Hannan ”itkukana” on niin hyvää, että kastikkeesta voi syntyä pieni taistelu – helppo ohje pelastaa arjen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Hannan ”itkukana” on niin hyvää, että kastikkeesta voi syntyä pieni taistelu – helppo ohje pelastaa arjen

Hanna Gullichsenin ohje on hänen perheensä luottoruoka. Ja todellinen herkku.

Basmatiriisi sopii täydellisesti itkukanan kylkeen.

1.5.2019 17:22

Mitäs taas kotona ruoaksi, on monilla päivittäinen pohdinnan aihe. Uudet ja helpot arkiruokareseptit voivatkin siis olla todella hyödyllisiä.

Hyvä esimerkki herkullisesta ja helposta arkiruoasta on kirjankustantaja ja kokki Hanna Gullichsenin ohje. Se on nimetty itkukanaksi syystä.

– Se on arjen pelastaja, luottoruoka perheessäni, Hanna Gullichsenin kertoo.

Alunperin Gullichsen ei kuitenkaan aikonut julkaista ohjetta.

– Se on niin simppeli, että uskon jokaisen kotikokin tekevän jotain sen kaltaista jo, eikä semmoiseen ohjetta kaivata, hän kertoo.

Vain muutama aines

Kun ruoka vilahti Hannan instastoorissa, kyselyitä alkoikin tulla.

– Väärässä olin, sillä inboksini täyttyi viesteistä, joissa vaadittiin itkukanan ohjetta.

Itkukanan maukkaus syntyy vain muutamasta raaka-aineesta.

– Se kantaa nimeä itkukana, koska se nyt vaan on niin älyttömän hyvää. Kastikkeesta voikin käydä taistoa, jotta kaikki saavat saman verran, Hanna Gullichsenin kertoo.

Tämän aterian valmistaminen kannattaa aloittaa basmatiriisin keittämisestä. Hannan selkeä riisinkeitto-ohje on jutun lopussa.

– Ja jos safkaa sattuisi jäämään yli, paista seuraavana päivänä koko komeus pannulla, Hanna vinkkaa.

Itkukana (neljälle)

n. 500 g broilerin sisäfileetä

4 rkl voita

2 rkl oliiviöljyä

2 shalottisipulia

1/2 dl tomaattipyreetä

3 rkl soijakastiketta

2 dl kermaa

Valmistusohjeet

  1. Ota broilerit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta.

  2. Taputtele lihat kuivaksi talouspaperilla.

  3. Hienonna shalottisipulit.

  4. Kuumenna paksupohjainen tarttumaton paistinpannu n. 85 prosenttiin täydestä tehosta ja mittaa pannulle 4 rkl voita ja oliiviöljy, nosta pannulle broilerin lihat.

  5. Paista lihoja viitisen minuuttia, ne uiskentelevat mielissään voi-öljyseoksessa, käännä kylkeä kertaalleen paiston aikana.

  6. Viiden minuutin kuluttua nostele lihat atuloilla syvälle lautaselle odottamaan ja lisää pannulla olevaan rasvaan shalottisipulit ja paista minuutin verran. Laske tarvittaessa hiukan lämpöä, jotta sipuli ei pala.

  7. Mittaa pannulle tomaattipyree ja sekoita kunnolla, lisää soijakastike ja sekoittele, kaada mukaan kerma ja sekoita kastike tasaiseksi. Puuhaarukka toimii tässä hommassa.

  8. Kaada kastikkeeseen esipaistetut lihat ja niistä mahdollisesti irronnut neste. Pidä lämpö sellaisena, että seos kuplii hellästi koko ajan.

  9. Anna pöhistä 7–9 minuuttia.

  10. Voit testata kypsyyttä leikkaamalla paksuimman lihan. Kun broileri on kypsää, sammuta liesi.

Kokoa annokset lautasille, koristele vaikkapa herneen- tai auringonkukanversoilla.

Basmatiriisi (neljälle)

2 1/2 dl basmatiriisiä

1 tl suolaa

reilusti vettä

Valmistusohjeet

  1. Kiehauta runsaasti vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu, heitä mukaan suola ja riisi, sekoita kertaalleen puuhaarukalla, että riisi ei jämähdä pohjalle.

  2. Pistä ajastin kilahtamaan kymmenen minuutin kuluttua.

  3. Kun kello soi, valuta riisi kunnolla.

  4. Palauta valutettu riisi kattilaan ja peitä kannella. Se jaksaa odottaa hellan reunalla vaikka tunnin, eli valmista tämä heti kärkeen.

  5. Kun alat tarjota riisiä, möyhennä se huolella haarukan avulla kuohkeaksi, kukaan ei halua syödä jässähtänyttä riisikakkua. Älä siis unohda pöyhiä.

Reseptin lähde: Hanna G:n uutiskirje

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit