Ohjeet pääsiäisen juhla-ateriaan: Lammasta, punakaalislaw, graavilohi ja taivaallinen jälkiruoka

Julkaistu:

Elämän makuja
Tänä pääsiäisenä koristellaan kananmunat aikuiseen makuun: ne marmoroidaan maukkaiksi marinadissa ja tarjotaan graavilohen ja punakaalislaw’n kanssa.
Lampaankyljykset taas marinoidaan huolella balsamiviinietikassa ja tarjotaan näyttävästi bulgurin kera.

Jälkkäriksi taiteillaan ihanan raikas ja eksoottinen kerrosposset-vanukas.


Punakaalislaw, graavilohi ja marmoroidut kananmunat

6 rkl lämmintä vettä

1 rkl sokeria

2 rkl balsamiviinietikkaa

1,5 dl soijakastiketta

6 kananmunaa

300 g punakaalia

1 punasipuli

1 omena

1 dl turkkilaista jogurttia

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

0,5 tl suolaa

mustapippuria

hyppysellinen sokeria

200 g graavilohta

tuoretta ruohosipulia

Aloita munista edellisenä päivänä. Valmista marinadi munia varten. Sekoita lämmin vesi ja sokeri. Kun sokeri on sulanut veteen, lisää etikka ja soijakastike.

Laita huoneenlämpöiset kananmunat kiehuvaan veteen lusikan avulla. Keitä 6,5 minuuttia ja valuta kylmän veden alla. Riko munien kuoret lusikalla taputtamalla – varo, etteivät kuoret irtoa. Laita munat kuorineen marinadiin niin, että ne peittyvät kokonaan ja anna olla yön yli.

Kannattaa tehdä useampi muna, jotta voit valita annoksiin kauneimmat.

Valmista slaw. Leikkaa punakaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja leikkaa sipuli puoliksi ja puolikkaat viipaleiksi. Pese omena ja leikkaa pieniksi paloiksi

Mittaa jogurtti pieneen astiaan ja sekoita joukkoon öljy, etikka, suola, pippuri ja sokeri. Sekoita kasvikset ja jogurttikastike yhteen ja laita jääkappiin. Slawsta tulee maukasta, jos sen antaa tekeytyä jääkaapissa jonkin aikaa. Tarjoa salaatti ja puolitetut marinoidut kananmunat graavilohen kanssa.

Valmistusaika: 30 minuuttia + kananmunien marinointi yön yli

Annoksia: 4


Lampaankyljykset ja itämainen bulgur

Lampaankyljykset:

1 kg lampaankyljyksiä

1 dl punaviini-balsamietikkaa

1,5 dl oliiviöljyä

3 tl savusuolaa

2 tl rosmariinia

2 tl timjamia

4 valkosipulin kynttä

Bulgur:

6 dl vettä

3 dl bulguria,

0,5 tl suolaa

2 rkl voita

100 g saksanpähkinöitä

½ sitruunan mehu

mustapippuria

1 granaattiomena

1/2 appelsiini

1/2 ruukku minttua

Marinoi kyljykset mieluiten jo edellisenä päivänä. Hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita marinadin ainekset yhteen ja laita lampaankyljykset marinadiin jääkaappiin, esimerkiksi pakastepussissa. Jätä maustumaan yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.

Valmista bulgur. Mittaa bulgur suolattuun kiehuvaan veteen ja anna kiehua paketin ohjeen mukaan. Valuta bulgur ja kaada takaisin kattilaan, sulata joukkoon voi, mausta sitruunamehulla ja mustapippurilla ja lisää pähkinät.

Sillä aikaa kun bulgur kypsyy, hienonna pähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi, leikkaa granaattiomena puoliksi ja irrota siemenet repimällä puolikas hedelmä vielä osiin, joka paljastaa siemenet helposti irrotettaviksi. Leikkaa appelsiini lohkoiksi ja leikkaa hedelmäliha veitsellä irti kuoresta. Hienonna minttu.

Paista lampaankyljykset parilalla tai paistinpannulla oliiviöljyssä ja voissa nopeasti, kunnes pinta on paistunut paahteiseksi. Mausta lopuksi sormisuolalla.

Kaada jäähtynyt bulgur tarjoiluastiaan, sekoita joukkoon granaattiomenan siemeniä, appelsiinipaloja ja minttua. Lorauta päälle vielä oliiviöljyä. Aseta päälle lampaankyljykset ja tarjoa heti.

Valmistusaika: 40 minuuttia + kyljysten marinointi

Annoksia: 4






Trooppinen kerrosposset-vanukas

Posset-vanukas:

2 dl kermaa

1 dl sokeria

0,5 dl sitruunamehua (noin 1 sitruuna)

Mangogeeli:

200 g (2 dl) mangososetta (esim. vauvanruokasose)

1 liivatelehti

Kookostapioka:

1 dl tapioka-helmiä

2 dl kookoskermaa

0,5 dl tomusokeria

4 passiohedelmää

Valmista ensin posset. Kiehuta sokeria ja kermaa kattilassa maltillisesti viisi minuuttia. Sekoita välillä. Nosta kerma liedeltä ja lisää joukkoon sitruunamehu. Kaada posset tarjoiluastioihin ja nosta jääkaappiin jähmettymään kahdeksi tunniksi. Kaiken kaikkiaan posset vaatii vähintään neljä tuntia jähmettämistä.

Valmista sillä aikaa mangogeeli. Laita liivatelehti kylmään veteen pehmenemään. Lämmitä mangosose kattilassa kuumaksi. Purista liivatelehdestä vedet ja sekoita kuuman mangososeen joukkoon. Kaada haalea sose possetin päälle, kun possetin pinta on hieman jähmettynyt (ollut jääkaapissa 2 tuntia) ja anna jähmettyä kaksi tuntia.

Valmista kookostapioka. Kaada tapioka-helmet runsaaseen kiehuvaan veteen ja sekoita hiljalleen ensimmäisen minuutin ajan ja sitten aina välillä. Tapioka tarttuu helposti pohjaan. Keitä noin 20–25 minuuttia, kunnes helmet ovat läpinäkyviä ja pehmeitä suussa. Valuta helmet lävikön läpi ja huuhtele kylmän veden alla. Jätä valumaan lävikköön.

Kuumenna kookoskerma ja tomusokeri yhdistä kulhossa tapioka-helmet ja kookoskermaseos. Sekoita tasaiseksi, nosta odottamaan huoneenlämpöön. Kun mangogeeli on jähmettynyt, lusikoi sen päälle ohut kerros kookos-tapiokaa.

Hieman ennen tarjoilua, puolita passionhedelmät. Lusikoi hedelmien sisus pienen kulhoon ja sekoita rakenne rikki. Lusikoi passion hedelmää kookostapiocan päälle ja tarjoa.

Valmistusaika: 10+10+30 minuuttia + jähmettämiset, yhteensä 4 tuntia

Annoksia: 4



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt