Maistelimme 13 markettien suklaamunaa ja voittaja oli selvä – Lidlin munan ”yllätys” erosi selvästi muista

Julkaistu:

Makutesti
Kuuden hengen raati maisteli perusmarketeissa myytäviä suklaamunia.
Ilta-Sanomien kuuden hengen raati pisteytti 13 erilaista suklaamunaa niiden makujen perusteella. Testiin valitut tuotteet olivat eniten esillä viikolla 15 Helsingin keskustassa sijaitsevissa K-supermarketeissa, Tokmannilla, S-marketeissa ja Lidlissä.

Raatilaiset havaitsivat, että edullisissa markettisuklaissa toistuivat samantyyppiset maut.

– Joitakin on vaikea erottaa toisistaan, yksi raatilaisista totesi.

Joidenkin tuotteiden kohdalla pohdittiinkin, olivatko ne samoja tuotteita, mutta vain eri tuotemerkin alla.


Tuoteselosteet voivat olla vaikealukuisia

Lapsille maistuu usein suklaa kuin suklaa, mutta aikuisille muutkin asiat kuin maku voivat vaikuttaa ostopäätöstä tehtäessä.

Yksi ongelma markettihyllyllä voi olla esimerkiksi yllätysmunien tuotesisältöjen selvittämisen hankaluus. Kun kääre on rypistynyt tuotteen ympärille, tuoteselosteiden lukeminen voi olla hankalaa ja voi vaatia käärepaperin avaamisen. Lisäksi käärepaperit repeytyvät herkästi ja tekstit niissä voivat olla hyvin pientä ja vaikealukuista.

Suurimman osan markettien suklaamunien tuoteselosteista löytää isojen kauppaketjujen verkkosivuilta, mutta esimerkiksi testiin valituista Lidlin tuotteista tarkkoja tuoteselosteita ei netissä ollut.

Erikoisruokavaliota noudattaville tämä voi olla ongelma.

Pakkauksessa gluteenittomaksi tuotteeksi ilmoitettiin selkeästi vain esimerkiksi Lidlistä saatavien Zainin valmistamien Moomin 4 + 20 g -suklaamunat. Tokmannilla myytävät Dinosauria-yllätysmunat olivat myymälässä ilmoitettu selkeästi gluteenittomiksi, mutta tuotteen käärepaperissa mainintaa ei ollut.


Useissa valmistusmaa Italia

Valmistusmaa oli testin tuotteiden kohdalla hämmästyttävän usein sama. 13 tuotteesta vain Fazerin Mignon oli valmistettu Suomessa. Makutestin voittajaksi nousseen Kinderin valmistusmaaksi oli ilmoitettu Belgia, mutta kaikissa muissa testin tuotteissa valmistusmaa oli Italia.

Tuotteet pisteytettiin makujen perusteella arvosanoilla 1-10. Makunsa puolesta ylivoimaisesti parhaat pisteet sai Kinder, jota kuvailtiin muun muassa seuraavilla kommenteilla:

– Makuklassikko!

– Tuttu maku lapsuudesta.

Toiseksi noussut Fazerin Mignon sai suitsutusta.

– Herkkumuna!

– Ei petä, eikä tästä parane, yksi raatilainen kommentoi.

Alla olevan grafiikan kuvissa ovat näkyvillä myös suklaamunista paljastuneet yllätykset. Parhaimmiksi yllätysleluiksi testiraati mainitsi Rähinä-yllätysmunan sormuksen ja Zainin valmistamien Moomin-yllätysmunien muumihahmot.

Lidlin Fun Egg -yllätysmunassa oli sisällä vain karkkia, mikä sai raatilaisilta kehuja muovittomuudesta.

– Paras yllätys, sitä kommentointiin.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Yllä olevassa grafiikassa korjattu Ilta-Sanomien printtilehdessä 12.4.2019 ollut virhe grafiikassa. Lehdessä Mignon-munan kohdalla rasvan määrä oli tyydyttyneiden rasvojen määrä (15 g/100 g), ei kokonaisrasvan määrä (40 g/100 g).

Voittajatuotteen pakkauksessa ei sertifikaattia

Vastuullisesta suklaasta kertovat UTZ-sertifiointimerkintä näkyi hyvin tuotteissa, joissa se oli. Testin tuotteissa vastuullisuudesta kertova UTZ-sertifikaatti oli useassa tuotteessa.

Finnwatch kertoi viime vuonna, että noin 40 prosenttia kaikista pääsiäisen sesonkisuklaista on vastuullisuussertifioituja. Finnwatch kertoo sivuillaan, että sertifioitujen suklaatuotteiden osuuksien perusteella Lidlissä oli viime vuonna pääsiäisen 2018 valikoimasta 78 prosenttia sertifioitua suklaata, mikä oli eniten kaikista isoista ketjuista.

S-ryhmän valikoimassa oli viime pääsiäisenä 31 sertifioitua suklaatuotetta. Kesko ei osallistunut viime vuonna Finnwatchin vastuullisuusvertailuun.

Makutestin toiseksi nousseessa Fazerin Mignon-munassa on EAC-sertifikaatti. Mignon-muna on tehty manteli-pähkinänougatista ja sisältää myös kaakaomassaa. Fazer kertoo sivuillaan, että vuonna 2017 yrityksen kaakaosta hankittiin sertifioituna 86 prosenttia ja vastuullisten viljelijäohjelmien kautta 14 prosenttia.

Makutestin voittajan, Kinder-yllätysmunan käärepaperin tuoteselosteesta ei löydy suklaan vastuullisuudesta kertovia sertifikaatteja.

Lue myös: Mitä 30 suklaamunan sisältä löytyy?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt