Suomen paras sommelier löytyi – Murun Taneli selvitti parhaiten hankalat tehtävät

Julkaistu:

KILPAILU
Kuka tuntee parhaiten juomat? Kuka osaa tarjoilla ne parhaiten? Näistä asioista kilpailtiin Helsingissä.
Tavallisen viininystävän kannalta on jotenkin lohdullista huomata, että maan parhaat sommelierit menevät ihan metsään, kun tunnistustehtävässä eteen tuodaan kaksi viiniä.

Parhaan viinimestarin tittelistä kamppaillut finalistitrio analysoi maanantaina Helsingissä juomia monelta kantilta. Punaviinistä he olivat tunnistavinaan muun muassa tummia hedelmiä ja satulannahkaa. Selvästi Bordeaux’sta tulee tämä viini! Vai Languedocista? Valkoviinistä lausuttiin varmoja olettamuksia vuosikertaa myöten: sataprosenttinen chardonnay Burgundista!

Pieleen meni. Valkoviini oli peräisin Georgiasta (entisestä Gruusiasta). Punaviini ei ollut klassinen Bordeaux-sekoite, vaan shiraz-rypäleistä (eli syrah) valmistettu viini oli peräisin Etelä-Afrikan Stellenboschista.


Vielä enemmän kilpailijoiden hämmennys näkyi väkevien alkoholien tunnistamisessa. Melko lailla kuutamolla oli finalistikolmikko, mutta niin olisi ollut myös kilpailua seurannut yleisö. Kukapa olisi arvannut, että yhteen lasiin oli kaadettu islantilaista viinaa pullosta, jossa lilluu merilevää. Vieressä oli muun muassa slivovitsiä. Osa yleisöstä pohti, onko fiksua rakentaa testi outouksien varaan. Vai olisiko reilumpaa sijoittaa mukaan vain yksi kompa?

Kilpailijoiden kannalta ei varmasti ole kaikkein otollisin tilanne maistaa kelloa vastaan, kun vielä vieressä häärii yleisön kännykkäkamerapartio ja vastapäätä istuu tuomaristo muistilehtiöineen. Kuumottava tilanne syö varmasti osan harjoittelussa saavutetuista tiedoista ja taidoista.

Kilpailijoiden kompasteluista huolimatta tuomaristo löysi voittajan. Trophée Laroche -palkinnon eli Suomen parhaan sommelierin tittelin vei aiemminkin alan kisoja voittanut, helsinkiläisessä Murussa työskentelevä Taneli Lehtonen.

Finaalissa kilpailivat myös Markku Niemi ja Juulia Eloranta. Lehtonen edustaa Suomea lokakuussa Tukholmassa järjestettävässä Pohjoismaiden mestaruuskisassa.

Korjaus: Finaalissa ei kilpaillut Juulia Elovaara vaan Juulia Eloranta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt