Suomalaisen Emman kakut ovat kuin taideteoksia – hänen ohjeellaan sinäkin teet huikean jäätelökakun

Julkaistu:

Kakut
Muun muassa Koko Suomi leipoo -ohjelmassa nähty Emma Ivane pääsi arvostettuun kirjaan.
Ruokakirjailija ja kakkutaiteilija Emma Ivane kutsuttiin kakkujen koristelutaidetta käsittelevän kansainvälisen kirjan tekemiseen pari vuotta sitten.

Ivane luuli tuolloin, että kyse on melko tavallisesta kirjaprojektista.

Maaliskuussa 2019 Ivanelle selvisi, että Designer Cake Decorating -kirjassa esitellään 12 maailman parasta kakkutaiteilijaa.

Hänet listattiin kirjassa yhdeksi heistä, maailman parhaista.

– Ihan mieletön juttu, Emma Ivane kertoo ensireaktiostaan.

– Kolme viikkoa ennen kirjan julkaisua näin kirjan kannen ja tajusin, että okei, tähän on siis valittu maailman parhaat, hän kertoo.

Kirja julkaistiin huhtikuun alussa Cake International -messuilla Lontoossa, joka on yksi maailman suurimmista kakunkoristelutapahtumista.


Emma Ivane kertoo, että kirja on koko alan maailmanlaajuinen perusteos. Kaikki kirjan 12 kirjailijaa ovat palkittuja alallaan ja tunnettuja suunnittelijoita kansainvälisissä lehdissä.

– Olen ainoa pohjoismaalainen. Muut kirjassa ovat Isosta-Britanniasta, Yhdysvalloista ja Aasiasta. Pohjoismaalainen ja graafinen tyyli haluttiin tuoda siinä esille, sillä se erottuu muista, hieman romanttisimmasta tyyleistä.

Ivanen erikoisuuksia koristeluissa ovat lehtikullan käyttö ja marmorimainen pinta.


Opetteli ammattinsa itse

Vielä seitsemän vuotta sitten Emma Ivane kuitenkin vasta harjoitteli kakkujen koristelua, tai kakkutaidetta, mikä on hänen erikoisalansa.

Emma on koulutukseltaan diplomi-insinööri.

Nyt kakkutaide on hänen ammattinsa ja tuoreen kirjan tuoma meriitti tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa.

– Onhan se uskomaton referenssi koko loppuelämäksi. Kyllähän se avaa ovia ulkomailla, Ivane sanoo.


Emma Ivane on opetellut ammattitaitonsa itse, sillä häntä erityisesti kiehtonutta kakkutaidetta ei Suomessa ole voinut opiskella.

– Asuin seitsemän vuotta sitten Malesiassa ja kiinnostuin siellä kakkutaiteesta. Tulin Suomeen ja ryhdyin testailemaan, miten sitä voisi toteuttaa, Ivane kertoo.

Hän etsi myös koulua, jossa alaa olisi voinut opiskella.

– Etsin paikkaa, jossa Suomessa olisi voinut opiskella kakkusuunnittelua, mutta lähin kiinnostustani vastaava koulu olisi löytynyt Kanadasta. Ajattelin, että okei, ehkä tämä on sellainen juttu, mikä pitää itse opiskella, sillä koulutusta ei ole saatavilla.

Kondiittorin opinnot eivät vastanneet Ivanen erityistä kiinnostuksen kohdetta.

– Olen kehittänyt itse paljon tekniikoita ja koulutan nyt Suomessa kondiittoreita ja leipureita. Se kääntyi niin, että siitä alkoi muodostua ala.


Harjoittelu ja oman intohimon seuraaminen alkoi tuottaa tulosta.

Ivane pääsi tekemään ruokalehtiin kakkusuunnittelua. Vuonna 2013 hänet palkittiin Vuoden käsityöläiseksi ja hän piti ensimmäisen kakkutaidenäyttelynsä.

– Samana vuonna olin Koko Suomi leipoo -ohjelmassa, jossa myös näytettiin kuvaa näyttelystäni.

Emma Ivane alkoi tehdä leivontakirjoja, joita on nyt jo julkaistu useita. Hän on lisäksi tehnyt useita vuosia töitä Lontoossa ruokalehdelle.

– Menin Lontoossa ilman mitään kontakteja katsomaan, mitä siellä voisi tehdä. Sattumalta kävelin sellaiseen taidegalleriaan, missä oli kakkutaidenäyttely. Tapasin siellä kirjailijan, jolle näytin kuvia töistäni.

– Sain kutsun Lontooseen ja pääsin toimittajaksi alan lehteen, suunnittelin ja valokuvasin heille kakkuja, Ivane kertoo.


Kakku vietiin pois pöydästä

Mitä tapahtuu, kun todellinen kakkumestari menee juhliin tai kylään? Arastellaanko itse tehtyjä kakkuja näyttää, kun paikalle tulee tunnettu kakkusuunnittelija?

– Yhden kerran kuulin eräissä juhlissa, että kakku oli nostettu pois pöydästä. Heti kun kuulin siitä, olin että ei, mä olen juuri se vieras, joka haluaa syödä sitä kakkua, Ivane sanoo nauraen.

– Kyllähän se mun intohimo tulee siitä, että tykkään syödä kaikkea makeaa. Rakastan kaikkien tekemiä kaikkia kakkuja. Mä oon just se tyyppi, joka syö kakkua monta palaa. Tuon tapauksen jälkeen kukaan ei ole kyllä enää nostanut kakkua pois, Ivane sanoo.

Menestys on tullut osin rohkeudesta, mutta Ivane sulattelee vielä asiaa.

– Vieläkin katson kirjaa ihmeissäni, että olenko oikeasti siinä, hän sanoo.

Näin teet huikean jäätelökakun

Emma julkaisee reseptejään muun muassa nettisivuillaan. Siellä on upea kakku, joka sopii juhlaan kuin juhlaan. Kakku on näyttävä, mutta ohjetta lukiessa voi huomata, että sen pystyy toteuttamaan olematta varsinainen leivontamestari.

Näyttävä jäätelökakku on myös raikas vaihtoehto esimerkiksi pääsiäisen jälkiruoaksi.

S’mores jäätelökakku

Keksipohja

150 g Digestive-keksejä

75 g voita

Jäätelö

1 dl kondensoitua maitoa

4 rkl kaakaojauhetta

4 dl vispikermaa

50 g tummaa suklaata

1 dl minivaahtokarkkeja

Koristelu

2 dl minivaahtokarkkeja

Suklaakastiketta, suklaasiirappia tai sulatettua suklaata


Valmistusohjeet

  1. Pingota leivinpaperi 16 cm kokoisen irtopohjavuoan pohjalle.
  2. Murskaa keksit monitoimikoneella tai pussin sisällä kaulimella.
  3. Sekoita sulatettu voi keksimurujen joukkoon.
  4. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  5. Sekoita kondensoitu maito ja kaakaojauhe keskenään.
  6. Vatkaa kerma vaahdoksi ja rouhi suklaa.
  7. Kääntele maitoseos, suklaarouhe ja minivaahtokarkit kermavaahdon joukkoon ja kaada seos vuokaan.
  8. Pakasta kakkua vähintään neljä tuntia.
  9. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele vaahtokarkeilla ja suklaakastikkeella.
  10. Vinkki: Voit valmistaa kakun kaksinkertaisena 22–24 cm kokoiseen kakkuvuokaan.
Resepti: Emmaivane.com


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt