Samaa vanhaa voileipäkakkua – vaiko sittenkään ei? Näitä herkkuja suomalaiset haluavat nyt valmistujaispöytiin - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Samaa vanhaa voileipäkakkua – vaiko sittenkään ei? Näitä herkkuja suomalaiset haluavat nyt valmistujaispöytiin

Valmistujaisiin menee nykyisin jonkin verran sormisyötävää ja haarukalla popsittavaa ruokaa, jota ei tarvitse lämmittää.

Valmistujaisiin menee nykyisin jonkin verran sormisyötävää ja haarukalla popsittavaa ruokaa, jota ei tarvitse lämmittää.

Julkaistu: 31.5.2019 12:56

Eri puolella Suomea juhlapöytiin halutaan vähän erilaisia herkkuja. Klassikkoherkut porskuttavat kuitenkin edelleen.

Valmistujaisviikonloppu tarkoittaa sitä, että ympäri Suomen kokoonnutaan sukulaisten ja ystävien kesken juhlistamaan koulunsa päättäviä. Juhlahumuun kuuluu kuplivan ohella totta kai pöytä täynnä makeita ja suolaisia herkkuja.

Me suomalaiset olemme vuosikymmenten ajan vannoneet eritoten perinteisten kerma- ja voileipäkakkujen nimeen. Nyt kysyimme pitopalveluilta, onko tilanne edelleen sama.

Klassikot kiinnostavat yhä

Tiina Granlund helsinkiläisestä pitopalvelu Pilkkeestä arvioi, että voileipäkakkuja on tilattu heiltä jopa viime vuotta enemmän. Yhtä lailla kermakakut maistuvat juhlakansalle.

– Pilke on erikoistunut tapas-tyyppiseen syömiseen, joten meiltä menee jonkin verran sormisyötävää ja haarukalla popsittavaa ruokaa, jota ei tarvitse lämmittää. Mutta kyllä ne klassikot tosiaan kiinnostavat yhä, Granlund painottaa.

Myös Tampereella kylmien ruokien suosio näkyy, toteaa 4catering Oy:n myyntisihteeri Kati Murtonen.

– Pöytään halutaan entistä enemmän kylmää syötävää, kuten salaatteja ja piiraita. Toki lämmintäkin tarjotaan.

– Ja kakku tuntuu olevan lähes aina jälkkärinä. Jotkut ottavat klassikon eli täytekakun, mutta mousse- ja juustokakut ovat myös suosittuja. Voileipäkakku ei ole meillä enää semmoinen hitti kuin aiempina vuosina, Murtonen mainitsee.

”Raakakakkujakin menee”

Kuopiossa sijaitsevan pitopalvelu CaWan yrittäjä Vappu Wallenius-Nordfors nostaa esille vegaaniruokien suosion kasvun.

– Täyte- ja voileipäkakut menevät meillä entiseen malliin, mutta vegaanitilaukset ovat lisääntyneet huomattavasti. Tyypillistä on, että vaikkapa 50 hengen tilauksesta 5–10 annosta on vegaaneja, Wallenius-Nordfors sanoo.

Toisaalta erityisesti nuorten suosiossa on ollut barbeque-possu, joten muutos ei ole suoraviivaista.

– Kakuissa se mansikkakakku on edelleen ykkönen. Erityiskakkuja, kuten raakakakkujakin menee.

Selvä muutos entiseen

Keittiöpäällikkö Teemu Rantanen turkulaisesta Herkkupiste Cateringistä näkee huomattavan eron aiempaan juhlaruokaan.

Heiltä tilataan nyt kevyempää ja raikkaampaa, kasvispainotteisempaa ruokaa sekä kalavaihtoehtoja. Tämä sopii Rantasen mukaan mainiosti heille, sillä Herkkupisteessä suositaan lähituottajia, kuten torisalaattia, kurkkua ja tomaattia.

Kylmät ruuat, joita muutkin pitopalveluyrittäjät korostavat, ovat suuressa suosiossa.

– Yleensä juhlat ovat pihalla, ja kun vieraat tulevat paikalle eri aikaan, haluaa moni juhlia järjestävä unohtaa lämpimät lihapääruuat ja valita pienempää sormisyötävää, Rantanen pohtii.

Tämä heijastuu makeiden herkkujenkin tilauksiin. Perinteiset kakut eivät turkulaisessa yrityksessä ole enää kovassa huudossa, vaan esimerkiksi pienet, makeat palat kiinnostavat enemmän.

– Niitä perinteisiä voileipäkakkuja ei tosiaan juuri mene, mutta esimerkiksi mousse- ja mascarpone-kakkuja tilataan meiltä kyllä.

Mikä on täydellinen menu valmistujaisjuhliin? Kerro alla kommenttikentässä!

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit