Testasimme: Näin kuorit kananmunan yhdellä kädellä muutamassa sekunnissa!

rac

Julkaistu:

Keittiövinkki
Jos teet esimerkiksi munavoita, nopea kuorintatekniikka voi olla käytännöllinen.
Netti on täynnä erilaisia videopotpureita, joissa kerrotaan mitä ihmeellisimmistä keittiönikseistä. Osa niistä on lähinnä viihteellistä sisältöä. Joskus voi silti löytyä toimivia, omaa pientä puuhaamista helpottavia ohjeita.

Yksi sellainen esimerkki on lasitekniikka, jonka luvattiin nopeuttavan kananmunien kuorimista. Se ei ole uusi keksintö, mutta kokeilemisen arvoinen. Ja se toimii.

Näin se tehdään: Kun kananmuna on keitetty kypsäksi ja otettu pois kiehuvasta vedestä, kuoren annetaan kuivahtaa muutamien sekuntien ajan. Tämän jälkeen kananmuna jäähdytetään kunnolla kylmässä vedessä.

Yllä olevalla videolla näytetään seuraava vaihe: Kun kananmuna on kunnolla jäähtynyt, kananmunaa ravistellaan nopeasti vesilasissa. Kuoren saa tämän jälkeen pois jopa vain yhdellä kädellä liuttamalla.

Tämä voisi olla ihan toimiva tekniikka, jos kuorittuja kananmunia tarvitaan kerralla enemmän tai pöydässä on erityisen kärsimätön, ruokaa odottava henkilö.


Tumma rengas tulee liian pitkästä keittämisestä

Marttojen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaistussa Yllätysmuna-julkaisussa on myös hyviä nyrkkisääntöjä onnistuneeseen kananmunien keittelyyn. Kananmunat voi laittaa kiehuvaan veteen, mutta silloin kuoret saattavat halkeilla.

Martat antavat julkaisussaan toimivan perusohjeen:
  1. Jääkaappikylmät kananmunat kannattaa lisätä kylmään veteen, jotta niiden kuoret eivät halkea.
  2. Kypsymisaika on lyhyempi kuin kiehuvaan veteen lisätessä.
  3. Kylmään veteen laittaessa kypsymisaika alkaa siitä, kun vesi alkaa kiehua.
  4. Kananmuna on löysä 4–5 minuutin jälkeen, pehmeä noin 7 minuutin kohdalla ja kova noin 10 minuutin keittämisen jälkeen.
  5. Liian pitkään keitetyistä kananmunista tulee kumisia ja keltuaisesta tulee mureneva.
Jos kananmunaa keittää liian kauan, voi myös syntyä niin sanottu ”surumuna”, eli keltuaisen ympärille muodostuu tumma rengas. Tämä johtuu valkuaisen rikkivedyn ja keltuaisen raudan reagoinnista.

Tumma rengas voi myös muodostua silloin, jos keitettyä kananmunaa ei jäähdytä heti sen kypsyttyä, sillä kypsyminen jatkuu, vaikka kananmuna ei olisi enää kiehuvassa vedessä.

Säilytä tylppä pää ylöspäin

Siipikarjaliitto kertoo sivuillaan kananmunien säilyttämisestä. Liitto kertoo sivuillaan, että munien myyntiaika on 28 vuorokautta munintapäivästä. Jos kananmunia säilytetään oikein, ne pysyvät käyttökelpoisina pidempäänkin.

Kun kananmuna alkaa vanheta, sen valkuainen vetistyy ja leviää. Vesilasilla voi testata kananmunan tuoreutta: tuore, ehjä kananmuna vajoaa vesiastian pohjaan, eikä hölsky heilutettaessa, Siipikarjaliitto kertoo. Aistinvarainen tutkiminen on myös luotettava. Haju kertoo pilaantuneesta tuotteesta.

Kananmunien säilymisessä tärkeää on tasainen lämpötila. Siipikarjaliitto suosittelee kananmunien säilyttämistä niiden rasiassa, sillä se suojelee kananmunia jääkaapin muiden tuotteiden mahdollisilta hajuilta.

Ideaali säilytystila Siipikarjaliiton mukaan on viileä- tai jääkaapissa (n. 12–14 astetta), tasaisessa lämpötilassa omassa pakkauksessa ja tylppä pää ylöspäin.

Kodeissa lämpimämpää kuin kaupoissa

Kananmunat ovat kaupoissa huoneenlämmössä, voisivatko ne säilyä niin kotonakin? Kysyimme aiemmin asiasta Siipikarjaliitosta. Liitto ei suosittele niiden säilyttämistä kotona huoneenlämmössä, sillä kotien lämpötilat ovat usein korkeampia kuin kaupoissa.

– Kodeissa voi olla sisällä parikymmentä astetta lämpöä, jonka vuoksi kananmunia ei kannata säilyttää huoneenlämmössä. Kotien sisälämpötila edistää kananmunien vanhenemista. Joskus jääkaapitkin ovat niille liian kylmiä, Päivi Heikkilä Siipikarjaliitosta kertoi.

Tärkeää on kuitenkin lämpötilan tasaisuus. Siksi esimerkiksi jääkaappien ovissa olevat kiinteät kotelot kananmunille eivät ole hyvä paikka niille, sillä jääkaapin ovia availlaan usein.

– Kun jääkaapin ovea avataan ja suljetaan, kananmunat hölskyvät, mikä ei ole niille hyväksi, Heikkilä kertoi lisäksi toisen syyn.

Kokkailun kannalta hieman vanhemmalla kananmunalla on edullisia ominaisuuksia. Marttojen esitteessä mainitaan, että hieman vanhempi kananmuna vaahtoutuu tuoretta paremmin.

Lähde: Marttojen yllätysmuna reseptivihko (pdf-tiedosto)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt