Sadun nerokas ohje on suosittu ja kiitetty: Vähähiilarinen herkkupizza on ehkä maailman helpoin

Julkaistu:

Arkiruoka
Tätä ohjetta kannattaa testata, jos kaipaa kevyempää pizzaa, mutta ei halua tinkiä hyvästä mausta.
Tänä vuonna hyvin lähekkäin ajoittuneiden pääsiäisen ja vapun jälkeen voi kaivata kevyempää ruokaa. Satu Sjöholmin pizzaohje on yksi esimerkki kevyemmästä, mutta maukkaasta vaihtoehdosta.

Kyseessä on pizza, joka on ollut Sjöholmin Kutsu Vapauteen -blogin yksi kaikkien aikojen suosituimmista ohjeista. Lukukertoja ohjeella on useita kymmeniä tuhansia. Vuonna 2016 julkaistua reseptiä luetaan edelleen ja blogin kommenteissa sitä kiitetään.

Sjöholm on nimennyt sen vähähiilihydraattiseksi pizzaksi. Yleensä pizzojen hiilihydraatit tulevat pääosin pohjan jauhoista. Monissa vähähiilihydraattisissa pizzaohjeissa pohja sisältää esimerkiksi kukkakaalia, tai pohjaa ei ole ollenkaan.

– Ei kukkakaali kuulu pizzaan. Eikä pohjaton pizza ole pizza, Satu Sjöholm toteaa.

Epäilevät koemaistajat

Satu Sjöholm julkaisee blogissaan muun muassa kevyitä ja vähähiilihydraattisia ruokaohjeita, mutta aina maku edellä. Sjöholm uskoo, että tämä pizzaohje on noussut suosituksi juuri siksi, että se maistuu kunnon pizzalta.

– Se mikä sen tekee niin hyväksi on, että se maistuu yhtä hyvältä kuin vehnäjauhopizza. Ja se on siinä hyvää, että pizzapohjan tekeminen on tällä ohjeella paljon helpompaa kuin vehnäjauholla tekeminen.

Ohjeen nerokkuus on pohjan työstämisen ja levittämisen helppous. Pizzapohjan ainekset sekoitetaan kulhossa ja lusikoidaan pellille.

– Taikinan levittäminen lusikalla pellille on todella nopeaa, nopeampaa kuin vehnäjauhoista tehtynä, Sjöholm sanoo.

Satu kehitti ohjeen alunperin parikymppisille, urheilua harrastaville pojilleen. He olivat haastava makuraati.

– Heillä oli epäilyksensä kaikkea ”terveelliseltä” kuulostavaa kohtaan. Tästä he ovat kuitenkin tykänneet niin paljon, että pyysivät minua julkaisemaan reseptin blogissani, jotta se olisi tallessa, Sjöholm kertoo.

– Maistuu loistavasti meidän koko perheelle, eikä kukaan ole enää kaivannut vehnäjauhopohjaa, päinvastoin, Satu Sjöholm esitteli ohjetta blogissaan.


Käytä karkeajakoista psylliumia

Pizzaohjeesta saadun palautteen perusteella on kuitenkin tärkeää nostaa esiin yksi vinkki reseptiä kokeileville.

– Ei ehkä kannata käyttää hienojakoista psylliumia, vaan aina karkeajakoista psylliumia, Sjöholm kertoo.

Pohjan jauhot ovat mantelijauhoa, jossa on vehnäjauhoihin verrattuna reilusti vähemmän hiilihydraattia. Esimerkiksi puolikarkeissa vehnäjauhoissa on 74 grammaa hiilihydraattia 100 grammaa kohden.

Risentan sivuilta löytyvän mantelijauheen tuoteselosteessa mantelijauhossa on 100 grammassa 13 grammaa hiilihydraattia.

Hinnoissa on isoja eroja. Mantelijauho on vehnäjauhoa kalliimpaa, mutta mantelijauhoa tarvitaan tässä ohjeessa vähemmän kuin vehnäjauhoa vastaavassa vehnäjauhopohjassa.

Kaksi vaihtoehtoa pohjaksi

Sadun ohjeessa on kaksi vaihtoehtoa taikinalle.

Pohja nro 2 -ohjeella pohjasta tulee hieman rapeampi ja ohuempi. Satu Sjöholm mainitsee ohjeessaan, että mantelijauhon voi halutessaan korvata millä tahansa muulla jauholla, mutta tämä versio on vähähiilihydraattinen. Mantelijauhojen lisäksi ohje onnistui myös käyttämällä mantelijauhetta.

Täytteet voi valita mielensä mukaan ja tuore rucola valmiin pizzan päällä on hyvä lisä.

– Tämä pizza on superhyvää ja helppotekoista, Satu kannustaa ohjeesta kiinnostuneita.

Vähähiilihydraattinen pizza

(gluteeniton)

Pohja nro 1:

2 munaa

2 dl turkkilaista jogurttia tai 2 dl soijajogurttia (HH 6,0 g)

1 dl mantelijauhoa (HH 4,0 g)

2 rkl karkeaa psylliumia

1,5 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

Pohja nro 2:

3 munaa

1 dl turkkilaista jogurttia/soijajogurttia (HH 3,0 g)

1 dl mantelijauhoa (HH 4,0 g)

2 ruokalusikallista karkeaa psylliumia

0,5 tl suolaa

Täytteet:
  • Oman maun mukaan esimerkiksi jauhelihaa, tonnikalaa, katkarapuja, tomaattia, valkosipulia, homejuustoa jne.
  • Paseerattua tomaattia/tomaattipyrettä/ketsuppia
  • Juustoraastetta
  • Pizzamaustetta
  • Rucolaa

Valmistusohjeet

  1. Vatkaa munat ja jogurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munajogurttiseoksen joukkoon. Taikina jää löysäksi.
  2. Lusikoi taikina uunipellille ja tasoita lastalla tai lusikalla. Huomaa, että saattaa tuntua, ettei taikinan määrä voi mitenkään riittää koko pellille, mutta riittää se. Jatka vaan lusikoimista, taikina saattaa joistakin kohdista olla todella ohut, mutta se on ok, sillä nyt ei olla tekemässä pannupizzaa.
  3. Paista pohjaa aluksi 200 asteessa 10–15 minuuttia. Ota pohja pois uunista ja lisää tomaattipyre ja haluamasi täytteet, mausteet ja juustoraaste. Paista uunissa vielä niin kauan, että juusto saa kauniin värin.
  4. Voit heittää valmiin pizzan päälle vaikkapa rucolaa. Oi, kun on hyvää!
Kerroimme aiemmin tänä vuonna myös Sadun uunilohireseptistä.
Reseptin lähde: Kutsuvapauteen.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt