarvitset vain näitä

Suolaa, pippuria ja yrttejä – ne kantavat jo pitkälle, toteavat kokit.

Mitä mausteita sinä käytät ruuanlaitossa?

4.6.2019 17:00

Ilman maustamista uhkaa upeinkin kulinaristinen kokeilu jäädä pelkäksi torsoksi. Sen lisäksi, että mausteet tuovat tärkeän lisänsä makuun, korostavat ne samalla myös ruuan omaa makua.

Kysyimme ammattilaiskokeilta, mitä mausteita kannattaa jokaisen kotikokin kaapissa olla.

Panosta pippurimyllyyn

Kokki ja kirjankustantaja Hanna Gullichsen painottaa suolan merkitystä.

– Suolaa on hyvä olla erikseen maustamiseen sekä viimeistelyyn. Esimerkiksi pastaa keittäessä keitinveteen voi heittää karkeaa merisuolaa, Gullichsen toteaa.

Myös Hans Välimäki sekä Ari Ruoho Nokasta ovat samoilla linjoilla. Perusmausteet, eli suola, sokeri ja pippuri, kantavat pitkälle.

– Kun miettii suomalaisten kansallisia ruokia, on maustepippuri tosi tärkeä. Itse suosin vastarouhittua pippuria myllystä. Myös pippurin paahtaminen on helppo tapa tuoda ruokaan erilainen, vähän hedelmäinen klangi. Lisäksi cayennepippuri ja kuivattu chili voivat olla tarpeen, Välimäki mainitsee.

– Pippurimyllyyn kannattaa panostaa, ja se kannattaa pitää koko ajan käden ulottuvilla, Gullichsenkin toteaa.

Gullichsenin mukaan ennen kuivamausteiden miettimistä on kuitenkin pidettävä mielessä öljyt ja etikat, jotka ovat elintärkeitä keittiöpuuhissa. Kuten suolaa, myös öljyä on oltava ainakin kahdenlaista.

– Joku neutraali paistamiseen, ja maustamiseen sitten taas parempi oliiviöljy, josta itse tykkää. Jos on lisäksi vielä jotain seesamiöljyä, on jo tosi hyvä tilanne. Näitä voi sitten sekoitella ja etsiä sopivaa suhdetta öljyjen välille.

Kesäkauden yrtit kunniaan

Ruoho vannoo ennen kaikkea puhtaiden ja luonnollisten raaka-aineiden, kuten sitruunan, nimeen.

– Raastettu sitruunankuori on hyvä valinta, samoin appelsiinin- ja limenkuori, jota voi esimerkiksi perunasalaattiin raastaa mukaan. Muista myös sitruunamehu. Niistä tulee sellaista aitoa luonnon happoa, Ruoho pohtii.

Yhtä lailla Gullichsen nostaa esille sitruunan, jota hän kertoo käyttävänsä paljon itse. Kesäkaudella myös tuoreet yrtit ovat jatkuvasti pöydällä ruuanlaittoon ryhtyessä.

– Yrteistä on minulta usein kysytty, että mihin niitä voi laittaa, mihin vastaan, että ihan mihin vaan. Hellan viereen vaan ja testaamaan!

”Semmoista kemistin hommaa”

Gullichsen kertoo, että kotona hänellä on tuoretta oreganoa valtava kimppu, jota voi käyttää ruokaan kuin ruokaan. Kesällä maustamiseen ei yrttien lisäksi paljoa muuta tarvitakaan, mitä nyt toisinaan maustetahnaa tai soijakastikkeita.

– Ja hei, sinappia voi toki lisätä salaatinkastikkeeseen! Maustaminen on joka tapauksessa semmoista kemistin hommaa, kun miettii suhteita ja testailee. Mutta tämä on sellainen peruspaketti, jolla lähtisin liikkeelle, hän summaa.

Keittiömestari Markus Heinonen ravintola Keilaniemestä luottaa samaan tapaan yrtteihin.

– Ikkunalaudalla on kasvamassa ympäri vuoden pari basilikaa ja näin kesällä parvekkeella muutamia eri salaatteja sekä yrttejä: rosmariinia, minttua ja sitruunamelissaa. Ne ovat erittäin helppohoitoisia ja satoisia kasveja.

Myös Välimäki korostaa, että yrttien voimalla kruunataan loppumaku. Paljoa muita mausteita hänkään ei näe kotikokin kaipaavan.

– Curry voi siitä pitävälle toki olla osa maustekaappia, mutta itse en oikein keksi sille käyttötapoja. Sitä on suht helppo tehdä itsekin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit