Jos tuotteessa lukee ”ei saa pakastaa uudelleen”, mitä käy, jos sen pakastaa silti? Asiantuntija antoi yksiselitteisen vastauksen

Julkaistu:

Lukijan kysymys
Pakastaminen kannattaa, mutta pakkausohjeita kannattaa noudattaa.
Ruokatuotteiden pakastaminen on puhuttanut Ilta-Sanomien lukijoita. Esimerkiksi viime syksynä lukija pohti, voiko kana- tai jauhelihapaketin pakastaa turvallisesti samana päivänä, kun on tuotteen viimeinen käyttöpäivä.

Lue lisää: Jos broileri- tai jauhelihapaketissa on tänään viimeinen käyttöpäivä, voiko sen pakastaa ja käyttää myöhemmin?

– Minulla ei ole tähän tieteellistä vastausta, mutta käytännön kokemuksen mukaan tuotteen voi pakastaa viimeisenä käyttöpäivänä ihan turvallisesti, kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta totesi.

Hän muistutti kuitenkin merkitsemään pakkaukseen päivämäärän, jolloin tuote on pakastimeen pistetty. Lisäksi liha on pakattava tiukasti muovipussiin, jotta kosteus ei pääse karkaamaan.

”Ei saa pakastaa uudelleen” – miksi ei?

Eräs lukija lähetti taannoin kysymyksen siitä, miksi joitakin valmiiksi pakasteena varastoituja tuotteita, kuten leivonnaista, lihaa tai jäätelöä, ei kannata pakastaa enää sulatuksen jälkeen.

Kysyimme syytä tähän Ruokaviraston asiantuntijalta Enni Tuutilta.

Pakkausselosteessa voi esimerkiksi myös lukea, että tuotetta ei saa pakastaa uudelleen.

Mitä tällaiselle tuotteelle tapahtuu, jos sen pakastaa suosituksesta huolimatta?

– Jo pakastaminen itsessään aiheuttaa sen, että ruokatuotteiden solutasolle muodostuu jääkiteitä. Kun tuote sulatetaan, tämä rikkoo soluranteita, mikä antaa otollisen kasvualustan erilaisille bakteereille, Tuutti toteaa.

– Jos sama toistetaan uudelleen, riskit ruoan pilaantumiselle ja mikrobien lisääntymiselle ruoassa kasvavat huomattavasti, etenkin, jos tuote on sulamisen jälkeen ollut huoneenlämmössä. Uudelleenpakastaminen siis lisää niitä riskejä, joita pakastaminen ja sulaminen ennestäänkin tuovat.

Tarkkana eritoten lihan kanssa

Enni Tuutti ei siis missään nimessä suosittele toimimaan vastoin pakkauksen ohjeita. Jos näin kuitenkin päättää tehdä, on kuluttajana omillaan.

Eritoten hän suosittelee olemaan tarkkana lihatuotteiden pakastamisessa.

– Helposti pilaantuvia ovat esimerkiksi kala- ja lihatuotteet sekä mäti. Niissä on ravintoaineita, joita ruokamyrkytyksiä aiheuttavat mikrobit hyödyntävät. Esimerkiksi paahtoleivän ravintoainekoostumus ei ole mikrobeille yhtä otollinen.

Uudelleenpakastamisella voi olla Tuutin mukaan vaikutusta myös tuotteen aistittavaan laatuun, kun jääkiteet rikkovat sen rakennetta.

– Rasvaista lihaa pakastettaessa rasvahappojen hapettuminen eli härskiintyminen taasen aiheuttaa makua pilaavaa muutosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt