Mitä tapahtuu, kun panee Mignon-munan uuniin? Kokeilimme: lopputulos on uskomattoman herkullinen

Julkaistu:

Pääsiäinen
Mignon-muna voi olla hieman hankalasti kuorittava ja syötävä, mutta nyt sekin ongelma saattaa olla ratkaistu.
Elämme selkeästi mukavassa yltäkylläisyydessä, kun voimme tehdä mitä erikoisempia ruokakokeiluja.

Esimerkiksi viime aikoina on nähty varsinkin klassikkoherkuista kehiteltyjä, uusia keksintöjä: jouluna ihmisiä villitsivät vihreistä kuulista tehdyt erinäiset variaatiot, kevättalvella taas runebergintortuista julkaistiin mitä ihmeellisimpiä versioita.

Nyt hieman vastaavassa kokeilussa on vuorostaan pääsiäisen yksi myydyimmistä herkuista: Mignon-muna. Se voidaan nauttia tavalla, joka ei ihan ensimmäisenä tulisi mieleen.

Ja kyllä, tämä kuulostaa oudolta, mutta siinä on oma nerokkuutensa: makuelämyksen saa, kun Mignon-munaa paistetaan uunissa. Tuloksena on täydellinen jälkiruoka erityisesti vaniljajäätelön kanssa: kun sulanut ja hieman lämmin täytemassa kohtaa kylmän vaniljajäätelön, elämältä ei siinä, pienessä hetkessä kaipaa yhtään mitään muuta.

Idea on ruokatoimittaja Kenneth Narsin. Hän kertoi siitä viime vuonna nähdyssä, Yle Teeman ruotsinkielisessä Efter Nio -ajankohtaisohjelmassa.

– Kenneth, rakastan sinua, oli ohjelman toimittajan, Sonja Kailassaaren reaktio, kun hän maisteli ohjelmassa uunissa käytettyä Mignonia.

”Lämpimänä maku on herkullisimmillaan”

Kenneth Nars kertoo Ilta-Sanomille, että idea on muutaman vuoden takaa. Mignon ei ole suklaata, vaan manteli-pähkinänougatia ja lämpö tekee Narsin mukaan sen maku maulle hyvää, sekä helpottaa kuorimista.

– Mignon voi olla hieman hankala kuoria ja syödä, jos täyte on kovaa. Varsinkin, jos sitä on pidetty jääkaapissa. Kun täyte on lämpimämpää, sen maut tulevat paremmin esiin ja se on silloin herkullisimmillaan, Nars kuvailee.

Muutama vuosi sitten koemaistajina toimivat ystävät.

– Kaikki tykkäsivät siitä, Kenneth Nars kertoo.

Koska kyseessä on herkkä tuote, myös lämmityksessä kannattaa olla tarkkana.

– Liian kovassa lämmössä kuori menee rikki. 100 astetta on liikaa.

Nars kertoo lämmittäneensä Mignon-munaa kuorineen 80-asteisessa kiertoilmauunissa noin 20 minuuttia.

– Silloin Mignonin kuori alkaa hikoilla, hän sanoo.

Itse testasin tätä tavallisella uunilla. ”Paistoin” Mignonin alumiinisessa muffinssivuoassa, mitä suosittelen mahdollisen räjähdyksen välttämiseksi.


Lämmitin uunin 50 asteeseen ja annoin munan lämmetä 15 minuuttia. Tein toisen testin 10 minuutin paistoajalla, mutta se oli aivan liian vähän, täyte ei ehtinyt kunnolla sulaa. Muista poistaa Mignon-munassa oleva tarra ennen lämmitystä!

15 minuutin kohdalla tapahtui Narsin kuvailema kananmunankuoren hikoileminen. Kuori ei kuitenkaan ollut kovin kuuma, vain hieman lämmin.


Avaaminen oli hyvin sotkuista, joten jos aiot tarjota tätä jälkiruoaksi, suosittelen, että avaat Mignonit vieraille valmiiksi ja putsaat jäljet kaikessa hiljaisuudessa.

Lämmitettynä kuori irtoaa hyvin. Kuitenkin jopa niin, että se meinaa murentua. Suosittelen kuoren avaamista hyvin varovasti lusikalla vain sen verran, että täytteen saa lusikoitua kuoresta. Tässä ei pidä kiirehtiä.


Toinen vaihtoehto on kaataa kaikki sulanut massa jäätelön kylkeen, mutta silloin siitä puuttuu ehkä koko homman hauskuus.

Omassa testissäni yhdistin nämä asiat. Jätin osan massasta kuoreen, mutta kaadoin hieman lämmintä massaa kylmän vaniljajäätelön päälle.


Vaikka homma on sotkuista, tämä on hauska vaihtoehto pääsiäisjälkiruoaksi.

Ja jos on elämälle avoin ja makuja arvostava ihminen, tämä herkku saattaa herättää pienen, lämpimän tunnereaktion.


Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 29.3.2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt