Tässä ovat vuoden 2019 voittajajäätelöt ja parhaat suklaat – löydätkö oman suosikkisi listasta? - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tässä ovat vuoden 2019 voittajajäätelöt ja parhaat suklaat – löydätkö oman suosikkisi listasta?

Voittajiksi nousi sekä tuttuja että uudempia jäätelömakuja.

Julkaistu: 29.4.2019 11:11

Vuoden 2019 jäätelöt ja suklaat valittiin Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla.

Viikonloppuna järjestetyillä Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla valittiin vuoden 2019 jäätelöt ja suklaat eri kategorioissa. Jäätelökategorioita olivat maito- ja kermajäätelöt, gelatot, vegaanijäätelöt ja sorbetit sekä tikut ja tuutit.

Kolmipäiväisellä Jäätelö- ja suklaakarnevaalilla maisteltiin myös kesän uutuusmakuja. Mukana oli lähes 40 näytteilleasettajaa pienemmistä artesaanijäätelön ja -suklaan valmistajista suurempiin jäätelö- ja suklaabrändeihin.

Voittajajäätelöt valitsivat Ilta-Sanomien Ruokalan toimittaja Josefiina Baraka, ruokabloggaaja ja -toimittaja Hanna Hurtta, ruokavaikuttaja ja toimittaja Timo Santala sekä kokki ja ravintoloitsija Tommi Tuominen.

Myös yleisö pääsi äänestämään karnevaalin parhaan jäätelön sekä suklaan.

Vuoden maito- ja kermapohjainen jäätelö

1. Pingviini Good, Mystic Mint

2. Fazer, Tutti Frutti

3. ChocoLab, Minttu-suklaa

Myös lapsiraati maisteli maito- ja kermapohjaiset jäätelöt ja eniten ääniä sai Fazerin Tutti Frutti.

Kategoriassa kilpailivat: Valion Jäätelöfabriikki passion-kookos, Kolmen kaverin Suklaatryffeli, Suomen jäätelön Maitojäätelö (kytön ja lapinlehmän maidosta), Chocolab -brändin Minttu-Suklaa, Pingviinin Good - Mystic Mint ja Fazerin Tutti Frutti.

Perustelu:

– Taso oli yllättävän heittelevä maito- ja kermapohjaisissa jäätelöissä. Voittaja oli itselle yllättävä sen vuoksi, etten yleensä syö tällaista jäätelöä, mutta tämä oli selkeästi kategorian ykkönen. Ulkonäkö oli selkeästi paras ja herkullinen. Rakenne oli huikean hieno, jäätelö oli suussa sulavaa ja silkinpehmeää, ja siinä oli mukavasti rakenteita seassa. Maku oli erinomaisen hyvä, Tommi Tuominen kuvailee voittajajäätelöä.

Vuoden gelato

1. Bus Gelato, Vegaaninen pistaasi

2. Ciao! Caffe, Pistaasi

3. ChocoLab, Appelsiini-suklaa

Kategoriassa kilpailivat: Roberts Coffee Gelato Factoryn Cherry&Sesame, Suomen jäätelön Pihjalan silmu, La Gelaterian Hasselpähkinä cremino I.G.P Piedmont ( Tonda gentile ), Chocolab -brändin Appelsiini-suklaa, Ciao! caffe -brändin Pistaasi, Bus gelaton vVgaaninen pistaasi ja Nordic gelato factoryn Suolakaramelli (vegaaninen tehty gluteenittomaan kauramaitoon).

Perustelu:

– Jäätelönteon kuninkuuslajissa gelatossa oli todella monta hyvää jäätelöä mukana. Voittaja erottui kuitenkin selkeästi edukseen. Tässä voitossa oli merkityksellistä se, että vegaanijäätelö onnistui olemaan paras maito- ja kermapohjaisten jäätelöiden joukossa, summaa Timo Santala gelatokategoriaa.

  Vuoden vegaanijäätelö ja sorbetti

1. Robert’s Coffee Gelato Factory, Pistaasi

2. Suomen Jäätelö, Raparperisorbetti

3. La Gelateria, Vegaaninen hasselpähkinä I.G.P Piedmont (Tonda gentile)

Kategoriassa kilpailivat: Fazerin Yosa kaurajäätelö tyrni, Roberts Coffee Gelato Factoryn pistaasi, Oatlyn Salty caramel & hazel nut, Kolmen kaverin Paahdettu manteli & toscakastike, Alpron Almond Salted Caramel, Suomen jäätelön Raparperi sorbetti, Gelatterian Vegaaninen hasselpähkinä I.G.P Piedmont ( Tonda gentile ), Chocolab-brändin Mango-Suklaa, Ciao! caffe -brändin Passion-Mojito, Bus gelaton Limoncello, Nordic Gelato Factoryn Mansikka-Basilika ja Ainon Kaura Omenahyve.

Perustelu:

– Minulla oli useampi suosikki tässä kategoriassa, joille annoin eniten pisteitä. Voittaja oli todella hyvä, jonka jälkeen oli vaikea löytää yhtä hyvää jäätelöä, kuvailee Josefiina Baraka voittajaa.

Tikut ja tuutit

1. Robert’s Coffee Gelato Factory, 3 x Pistachio

2. Påps & Skål, Mansikka-cantaloupe-minttu

3. Classic, Blond Chocolate

Kategoriassa kilpailivat: Roberts Coffee Gelato Factoryn 3 x Pistachio, Pingviinin Muikea mustikka-valkosuklaa, Classicin Blond Chocolate ja Påps & skålin Mansikka-cantaloupe-minttu.

Perustelu:

– Tämä oli kategoria, jossa oli vähiten kilpailijoita ja ne olivat kaikki keskenään tosi erilaisia. Tuomariston suosikki nousi joukosta ihan selkeästi. Siinä oli ulkonäkö, maku ja rakenne kohdillaan, kuvailee Hanna Hurtta.

  Yleisön valinta: paras jäätelö

1. Kolmen Kaverin Jäätelö, Suklaatryffeli

2. Robert’s Coffee Gelato Factory, Pistaasi

3. Bus Gelato, Hattara

Yleisö pääsi myös äänestämään omia jäätelö- ja suklaasuosikkejaan tapahtuman kyselyssä.

Vuoden maitosuklaa

1. PetriS Chocolate Room, Vadelma-maitosuklaa

2. Kultasuklaa, Hasselpähkinä-cappucino

3. Dammenberg, Origin 43 % Venezuela maitosuklaa

Perustelu:

– Tuomariston mielestä voittajamaitosuklaa oli kaunis. Siinä oli tekstuuria ja maku oli tasapainoinen, perustelee Mona Tähtinen.

Vuoden tumma suklaa

1. Kortteli Deli/Valrhona, Caraibe 64 %

2. RED-suklaa, Red Extra Dark

3. PetriS Chocolate Room, Suola-manteli

Perustelu:

– Tumma suklaa -kategorian voittaja erottui selkeästi puhtaalla maullaan. Monissa muissa tummissa suklaissa oli aika paljon erilaisia vivahteita, mutta tässä oli selkeästi puhdas ja hyvä kaakaon maku, perustelee Heikki Liekola.

  Vuoden vegaanisuklaa

1. Tallipihan suklaapuoti, ChocoMe Marjakimara

2. Suklaatäplä/Valrhona, Manteli-pähkinäsuklaa

3. Dammenberg, Sokeriton vadelma tumma suklaa 55 %

Perustelu:

– Vegaanisarjan suklaat kiinnostavat kaikkein eniten tällä hetkellä, sehän on kova trendi. Tuomariston suosikki oli tosi kaunis ja marjaisa. Voittajasuklaan marjat olivat kivasti suklaan päällä niin, etteivät ne sekoittaneet suklaan makua, kuvailee Kati Jaakonen.

Vuoden konvehti & täytesuklaa

1. Kortteli Deli/Suklaatäplä, ABG praliini valkosuklaa konvehti

2. Petris Chocolate Room, Lakritsi-maitosuklaa

3. RED-suklaa, Maitosuklaakonvehti pehmeällä pähkinätäytteellä

Perustelu:

– Voittajasuklaa oli selvästi kaikista kaunein. Se oli kuin taideteos, jossa näkyi upeasti käsityön jälki. Siinä oli kiiltävä monivärinen päällys ja kuoren suhde täytteeseen oli täydellinen. Kuori oli kova, mutta silti ohut. Kun sitä haukkasi, sisus yhdistyi kivasti täytteeseen, kuvailee Tommi Koivisto.

  Yleisöraadin vuoden maitosuklaa

1. PetriS Chocolate Room, Vadelma-maitosuklaa

2. Tallipihan suklaapuoti, NelleUlla Caramel-Seasalt

3. RED-suklaa, Maitosuklaa macadamia & hasselpähkinä

Yleisöraati valittiin neljästä vapaaehtoisesta karnevaalivieraasta ja he arvostelivat yhden kategorian.

Yleisön valinta: paras suklaa

1. Panda, Salmiakkivalkosuklaa

2. Kultasuklaa, Rocky Road

3. Tallipihan suklaapuoti/La Praline, Suklaatryffeli merisuola

Kaikenikäisille tarkoitettu Jäätelö- ja suklaakarnevaali järjestettiin huhtikuussa 2019 Helsingin Kaapelitehtaalla toista kertaa. Loppuunmyyty tapahtuma houkutteli yli 8000 kävijää ja teki samalla yleisöennätyksen. Tapahtuma järjestetään uudelleen keväällä 2020.

Tuhti pistaasijäätelö voitti tikut ja tuutit kategorian.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit