Tässä ovat Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2019 – kuvat huikeista annoksista

Vuoden Kokki 2019 ja Vuoden tarjoilija tulevat Helsingistä.

8.4.2019 12:11 | Päivitetty 8.4.2019 16:38

Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalit käytiin Messukeskuksessa viikonloppuna.

Vuoden Kokki 2019 -kilpailun voitti lauantaina Mikko Kaukonen Food Camp Finlandsista. Vuoden Tarjoilija 2019 on Heidi Martikainen ravintola Farangista.

Kilpailun järjestävä Elo-säätiö kuvaili kilpailua kovatasoiseksi. Vuoden Kokki -finaalissa tehtiin useita annoksia tarkan tehtävänannon sekä aikarajan puitteissa.

– Finaalitehtävä oli kaksiosainen ja siinä testattiin finalistien osaamista laaja-alaisesti. Ensimmäinen tehtävä oli valmistaa kolme erilaista ”Street food” annosta 12 hengelle (kasvis-, kala- ja äyriäinen). Toisen tehtävän teemana oli ”Old School”, jossa pääraaka-aineena oli islantilainen karitsa ja se esiteltiin vadilta tuomaristolle, kilpailun päätuomari ja Vuoden Kokki 2001 Henry Tikkanen kertoo.

– Vuoden Kokki 2019 -kilpailun voittaja Mikko Kaukonen onnistui jokaisessa kilpailutehtävässä, Tikkanen sanoo.

Vuoden Kokki 2019 -tulosten julkistaminen.

Myös Vuoden Tarjoilija -kilpailun finaalissa suoritettiin vaativia tehtäviä.

– Vuoden Tarjoilija 2019 finaalipäivän tehtävät koostuivat baari-, saliruoan valmistus- ja bistrotehtävistä. Finalistien suoritukset olivat erittäin tasaisia, joten kokonaisuudessa korostui myynnin ja suosittelun huomioiminen asiakaspalvelussa suhteessa liikeideaan, Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Petra Granqvist kuvailee.

– Suurimmat erot nousivat tekniikasta, kilpailun ratkaisi asiakaspalvelutaitojen omaksuminen tarjoilijatyöskentelyssä, Granqvist toteaa.

Vuoden Tarjoilija 2019 voittajan tuuletus.

Kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Lari Helenius ravintola Olosta ja kolmanneksi Johan Kurkela ravintola Nudesta. Vuoden Tarjoilija -finaalissa toiseksi sijoittui Christian Angelov Ravintola Savoysta, kolmanneksi nousi Leeni Hyvärinen Ravintola Palacesta.

Vuoden Kokki 2019 palkittiin Suomen Messusäätiön myöntämällä 10 000 euron apurahalla. Vuoden Tarjoilija 2019 palkittiin MaRa ry:n Henrik Bitten stipendirahaston myöntämällä 10 000 euron apurahalla.

Kilpailijoiden sykkeen tasot olivat nähtävissä koko kilpailun ajan. Ne kävivät välillä korkeissa lukemissa.

Ensimmäinen Vuoden Kokki -kilpailu kisattiin vuonna 1995. Ensimmäinen voittaja oli Pekka Terävä. Muita alalla arvostettuja ja tunnettuja Vuoden kokki -tittelin voittaneita ovat muun muassa Michael Björklund (1997), Ari Ruoho (2003), Matti Jämsen (2005) ja Eero Vottonen (2012).

Ainoa kilpailun voittanut nainen on Peppi Aralehto (2000). Viime vuoden voittaja oli Kalle Tanner Villa Störsvikistä Siuntiosta.

Vuoden Kokki 2019 -finaalin kilpailuannoksia

Mikko Kaukosen "Old school"-lihavati & annos: Karitsan ulkofileepaistia ja karitsanrasvalla maustettua paistoliemikastiketta.

Mikko Kaukosen finaalitöitä: Street food -annokset. Grillattua maa-artisokkaa ja vaahto fermentoidusta valkosipulista, sinisimpukkaa, katkarapuja ja punaista currya, perunaa, kananmunaa ja savustettua siikaa.

Finalisti Ville Korhosen "Old school"-lihavati ja annos: herkkusienillä maustettua karitsan ulkofileetä, paahdettua selleriä ja omenaa sipulifondant ja rapeaa sipulia, kastike grillatusta karitsasta ja sitruunasta.

Finalisti Johan Kurkelan "old school"-lihavati & annos: yrteillä ja sienellä mastettua karitsan ulkofilettä.

Finalisti Lasse Lindströmin "Old school"-lihavati & annos: Hiillostettua karitsan ulkofileetä, haudutettua sipulia ja kermaista paistilientä.

Finalisti Jarkko Pulkkisen "Old school"-lihavati & annos: Glaseerattua karitsanfileetä, rapeita artisokkasipsejä maustettuna persiljalla ja rosmariinilla, herkkusienillä, fermentoidulla valkosipulilla maustettu karitsa-Ballontine ja rapeaa karitsanrasvaa, paahdettu herkkusieni karitsa sky, savustettua puikulapyreetä tarjoiltuna kuorestaan, marinoitua vihreää parsaa ja keltuaiskreemiä, pyree paahdetusta porkkanasta.

Finalisti Janne Blomqvistin "Old school"-lihavati & annos: Karitsan ulkofileetä, ylikypsää paistia, glaseerattua parsaa, paahdettua sipulia ja yrttikastiketta.

Finalisti Simo Paalasen "Old school"-lihavati & annos: Karitsanfilettä sekä paistia lisukkeilla ja tummalla karitsakastikkeella.

Finalisti Lari Heleniuksen "Old school"-lihavati & annos: Yrteillä kuorrutettua islanninkaritsan ulkofileetä. Paahdetussa karitsanrasvassa kypsennettyä perunaa. Valkosipulilla maustettua herkkusientä. Paahdettua vihreää parsaa. Tummaa valkoviinikastiketta ja ylikypsää karitsanpotkaa.

Vuoden Kokki 2019 -finalistit:

1. Mikko Kaukonen, Food Camp Finland, Helsinki, 1243 p.

2. Lari Helenius, Ravintola Olo, Helsinki, 1201 p.

3. Johan Kurkela, Ravintola Nude, Helsinki, 1194 p.

4. Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsinki, 1102 p.

5. Simo Paalanen, Ravintola Grön, Helsinki, 1093 p.

6. Lasse Lindström, Gastro Bar Sesonki, Järvenpää, 1068 p.

7. Janne Blomqvist, Hotel Lilla Roberts/ Krog Roba, Helsinki, 1039 p.

8. Jarkko Pulkkinen, Hotel Ellivuori, Sastamala, 1032 p.

Maksimipisteet: 1460 p.

Vuoden Tarjoilija 2019 - finalistit:

1. Heidi Martikainen, Ravintola Farang, Helsinki, 83,42 p.

2. Christian Angelov, Ravintola Savoy, Helsinki, 83,25 p.

3. Leeni Hyvärinen, Ravintola Palace, Helsinki, 78,98 p.

4. Joona Finni, Ravintola Figaro, Jyväskylä, 78,82 p.

Maksimipisteet: 100 p.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut järjestää ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhteistyössä kumppaniverkoston kanssa.

Videot: Suomen Videoviestintä SVV Oy

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit