Pääsiäisen raikkain piirakka maistuu passionhedelmältä – ohje vaihe vaiheelta

Julkaistu:

Pullahiiri
Tämä ihana piirakka koristaa pääsiäispöydän.
Pääsiäisen aikoihin leivonnassa ja ruoanlaitossa käytetään paljon erilaisia hedelmiä. Siksi tämä herkullinen passionpiirakka sopii erinomaisesti tulevaan sesonkiin.

Tässä reseptissä raikkaan makuinen passionhedelmästä valmistettu mousse yhdistyy tasapainoisesti makeaan muropohjaan.

Voit koristella valmiin piirakan marjoilla ja hedelmillä. Minä koristelin piirakan laittamalla marjat ja passionhedelmän piirakan reunoille, mutta voit halutessasi täyttää koko piirakan pinnan marjoilla tai hedelmillä.

Jos käytössäsi on vain pakastemarjoja, tee marjojen päälle hyytelösokerista sokeripaketin ohjeen mukaisesti kiille, jotta marjat pysyvät myös sulaessa kauniisti muodossaan.

Reseptissä suositellaan käyttämään monitoimikonetta pohjan valmistamiseen, mutta voit tehdä pohjan myös käsin nyppimällä voi, tomusokeri ja vehnäjauhot muruksi ja lisäämällä lopuksi kylmä neste joukkoon.


Pääsiäisen herkullinen passionmoussepiirakka

Pohja:

200 g voita

1 dl tomusokeria

4 dl vehnäjauhoja

4 rkl kylmää vettä

Täyte:

1 1/2 dl passionhedelmää (paseerattuna)

2 liivatelehteä

4 dl vispikermaa

175 g maustamatonta tuorejuustoa

1 1/2 dl tomusokeria

1/2 dl vettä

Koristeluun:

Tuoreita marjoja ja passionhedelmää

Valmistusohjeet

  1. Valmista pohja mittaamalla kylmä ja pieneksi kuutioitu voi leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon. Lisää joukkoon tomusokeri ja vehnäjauhot.
  2. Pyöräytä seosta koneessa niin, että saat siitä tasaista murua. Lisää lopuksi kylmä vesi joukkoon ja työstä taikinasta käsin kiinteä pallo.
  3. Painele taikina noin 28–30 cm vuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa apuna vehnäjauhoja, jotta taikina ei tartu sormiin.
  4. Nosta piirakkavuoka noin 15 minuutin ajaksi jääkaappiin ennen paistamista. Painele vielä haarukalla reikiä pohjaan.
  5. Laita piirakkapohjan päälle leivinpaperi. Laita paiston ajaksi leivinpaperin päälle painoksi esimerkiksi kuivia herneitä tai keraamisia paistoherneitä, niin piirakkapohja pitää muotonsa myös paiston aikana.
  6. Paista 175 asteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes pohja on kypsä.
  7. Ota painona olleet herneet sekä leivinpaperi pois piirakkapohjan päältä ja anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.
  8. Lusikoi täytettä varten passionhedelmän liha puolitetuista hedelmistä ja paseeraa eli painele hedelmäliha siivilän läpi niin, että saat 1 1/2 dl siivilöityä passionhedelmää.
  9. Laita liivatteet likoon kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Vatkaa sillä aikaa kerma vaahdoksi.
  10. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto ja tomusokeri keskenään tasaiseksi.
  11. Kuumenna vesi kiehuvaksi.
  12. Ota liivatteet pois kylmästä vedestä ja purista niistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liotetut liivatelehdet kiehuvan veden joukkoon.
  13. Sekoita ja lisää liivateseos passionhedelmän joukkoon, koko ajan sekoittaen. Kaada passionhedelmä tuorejuuston joukkoon ja sekoita seos tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto tuorejuustoseokseen.
  14. Levitä valmis passionmousse pohjan päälle ja nosta piirakka jääkaappiin hyytymään muutaman tunnin ajaksi. Koristele tuoreilla marjoilla ja passionhedelmällä.

Tämä piirakka vain paranee odotellessa seuraavaan päivään. Tuoreilla marjoilla koristelu kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman lähellä tarjoiluajankohtaa, joten koristele piirakka vasta tarjoilupäivänä.


40-vuotias Vantaalla asuva leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen on aloittanut uuden Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstan, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Pullahiiren leivontanurkka -blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä. Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt