Unohda välillä ainainen banaani – nämä hedelmät ja vihannekset ovat juuri nyt parhaimmillaan ja halvempia

Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula kertoo, mitä tuotteita kauppojen vihannes- ja hedelmäosastolta kannattaa kokeilla juuri nyt.

Satokausia kannattaa seurata, sillä hinnoissa on eroja satokausien mukaan.

7.5.2019 13:14

Vaikka suomalaisissa ruokakaupoissa ja jättimarketeissa on tarjolla koko vuoden kaikkea mahdollista, hevi-osastolla kannattaa kiinnittää huomiota myös satokauden tuotteisiin.

Yksinkertaisimmillaan satokauden tuotteet ovat maukkaampia ja edullisempia kuin satokauden ulkopuolella.

Satokausikalenteri.fi on listannut toukokuun satokauden tuotteet:

Kotimaiset toukokuussa:

Retiisi, varhaiskaali, kirsikkatomaatti, kurkku, raparperi, tomaatti, nokkonen, ruohosipuli, voikukka, punasipuli, ruokasipuli, korvasieni

Ulkomaiset toukokuussa:

Ananas, avokado, banaani, feijoa, greippi, karambola, litsi, mango, mangostani, pithaya, rambutani, sitruuna, tamarillo, bataatti, latva-artisokka, lehti-/varsiselleri, mangoldi, jäävuorisalaatti, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika, parsa, hunajameloni, Piel De Sapo -meloni, vesimeloni, kirsikka

Listalla ovat muun muassa banaani ja ananas, jotka voivat herättää hieman ihmetystä. Onko niilläkin omat satokautensa?

Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula toteaa, ettei banaanin osalta ole suuria sesonkivaihteluita, mutta ananaksen kohdalla voi olla.

– Banaani ja ananas ovat ovat niin suosittuja hedelmiä ympäri maailmaa ja niiden tuottaminen on niin suurien toimijoiden käsissä, että ne pystyvät pitämään hinnan sekä laadun melko tasaisena ympäri vuoden. Toki tuotteiden alkuperämaa saattaa vaihdella pitkin vuotta, Karjula kertoo.

– Silti huhti-toukokuussa eteläisellä pallonpuoliskolla on pääsadonkorjuu aika, joka varsinkin ananaksen kohdalla vaikuttaa hieman hintaan ja laatuun myös täällä Suomessa, hän sanoo.

Mitä ostaisit tai käyttäisit toukokuussa?

– Kotimaisista kasviksista retiisiä ja raparperia heti, kun satoa alkaa saamaan. Talvella makumaailma rakentuu pitkälti hedelmien ja varastojuureksien varaan, joten raparperi sekä retiisi tuovat kaivattua vaihtelua makuihin. Tutut villiyrtit, kuten nokkonen ja voikukka kannattaa ehdottomasti ottaa testiin, Karjula vastaa.

– Sienistä löytyy muun muassa korvasieniä ja jos niiden käsittely pelottaa, voi kerätä huhtasieniä. Molemmat ovat ruokasienien aatelia ja niitä saa jo keväällä. Myös parsakausi kannattaa aloittaa toukokuussa, kun kauppoihin ilmestyy hollannista ja muualta Keski-Euroopasta laadukasta parsaa.

Eviran sivuilta löytyy tarkkaa tietoa suomalaisten luonnonvaraisten kasvien käytöstä elintarvikkeina.

Melonit alkavat nyt olla paljon maukkaampia kuin alkuvuodesta.

– Etelä-Euroopassa käynnistyvä sokerimelonien kausi kannattaa myös ottaa haltuun. Hunajamelonin lisäksi valikoima on monipuolistunut valtavasti viime vuosina ja tänäkin keväänä kauppoihin saadaan ainakin viittä erilaista sokerimelonia.

Melonisalaatti on raikas lisuke.

Vastaavatko kaupat satokausien hintoihin, ovatko satokauden tuotteet oikeasti edullisempia?

– Lähtökohtaisesti ne ovat edullisempia. Tuontihedelmissä hinnan vaihtelu on kaikista suurinta ja sen huomaa heti lompakossa. Kaupat toimivat hinnoittelultaan hyvin, Samuli Karjula toteaa.

– Aika monet satokauden tuotteista ovat myös samalla uutuustuotteita, joten se vähän nostaa hintaa. Muutos kuitenkin tapahtuu saatavuuden parantuessa. Esimerkiksi kotimaisen vadelman hinta on melkein puolittunut joka kesä vuodesta 2015 alkaen. Viime syksynä kotimaisen myskikurpitsan hinta oli alhaisempi, kuin vastaavan tuontituotteen. Muutos tapahtuu jatkuvasti ja me kuluttajat päätämme siitä, mihin suuntaan haluamme sitä viedä, Karjula sanoo.

Banaanit ovat Suomessa yksi suosituimmista hedelmistä, mutta mitä muuta kannattaisi joskus kokeilla niiden sijaan?

– Tuontihedelmistä banaanille vaihtelua voi hakea eurooppalaisista persikoista, nektariineista ja aprikooseista, joiden sesonki alkaa myös toukokuun lopulla, Samuli Karjula sanoo.

Satokausikalenteri.fi on listannut hyviä syitä suosia satokauden tuotteita. Koostimme niistä kuusi tärkeää seikkaa.

1. Edullisuus

Koska satokauden tuotteita on runsaammin saatavilla, ne ovat yleensä edullisempia kuin satokauden ulkopuolella.

2. Maku ja tuoreus

Sesongin kasvikset voivat olla maukkaampia ja ovat usein ravinteikkaampia kuin pitkään varastoissa olleet. Sivuilla kuvaillaan, että satokautensa aikana hedelmät ja vihannekset ovat mehukkaita, värikkäitä ja kasvaneet oikeisiin mittoihinsa. Pitkä varastointi ei ole vaikuttanut niiden makuun.

3. Ekologisuus

Satokauden aikana kasvatettuihin kasviksiin käytetään lähtökohtaisesti vähemmän ulkopuolista energiaa, kuten valoa ja lämpöä. Kun suosimme lähellä kasvatettuja tuoreita kasviksia, niin niiden kuljetusten ja varastoinnin aiheuttamat ympäristöpäästötkin pienenevät, Satokausikalenteri.fi:ssä kerrotaan.

Sivuilla todetaan, ettei Suomessa pärjättäisi täysin ilman ulkomailta tuotavia hedelmiä.

Ulkomailta tuotujen sesonkikasvisten runsas saatavuus mahdollistaa niiden kuljettamisen laivoilla, jolloin hiilijalanjälki on pienempi, kuin lentokoneella lennätettyjen, yksittäispakattujen kasvisten, sivuilla kuvaillaan.

5. Lisäaineiden vähentäminen

Satokauden aikana kasvattaminen ei välttämättä vaadi niin paljon lannoitteita ja torjunta-aineita, Satokausikalenteri.fi:ssä kerrotaan.

6. Ruokavalion monipuolistaminen

Monet suomalaiset ostavat hevi-osastolta samoja tuotteita läpi vuoden: omenoita, banaania, jäävuorisalaattia, kurkkua ja tomaattia. Kun suosii hieman enemmän sesongissa olevia tuotteita ruokavalioon tulee vaihtelua ja monipuolisuutta.

Nyt sesongissa olevaa varhaiskaalia voi esimerkiksi grillata. Tulos on todella maukas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit