Ruokamyrkytysten yleisin riskitekijä yllättää – kotikeittiössä se on usein muu kuin ruoka itse - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ruokamyrkytysten yleisin riskitekijä yllättää – kotikeittiössä se on usein muu kuin ruoka itse

Julkaistu: 12.5.2019 13:43

Ruokaviraston ylitarkastaja antaa viisi vinkkiä, joilla kotikokki voi pienentää ruokamyrkytysriskiä.

Onko jääkaappisi lämpötila kahdesta kuuteen astetta? Hyvä! Siinä tapauksessa voit syödä eilen parhaat päivänsä nähneen jugurtin hyvillä mielin.

Sen sijaan kauppakassin pohjalle unohtunut rahka kannattaa heittää menemään, vaikka päiväystä olisikin jäljellä.

Ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisimpiä syitä ruokamyrkytykseen, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Enni Tuutti.

Usein virhe tapahtuu omassa jääkaapissa.

Jos tuote on säilytetty ja valmistettu kuten kuuluu, on se luultavasti syömäkelpoista vielä pari päivää parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Sen sijaan viimeistä käyttöpäivää tulee noudattaa tarkasti, Tuutti tarkentaa.

Vältä näitä viittä virhettä, niin minimoit ruokamyrkytyksen riskin kotikeittiössä

  1. Pesemättömät kasvikset. Yllättävää kyllä, yleisin syy ruokamyrkytykseen on kasvikunnan tuotteissa. Alkuperämaasta riippumatta kasvikset tulee pestä huolellisesti. Jos olet raskaana tai vastustuskykysi on muuten heikentynyt, kuumenna pakastevihannekset ennen käyttöä.

  2. Likaiset kädet. Pese kätesi aina ennen ruoanlaittoa sekä sen aikana. Poista myös mahdolliset korut ja muut bakteeripesäkkeet.

  3. Raaka liha. Lihan valmistamisessa tulee olla erityisen huolellinen ja viimeistä käyttöpäivää tulee ehdottomasti noudattaa. Minimoit ruokamyrkytyksen riskin paistamalla lihan mahdollisimman kypsäksi. Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa.

  4. Yhteiset leikkuuvälineet. Pilko vihannekset ja liha erikseen omilla välineillä, etteivät ainesten bakteerit pääse sekoittumaan. Yhteinen leikkuulauta tai veitsi on yksi yleisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista.

  5. Huoneenlämpö. Älä jätä valmista ruokaa keittiöntasolle lojumaan, vaan viilennä se mahdollisimman nopeasti. Seisovan buffetin tai salaattibaarin antimet ovat kauppiaan vastuulla, mutta voit välttyä riskeiltä valikoimalla noutopöydän, jossa ainekset näyttävät tuoreilta, niitä säilytetään sopivassa lämpötilassa ja ruoka on peitetty pisarasuojalla.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit