Martat palkitsivat suomalaisia keksintöjä: Minuutin pikapesuri perunoille ja laite, joka tekee pikkukalasta ruodotonta massaa

Marttaliitto julkisti perjantaina innovaatiokilpailun tulokset.

Marttojen tiedotteessa kerrotaan, että pikkukaloja ei hyödynnetä tarpeeksi elintarviketeollisuudessa. Palkinnon saanut uusi innovaatio on kehitetty pikkukalojen käytön helpottamiseksi.

26.4.2019 15:15

Martta-innovaatiokilpailun tavoitteena oli löytää arkea helpottavia keksintöjä. Kilpailussa haluttiin palkita sellaiset henkilöt, järjestöt tai yritykset, joiden idealla voidaan edistää sujuvaa arkea kotitalousneuvonnan keinoin, kestävän kehityksen hengessä, Marttaliitto kertoo tiedotteessaan.

Kilpailussa oli kolme sarjaa: pääsarja, marttasarja ja opiskelijasarja. Tuomaristo arvioi yhteensä 70 ideaa, joista pääsarjaan kuului 62, marttasarjaan neljä ja opiskelijasarjaan neljä ideaa.

Pikkukalat hyötykäyttöön

Pääsarjan ensimmäisen palkinnon, 10 000 euroa sai Ilmari Tamminen, Vaakalintu Oy. Palkittu keksintö on kalankäsittelylaite, jonka tavoitteena on helpottaa pikkukalojen käyttämistä, edistää järvikalan menekkiä sekä lisätä sen arvostusta.

Tiedotteessa kuvaillaan, että voittoisan kalankäsittelylaitteen ideana on kalanlihan erottelumekanismi, joka tuottaa ruodotonta kalamassaa pikkukalasta. Idean taustalla on se, että järvien pikkukaloja ei tällä hetkellä hyödynnetä elintarvikkeeksi, vaikka se on ekologista lähiruokaa.

Marttaliiton tiedotteessa kerrotaan, että palkinnon voittanutta laitetta voitaisiin hyödyntää sekä vapaa-ajankalastajille että sähkökäyttöisenä kalateollisuuteen.

Tammisen tuote ei ole kuitenkaan täysin valmis. Kehittely vaatii vielä muotoilua, tiedotteessa kerrotaan. Palkintosumma tulee käyttää voittoisan idean kehittämiseen.

Perunapesurille kunniamaininta

Kunniamaininnan sai Potturi-perunapesuri, Pari Vesaa ja Masa Oy. Tiedotteen mukaan tuote pesee ja kuorii uudet perunat alle minuutissa.

Tuotteesta kertovassa tiedotteessa idea sai alkunsa vuonna 2016.

– Kolme kaveria tuskailivat mökillä uusien perunoiden pesemistä, ja saivat siinä hetkessä ajatuksen kehittää uusien perunoiden pesulaitteen. Ajatuksesta valmiiksi tuotteeksi vaadittiin paljon ideointia, suunnittelua, testausta ja taas palaamista piirustuspöydän ääreen, esittelytekstissä kerrotaan.

Kilpailuraadin perusteluiden mukaan tuotteen materiaali on kierrätettävää, sen hiilijalanjälki on matala ja tuotetta voi käyttää kotioloissa.

Martta- ja opiskelijasarjoissa ei jaettu palkintoja, koska tuomariston mukaan esitykset olivat vielä idean tasolla.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat professori emerita Helena Hyvönen, Aalto Arts, Anne Mujunen, projektipäällikkö Joensuun kaupungilla, dekaani Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta, asiantuntija Merja Rehn, Kiertotalous – Kestävä ruokajärjestelmä, Sitra, sekä Mika Sarimo Wise & Sally:ltä.

Perunan pesemiseen käytettävä laite sai Marttaliitolta kunniamaininnan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit