Martat maistelivat ja arvioivat einespinaattilettuja – tuoteselosteita tutkiessa löytyi pieni yllätys - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Martat maistelivat ja arvioivat einespinaattilettuja – tuoteselosteita tutkiessa löytyi pieni yllätys

Pinaattiletut ovat monen lapsiperheen perusarkiruokaa. Marttaliiton edustajat arvioivat eri merkkien makuja.

Marttaliiton edustajista koostunut raati maisteli neljää eri merkin alla myytävää tuotetta.

5.4.2019 14:09

Einesruoat ovat monien arki-iltojen pelastuksia. Pinaattiohukaiset, tuttavallisemmin pinaattiletut ovat sekä kouluruoissa, että einesruoissa yksi suosituimmista tuotteista.

Kysyimme tammikuussa K-ryhmältä ja S-ryhmältä, mitkä ovat myydyimpiä eineksiä Suomessa. Pinaattiletut olivat S-ryhmän suosituimpien tuotteiden listassa. Lisäksi jutun ohessa olleeseen äänestykseen lempieineksistään vastasi reilu 14 080 lukijaa.

Maksalaatikko, pizza ja pinaattiohukaiset nousivat äänestyksessä selkeästi kolmen lempieineksen kärkeen.

Jo pitkään muun muassa arkiruokaan liittyviä neuvoja suomalaisille julkaissut ja jakanut Marttaliitto täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Ilta-Sanomat kutsui Marttaliiton edustajia maistelemaan markettien valmiita pinaattilettuja ja kertomaan niistä arvionsa.

Arvionsa antoivat Marttojen hankekoordinaattori Hanna Viita, kotitalousasiantuntija Tiia Wassholm ja Saila Neffling.

Pinaattilettujen kategoriassa ei ole erityisesti runsaudenpulaa, sillä useimmista marketeista löytyy yleensä korkeintaan pari eri vaihtoehtoa. Tuotteet näyttävät kuitenkin lähes identtisiltä. Makutestissä vertailtiin neljän eri nimellä myytävän tuotteen makua ja koostumusta.

Listasimme myös tuotteiden ravintosisältöjä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Hinnat ovat viikolla 14 Helsingissä sijaitsevien S-marketin, K-supermarketin ja Lidlin myymälöistä. Hinnat saattavat vaihdella eri kaupoissa. Katso jutun lopusta, miten tuotteita kommentointiin.

Kaksi lähes samanlaista tuotetta eri merkkien alla

Kun tuoteselosteita kirjattiin ylös, löytyi pieni yllätys. Kahden tuotteen, Atrian pinaattiohukaisten ja Koskikylän pinaattiohukaisten välillä oli tuoteselosteiden ja ulkonäön perusteella hyvin vähän eroja.

Koskikylän pinaattiohukaisten valmistajaksi onkin pakkauksessa ilmoitettu Atria.

Koskikylän tuoteselosteessa oli kuitenkin maininta, jota Atrian tuotteessa ei ollut. Koskikylän pinaattiohukaisten tuoteselosteessa kerrottiin, että tuotteessa käytetyt kananmunat ovat lattiakanalasta, samaa ei Atrian vastaavan tuotteen selosteessa ollut. Kilokalorimäärien osalta tuotteissa oli myös hyvin pieni ero.

Kysyttäessä Atrian ja Koskikylän tuotteiden samankaltaisuudesta, Atrialta vastattiin, ettei asiaa voida kommentoida, sillä kyseessä on Lidlin oma tuote. Atrialta kysyttiin myös yhtiön omissa pinaattiohukaisissa käytettävistä kananmunista.

– Atrialla käytettävät kanamunat ovat peräisin suomalaisista lattiakanaloista suomalaisen munajalostamon kautta, tiedottaja Marja Latvatalo Atrialta vastaa.

Vasemmalla Koskikylän pinaattiohukaisten tuoteseloste, oikealla Atrian pinaattiohukaisten sisältö. Ravintoarvot olivat lähes identtiset.

– Pinaattilettujen kaltaisissa suhteellisen yksinkertaisissa tuotteissa reseptiikka on eri valmistajilla usein samansuuntaista. Koskikylä-merkin pinaattiletuissa on käytetty lattiakanalan munia, kuten kaikissa muissakin Lidlin omien merkkien tuotteissa, Lidliltä vastataan kysymykseen, ovatko Atrian omat ja Atrian Lidlille valmistamat tuotteet samoja.

Tuotteiden hinnat olivat viikolla 14 täsmälleen samoja.

Kyse on sinänsä pienestä asiasta, mutta kertoo jotakin siitä kuinka samankaltaisia tuotteet voivat olla, vaikka niitä myydään eri tuotenimillä.

Myös makuraadissa mainittiin, olivatkohan jotkut tuotteet lähes samoja.

Rasvaisin ja ”kotitekoisin” maukkain

Pinaattilettujen rakenteessa, suolaisuudessa, sekä pinaatin määrissä huomattiin pieniä eroja. Kaikki testissä olleet pinaattiletut olivat raadin mukaan miellyttävän makuisia.

– Kaikki olivat ihan maukkaita, sopivat lasten makuun, raadissa todettiin.

Eniten rasvaa ja suolaa sisälsi Kruunu Herkun pinaattiohukaiset. Ne olivat myös eniten kotona tehdyn näköisiä.

Yksi tuotteista poikkesi tästä hieman. Kruunu Herkku 350 g Luomu pinaattiohukaiset sisälsivät kaikista tuotteista reippaasti eniten rasvaa ja suolaa, mutta lisäksi selkeästi eniten itse pinaattia.

Keskustelun ja kommenttien perusteella Kruunu Herkun pinaattiohukaiset miellyttivät makunsa puolesta raatilaisia eniten.

– Tämä saattaisi maistua paremmin aikuisille kuin lapsille, raadissa todettiin.

Näin tuotteita kommentoitiin:

Atria 400 g Pinaattiohukainen

– Perinteinen.

– Hyvä paistopinta, kumimainen, yllätyksetön.

– Maku ei kovinkaan pinaattinen, teollinen seos.

– Ulkonäkö toiselta puolelta ihan kivannäköinen, toinen puoli ei houkuttele.

– Koostumus vähän sienimäinen, ”höttö”.

– Mieto maku.

– Paisto pannulla voisi tuoda makua ja rapeutta.

– Ei yllätyksiä, juuri sellaisia mitä teolliselta pinaattiletulta voi odottaakin.

Kruunu Herkku 350 g Luomu pinaattiohukaiset

– Kotitekoinen, pinaatti näkyy letussa, isojakin paloja, mikä on hyvä asia.

– Muoto ei ole tasainen, tulee heti tuntuma kuin itse tehdystä.

– Saattaa kuivahtaa reunoilta.

– Hiukan liian suolainen.

– Rasvainen.

– Ihan kuin kotona paistettu, ihana paistopinta.

– Pinaatti näkyi ja maistuu.

– Mikrossakin pinta pysyi hieman rapeana.

– Kuivuu ehkä nopeasti.

– Näytti kotitekoiselta.

Pirkka pinaattiohukainen 400 g

– Pieniä pinaatinpalasia.

– Saa purra, että letun saa kahtia.

– Taikinainen, teollinen.

– Tarttuu hampaisiin, taikinainen rakenne.

– Pinaatti ei maistu.

Koskikylän pinaattiohukainen 400 g

– Teollinen.

– Tästä tulee koulumuistot mieleen – ei vaadi kuin mansikkahilloa.

– Hyvä, perinteisen pinaattiletun maku.

Kuivahtaneet paremmiksi pannulla

Raadissa todettiin, että einespinaattilettuihin saa todennäköisesti hieman parempaa makua, jos ne paistaa pannulla. Pannulla paistaessa lettuihin saa pienen lisäväriä ja mahdollisesti pientä rapeutta, mitä ei voi saada mikrossa lämmittäessä.

Kruunu Herkun letut sisältävät kuitenkin niin reilusti rasvaa, että niiden paistaminen lisärasvassa pannulla mietitytti raatilaisia.

Martat antoivat lisäksi neuvon, jos avattu pinaattilettupaketti on jäänyt jääkaappiin ja letut ovat päässeet hieman kuivahtamaan.

– Kuivahtaneet letut kannattaa paistaa pannulla, makuraatilaiset sanoivat.

– Voisi myös kenties kokeilla niiden lämmittämistä uunissa, höyry saattaisi auttaa, raadissa pohdittiin myös.

Marttojen raadissa todettiin, että salaatit sopivat erittäin hyvin pinaattilettujen kanssa. Perinteisen puolukkahillon lisäksi niiden kylkeen sopisi myös esimerkiksi kermaviilikastike.

Raatilaisten mielestä kaikki testin letut olivat kaiken kaikkiaan ihan miellyttävän makuisia. Puolukkahillo on ehdoton lettujen kyljessä.

Oletko löytänyt aivan vastaavia tuotteita eri merkkien alla? Lähetä viestiä osoitteeseen josefiina.baraka@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit