Jos et tyydy pelkkään makkaraan, grillissä voi valmistaa todellisen herkkuaterian – 5 maukasta ohjetta

Julkaistu:

Grillikesä
Grillissä voi valmistaa makumaailmaltaan rikkaita lisukkeita ja pääruokia.
Grillaaminen on hauskaa, mutta se on myös nopea tapa valmistaa ihana, kesäinen ateria. Grillissä voi myös tehdä makumaailmaltaan rikasta ruokaa.

Lihan ja kalan lisäksi kasvikset ja juustot saavat hyvää makua grillissä. Grillattu varhaiskaali on loistava lisuke esimerkiksi kalalle ja broilerille.

Kokonainen juusto ja grillisalaatti ovat myös toimiva yhdistelmä.

Grillilohen voi maustaa astetta rohkeammin ja possun kylkeen sopii esimerkiksi raikas salsa.

Keräsimme Ruokalan reseptiarkiston grilliohjeiden helmiä. Löydät myös muita grillaamiseen liittyviä ohjeita ja reseptejä täältä.

Grillattua varhaiskaalia

1 kokonainen varhaiskaali (myös amerikansalaatinkerä käy)

2 rkl rypsiöljyä

suolaa

Lisäksi:

150 g sinihomejuustoa

1 dl saksanpähkinöitä

grillattua broileria, kalaa tai grillipihvit

Valmistusohjeet

  1. Halkaise kaali neljään osaan. Pyyhi pinnat öljyllä ja mausta suolalla.
  2. Kuumenna grilli reilun kuumaksi ja nosta kaalit grilliin. Grillaa muutaman minuutin ajan molemmilta leikkauspuolilta.
  3. Murusta päälle sinihomejuustoa ja rouhittuja pähkinöitä. Tarjoile sellaisenaan tai grilliruuan lisukkeena.
Valmistusaika: 5 minuuttia

Annoksia: 4


Grillijuusto

1 kokonainen camembert-juustokiekko puurasiassa

3 rkl jälkiruokaviiniä

muutama oksa timjamia

Valmistusohjeet

  1. Ota juustosta mahdollinen muovikääre pois. Nosta juusto takaisin puurasiaan.
  2. Tee juuston pintaan pieniä reikiä ja lorauta päälle viiniä ja revi päälle muutama timjamin oksa. Kääri rasia folioon ja nosta grilliin yläritilälle.
  3. Grillaa hetki epäsuoralla lämmöllä. Nosta tarjolle. Tarjoile valuva ja kuuma juusto vartaiden kanssa.
Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 8

Grillisalaatti

1 munakoiso

1 kesäkurpitsa

nippu erilaisia yrttejä

1 sitruunan kuori raastettuna

1/2 sitruunan menu

2 rkl oliiviöljyä

1–2 tl hienoa merisuolaa

200 g fetajuustoa

3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

Valmistusohjeet

  1. Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa ½ cm:n paksuisiksi siivuiksi. Grillaa niitä kovalla lämmöllä, kunnes niihin muodostuu grilliraidat ja siivut pehmenevät. Nosta lämpimät siivut sekoituskulhoon.
  2. Sekoita hienonnetut yrtit, sitruunan raastettu kuori, sitruunamehu, oliiviöljy ja suola keskenään.
  3. Sekoita kastike vielä lämpimien vihannesten joukkoon ja anna marinoitua noin tunti huoneenlämmössä. Sekoittele välillä.
  4. Murusta fetajuusto ja paahda pinjansiemenet. Asettele marinoituneet vihannekset tarjolle ja ripottele päälle fetaa ja pinjansiemeniä.
Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4


Wasabimaustettua grillilohta

4 x 150 g palaa lohta

öljyä

1 rkl wasabitahnaa

1 kurkku

2 rkl seesaminsiemeniä

1 punainen chili

4 rkl riisiviinietikkaa

pari tippaa seesamiöljyä

1 tl sokeria

1 tl merisuolaa

Valmistusohjeet

  • Aloita kurkusta. Siivuta kurkku ja laita siivut kannelliseen purkkiin.
  • Paahda seesaminsiemeniä vähän kuivalla pannulla. Hienonna chili ja laita kaikki ainekset purkkiin. Ravistele, kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet. Tämä tarjotaan valmiin lohen kanssa.
  • Hiero loheen öljyä ja wasabia. Grillaa melkein kypsäksi. Lohi voi jäädä punertavaksi sisältä.
Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4



Grillattua possua ja salsaa

600 g possun sisäfilee

Marinadi

3 rkl sitruunamehua

2 rkl öljyä

2 valkosipulinkynttä

suolaa

Fileen ympärille:

100 g ilmakuivattua kinkkua

Tomaatti-sipulisalsa:

3 tomaattia kuutioina

1 kevätsipuli hienonnettuna tai ruohosipulia

½ dl basilikaa hienonettuna

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

3 rkl öljyä

vastajauhettua mustapippuria

suolaa

ripaus sokeria

Valmistusohjeet

  1. Poista fileestä kalvot. Sekoita marinadin ainekset. Laita filee ehjään muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua huoneenlämmössä tunti välillä pussia käännellen.
  2. Sekoita tomaatti-sipulisalsan ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa.
  3. Ota fileet muovipussista ja pyyhi pinta talouspaperilla.
  4. Mausta suolalla ja pippurilla ja kääri filee ilmakuivattuun kinkkuun. Grillaa pinta kovalla lämmöllä.
  5. Kypsennä keskilämmöllä noin 10–15 minuuttia fileen paksuudesta riippuen, kunnes filee on melkein kypsää. Varo kypsentämästä liikaa, ettei lihasta tule kuivaa.
  6. Kääri liha vetäytymään leivinpaperiin noin 10 minuutiksi. Huomioi, että vetäytyessään lihan kypsyminen jatkuu.
  7. Tarjoile viipaloitu liha raikkaan tomaattisipulisalsan, rapean salaatin tai varhaisperunoiden kera.
Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt