Tiesitkö, miten kananmunat ja maito pitäisi oikeasti säilyttää? Marttojen vinkkien avulla vältät yleiset virheet - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, miten kananmunat ja maito pitäisi oikeasti säilyttää? Marttojen vinkkien avulla vältät yleiset virheet

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.5.2019 13:26

Marttojen kotitalousneuvojan mukaan jääkaapin kananmunateline sopii vain kypsille kananmunille. Myöskään helpoin paikka maitopurkille ei aina ole se paras.

Niinkin viileä asia kuin jääkaappi voi saada tunteet kuumenemaan. Kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista kertoo, mitkä asiat ruokien säilytyksessä jääkaapissa tai sen ulkopuolella ovat useimmin pielessä tai epäselviä – ja mistä on turha kiistellä, sillä ihan yhtä oikeita säilytyspaikkoja on monta.

Joidenkin jääkaappien ovessa on erillinen kananmunateline. Se on suunnittelijalta melkoinen munaus, ellei telinettä sitten ole ajateltu vain keitettyjen munien säilytykseen.

Kananmunien säilyttämisessä on nimittäin pari asiaa, joista kannattaa pitää kiinni. Ensimmäinen niistä on, että kananmunien pitäisi pysyä mahdollisimman paikallaan, liikkumattomina, jotta kananmunan tylpässä päässä oleva ilmakupla pysyy ehjänä.

Samasta syystä kananmuna kannattaa säilyttää omassa, suojaavassa kennossaan ja nimenomaan terävä pää alaspäin, tylpempi puoli ylöspäin.

– Erillinen munateline jääkaapin ovessa on siis mahdollisimman huono paikka raaoille kananmunille. Kun ovea avataan ja suljetaan, kananmunat heiluvat siinä mukana, Outi Mehto sanoo.

Kananmunien säilyttäminen on yksi niistä ruokaan liittyvistä asioista, joissa on kahta koulukuntaa. Joskus Martatkin ovat neuvoneet, että kananmunien paras säilytyspaikka olisi yksiselitteisesti jääkaappi. Outi Mehto ei sanoisi niin.

– Kananmunille säilytys vähän huoneenlämpöä viileämmässä olisi kaikkein optimaalisinta, mutta jääkaappikin on ihan hyvä paikka. Kylmästä ei ole kananmunille haittaa, mutta se ei myöskään ole välttämätöntä.

– Tärkeintä on, että valitsee joko tai. Eli että kananmunat ovat tasaisessa lämmössä, siis joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Itse säilytän kananmunia pöydällä, ja ne säilyvät siinäkin hyvin pitkälle yli paketissa olevan päiväyksen.

Maito viileämpään paikkaan

Jääkaapin oven hylly on kuin tehty maitopurkeille. Siinä ne pysyvät pystyssä ja ovat kätevästi käden ulottuvilla. Harmi vain, että samalla ne ovat liian kätevästi myös lämmön ulottuvilla.

Ovi on usein jääkaapin lämpimin paikka, eikä siinä siksi kannata säilyttää maitoa vaan ennemmin pitkään säilyviä tuotteita kuten limuja, kastikepulloja, kivennäisvesiä ja hilloja.

– Tiedän, että moni kapinoi tätä neuvoa vastaan. Jos on iso perhe, jossa maitoa kuluu paljon, ihan hyvin siinä oven hyllyssä voi olla se yksi avattuna oleva, keskeneräinen maitotölkki. Mutta muiden maitojen kannattaa olla hyllyillä vaikka makuullaan päällekkäin, Outi Mehto sanoo.

Koska kehitys kehittyy, tähänkin asiaan on tullut parannuksia. Osassa uusista jääkaapeista kylmä nimittäin kiertää ja viilentää jääkaapin oven tehokkaasti. Silloin ovessa oleva hylly voi hyvin olla maitohylly.

– Parasta olisi, jos tutustuisi omaan jääkaappinsa sillä silmällä, missä ovat sen kaapin lämpimimmät ja viileimmät kohdat. Luotettavimmat tulokset saa, kun lämpömittari on saanut olla rauhassa avaamattomassa jääkaapissa vaikka yön yli.

Lihat kylmään, tomaatit pöydälle, sipulit pimeään ja ilmavaan sekä kiistanalainen rypsiöljy. Lue Kodin Kuvalehden jutusta rutkasti lisää ohjeita elintarvikkeiden säilyttämiseen.

Artikkelin on tuottanut Kodin Kuvalehti, ja se on julkaistu alun perin Menaiset.fi:ssä

Lue myös:

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit