Sipuli itkettää yksinkertaisesta syystä, joka on helppo korjata – tiesitkö nämä asiat keittiöveitsistä?

Julkaistu:

Keittiövälineet
Veitset ovat tärkeimpiä ja eniten käytettyjä keittiövälineitä.
Kotikeittiössä ei tarvitse valtavaa välinearsenaalia. Leikkuuveitset ovat kuitenkin niitä välineitä, joita tarvitaan ja käytetään päivittäin.

Niitä ei tarvitse uusia usein, jos veitsistä pitää huolta.

Kerroimme myös tammikuussa kokkien Henri Alénin ja Tommi Tuomisen podcastista, jossa he keskustelivat keittiövälineistä. Veitset ovat asia, josta kokeilta kysytään usein.

Alén ei suosittele kotikokeille kalliita japanilaisia veitsiä, sillä niiden oikeaoppinen teroittaminen ei välttämättä onnistu kotona. Edullisimmillakin kotona siis pärjää hyvin, mutta veitsien teroittaminen on asia, joka kannattaa opetella.

Älä pese astianpesukoneessa

Kokosimme yhteen faktoja leikkuuveitsistä ja syitä sille, miksi niiden teroittaminen on tärkeää ja mitkä asiat tylsistyttävät veitsiä.
  1. Veitsi on tylsä esimerkiksi silloin, kun tomaattia leikatessa tomaatinsiemenet valuvat leikkuulaudalle ja kovempia vihanneksia pilkkoessa joutuu käyttämään enemmän voimaa. Työ hidastuu.
  2. Sipuli ei itketä, jos veitsi on tarpeeksi terävä. Sipuli voi itkettää vain silloin, kun veitsi ei ole enää kovin terävä. Vältät kyyneleet ja työn hidastukset, jos veitset on teroitettu, Suomen kokkimaajoukkueen edustaja kertoi Ilta-Sanomille viime vuonna.
  3. Veitsien terävänä pitäminen on myös turvallisuusasia. Tylsällä veitsellä ote lipsuu herkemmin kuin terävällä veitsellä leikatessa.
  4. Älä pese leikkuuveitsiä astianpesukoneessa, vaan pese ne aina käytön jälkeen käsin ja kuivaa keittiöpyyhkeeseen, ei talouspaperiin, kerroimme aiemmin Fiskarsin muistuttavan verkkosivuillaan. Veitsien pakkauksissa voi lukea, että ne kestävät konepesun, mutta pidemmän päälle keittiöveitset tylsistyvät astianpesukoneessa pestessä.
  5. Säilytä veitsiä niille tarkoitetuissa telineissä tai keittiön laatikoissa niin, että ne pysyvät paikoillaan ja välttyvät ylimääräisiltä kolhuilta, Fiskars kertoo lisäksi.
Veitsiä voi teroittaa kotona esimerkiksi teroituspuikolla. Jos olet ostamassa uutta keittiöveistä, kysy teroittamisesta myyjältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt