Ohje ehkä maailman parhaimpaan herkkuun, mitä varhaisperunasta voi tehdä – Naisten vuoro on ylistys 13 kokille

Julkaistu:

Uusi ruokakirja
Naisten vuoro juhlistaa 13 piinkovan ammattilaisen intohimoa ruokaan ja jakaa jokaisen suosikkireseptejä sekä tarinan heidän ruokafilosofiansa takaa, tuoreen kirjan esittelyssä kerrotaan.
Tuore Naisten vuoro -kirja kokoaa 13 kokin ruokafilosofiaa ja reseptejä. Kirjan esittelytekstissä mainitaan, että kirjan yksi tarkoitus on nostaa esille kokkeja, jotka ovat luoneet uran intohimonsa parissa.

– Kirjan alkutaipaleella tuntui, ettei naiskokkeja ole kovinkaan paljon. Niin saimme monen ammattilaisenkin suusta kuulla. Se ei kuitenkaan ollut totta. Mietimme, miksi miesvaltaisella alalla naisia ei ole nostettu enemmän esille, kirjan tekijät Ulla-Maija Lähteenmäki ja Viola Virtamo pohtivat.

Molempien juttuja on julkaistu myös Ilta-Sanomissa.

Lopulta ammattilaisia löytyi niin paljon, että heitä riittäisi jatko-osiinkin.

– Heitä yhdistää innostus, luovuus, kokeilunhaluisuus, tuoreet raaka-aineet, lähituotanto, ekologisuus sekä tietenkin rakkaus ruokaan, kokit esitellään kirjassa.

Ruokafilosofiansa ja reseptinsä kirjaan antoivat Teresa Välimäki, Lotten Lindborg, Louise Merus, Sikke Sumari, Hanne Honkanen, Meri-Tuuli Väntsi, Oona Bondestam, Prisca Leclerc, Pipsa Hurmerinta, Maija Silvennoinen, Janna Wahlberg-Heikonen, Aura Vanhanen ja Susanna Vuori.

Hyvän aterian jakaminen

– Minun missioni siitä asti, kun tulin alalle on ollut auttaa ihmisiä tekemään maukasta, kaunista ja laadukasta ruokaa, syödä hyvin, Teresa Välimäki kertoi kirjan julkistamistilaisuudessa.

– Olen aina ajatellut, että kun on pakko syödä ja nukkua, niihin kahteen kannattaa panostaa, hän kertoo kirjassa.

– Minun ruokafilosofiassani tärkeintä edelleen on yhdessä syöminen. Olen toitottanut sen merkitystä julkisuudessa jo yli kymmenen vuotta. Hyvän aterian jakaminen on sellainen yhdistävä kokemus, joka on suomalaisilta jossain määrin kadonnut. Se pitää palauttaa kunniaan, Sikke Sumari kirjoittaa.

Samasta asiasta on puhunut myös Maija Silvennoinen.

– Ruoka on intohimoinen rakkauteni ja yhdessä syöminen on minulle tärkeää. Hyvän ruoan ja viinin äärellä oleminen on sosiaalista elämää parhaimmillaan, Silvennoinen kertoo kirjassa.

– On tärkeää kunnioittaa oman maan antimia, myös lähiruoan merkityksestä puhunut Silvennoinen toteaa.

”Hyvä ruoka saa hymyilemään”

– Kokkina iloitsen siitä, miten nuoret aikuiset käyvät entistä enemmän ravintoloissa ja arvostavat työtä ja vaivaa, jota on nähty aterian eteen, Hanne Honkanen sanoo kirjassa.

– Ruokafilosofiani kulmakivi on luonnonmukaisuus, ja se, että raaka-aineiden tuottajat ovat eettisiä ja vastuullisia toimijoita. Siitä en tingi, ulkosaaristossa lapsuutensa viettänyt Oona Bondestam kuvailee.

– Hyvä ruoka saa hymyilemään, Prisca Leclerc sanoo.

Helsingissä sijaitsevan ravintola Söderin ravintoloitsija Lotten Lindborg jakoi kirjassa maukkaan reseptin. Se toimii esimerkiksi alkuruokana. Lindborg on nimennyt annoksen Pieneksi makuelämykseksi varhaisperunasta, mitä se todella on. Tämä ruoka ei ole kuitenkaan vain pieni elämys, vaan todella jotakin niin hyvää, että kokki tulee saamaan takuuvarmat kiitokset.

– Ruoka ei ole vain nautinto, siitä syntyy elämäämme hienoja muistoja, Lotten Lindborg kertoo kirjassa filosofiastaan.

Tämä resepti on yksi parhaista, mitä varhaisperunoita voi valmistaa. Yksi sen oleellinen osa ja taika on ruskistettu voi.


Pieni makuelämys varhaisperunasta neljälle (Lotten Lindborg)

4 varhaisperunaa

100 g voita

2–3 (n. 100 g) siivua merilohta (graavattua, kylmäsavustettua tai raakaa, maun mukaan)

4 tl crème fraîchea

1–2 tl sitruunan mehua

4 tl kirjolohenmätiä

hieman sormisuolaa

Tarjoiluun:

Hienoksi leikattua ruohosipulia ja/tai karhunlaukkaa

Valmistusohjeet

 1. Aloita keittämällä pestyt varhaisperunat suolatussa vedessä.
 2. Valmista ruskistettu voi perunoiden kypsyessä. Mitta voi kattilaan, anna sulaa ja kuumentua.
 3. Voi on valmista, kun väri muuttuu kullanruskeaksi, tuoksu on pähkinäinen ja vaahto pinnalla vähenee.
 4. Kaada nopeasti pois kattilasta kulhoon, sillä ruskistettu voi palaa helposti. Jätä huoneenlämpöön jäähtymään.
 5. Kuutioi lohi pieniksi paloiksi.
 6. Silppua haluamasi yrtti tarjoilua varten.
 7. Kokoa annoksiksi: Laita keitetyt perunat omiin pieniin kulhoihinsa (kuten pieniin kahvikuppeihin). Voit kevyesti käsin painaa ja rikkoa perunoita, jotta ne pysyvät pystyssä.
 8. Kaada perunoiden päälle ruskistettua voita niin, että kupin pohjallekin jää sitä reilusti.
 9. Jaa perunoiden päälle crème fraîchea, sen jälkeen lohikuutiot, sitruunamehu, mätiä, sormisuolaa ja päälle silputtuja yrttejä viimeistelemään annokset.
Resepti ja lähde: Ulla-Maija Lähteenmäki & Viola Virtamo: Naisten vuoro – reseptejä mestarikokeilta ( Cozy Publishing 2019)

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt