Kuinka paljon jauheliha saa jatkoaikaa, jos sen paistaa viimeisenä käyttöpäivänä? Saimme selkeän vastauksen

Julkaistu:

Jauheliha
Parasta ennen -päiväys on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä.
Mitä kannattaa tehdä, jos huomaa jääkaapissa olleen jauhelihapaketin vanhenevan uhkaavasti?

Asiaa käsiteltiin syyskuussa Radio Suomipopin Juuso Mäkilähteen ja Tinni Wikströmin ohjelmassa, jossa väite synnytti kiivasta väittelyä puolesta ja vastaan. Sama väittely on tuttua myös monesta kotikeittiöstä.

Joskus parasta ennen -päiväys ja viimeinen käyttöpäivä käsitetään samana asiana. Ruokatieto selventää sivuillaan näiden eron:

”Parasta ennen -päiväys kertoo, että vähintään tähän päivään asti tuote säilyttää oikein säilytettynä tyypilliset ominaisuutensa. Tuotetta saa pitää myynnissä ja käyttää päiväyksen jälkeen. Tuotteen käyttökelpoisuuden voi arvioida aistinvaraisesti”, Ruokatieto-sivuilla kerrotaan.

”Viimeinen käyttöpäivä tulee merkitä mikrobiologisesti helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin. Tuotetta ei saa myydä eikä käyttää tämän päivän jälkeen. Merkintä löytyy usein vakuumi- ja suojakaasupakkauksista. Näitä pakkauksia käytetään monien sellaisten elintarvikkeiden pakkaamiseen, joihin sisältyy mikrobiologisia riskejä, joita emme voi aistein havaita”, sivuilla todetaan.

”Esimerkiksi kaupassa valmistetun jauhelihan viimeinen myyntipäivä on valmistusta seuraava päivä. Teollisuuden suojakaasuun pakkaamalla jauhelihalla myyntiaikaa on noin 10 päivää”, Ruokatieto kertoo myös.

Toiset ajattelevat, että kun jauhelihapaketissa on viimeinen käyttöpäivä, tuotetta ei voi enää hyödyntää sen jälkeen millään tavalla, vaikka sen kypsentäisi. Arkojen tuotteiden osalta varovaisuus on toki viisasta, mutta kysyimme asiasta vielä Atrialta.

– Jauhelihapakkauksissa on merkitty viimeinen käyttöajankohta, jonka jälkeen tuotetta ei tule enää käyttää, Atrian kuluttajapalvelusta kerrotaan.

Pari päivää lisäaikaa

Voiko jauhelihan käyttöikää kuitenkin pidentää kypsentämällä, jos uhkaava päivämäärä olisi tänään?

– Kun tuote kypsennetään viimeisenä käyttöajankohtana, voi kypsää tuotetta syödä noin 2–3 vuorokautta, jos se säilytetään kylmässä jääkaapissa, eikä nosteta huoneenlämpöön useita kertoja tarjolle. Kaikkien jauhelihalaatujen kanssa tulee olla yhtä varovainen, Atrialta kerrotaan.

Atrialta lisätään vielä, että jauhelihan käyttöönottoa suositellaan mahdollisimman nopeasti oston jälkeen.

– Kannattaa käyttää omaa nenää ja silmiä – mikäli tuote näyttää hyvältä ja tuoksuu raikkaalta, voi sen vielä käyttää. Omalla vastuulla toki, markkinointijohtaja Mikko Järvinen HKScanilta totesi aihetta käsittelevässä, aiemmassa jutussa.

Älä maista raakaa jauhelihaa

Eviran sivuilla kerrotaan, että jauhelihan säilyvyysaika on huomattavasti lyhyempi kuin muun lihan. Oikea säilytystapa on oleellisen tärkeä.

Myös Eviran sivuilla todetaan, että jauheliha kannattaa valmistaa mahdollisimman pian.

Evira kertoo sivuillaan lisäksi, että kun lihaa jauhetaan, lihan pinnalla olleet bakteerit sekoittuvat kaikkialle jauhelihaan. Raakaa jauhelihaa ei saa siis maistaa, vaan maistiaispalat pitää kypsentää.

Jauheliha tulee Eviran mukaan paistaa aina kokonaan kypsäksi, vähintään +70 ºC:een, myös sisäosasta. Kypsentämätön liha, erityisesti raaka naudan jauheliha, saattaa levittää EHEC-bakteeria, Eviran sivuilla kerrotaan.
Lähteet: Evira, Ruokatieto, Atria

Radio Suomipop ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 12.9.2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Luetuimmat Reseptit