Sillä on merkitystä, missä järjestyksessä salaatin kokoaa – katso ohje, joka on ”äärimmäisen koukuttava” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Sillä on merkitystä, missä järjestyksessä salaatin kokoaa – katso ohje, joka on ”äärimmäisen koukuttava”

Salaatin tekemisessä voi käyttää luovuutta ja omia lempiaineksia, mutta parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi kannattaa kuunnella myös joitakin vinkkejä.

Salaatti voi olla kokonainen ateria tai lisuke, Kaisa Sillanpää kirjoittaa tuoreessa kirjassaan. Kuvassa kirjassa oleva parsa-lohipastramisalaatti.­

3.4.2019 20:13

Salaateista on todella moneksi. Siitä kertoo myös tuore, yli 300 sivun kirja, jonka kaikki ohjeet ovat erilaisia salaatteja.

Kaisa Sillanpään Suuri salaattikirja (Readme.fi 2019) tarjoaa reseptejä ja ideoita kevyisiin lisukesalaatteihin, pääruoaksi sopiviin salaatteihin ja jälkiruokasalaatteihin. Sillanpää kirjoittaa kirjansa esipuheessa, että salaatteja kannattaa katsoa uusin silmin. Eri vaihtoehtoja on lukemattomia määriä.

Kerroimme myös viime vuonna toisesta salaattikirjasta, Jonna Vormalan Jäävuoren huippu salaattikirjasta (No Tofu Publishing 2016), jossa myös kannustetaan tutkailemaan kauppojen vihannes- ja hedelmälaareja uudella tavalla.

Kirjassa kerrottiin muun muassa, että tyypillisten jäävuorisalaatin ja kurkun sijaan salaateissa voi käyttää esimerkiksi juureksia, tuoreita yrttejä, pinaattia ja vaikka erilaisia kaaleja. Tuhdit salaatit eivät ole välttämättä kalorittomia, mutta salaatit ovat hyvä tapa lisätä kasvisten määrää ruokavalioon.

Rapeat ainekset vasta juuri ennen tarjoilua

Kaisa Sillanpään maaliskuussa ilmestyneessä Salaattikirjassa kerrotaan myös muutamia vinkkejä salaatin tekemiseen. Yksi hyvä ohje on järjestys ainesten lisäämisessä.

– Muista järjestys: Hentoja lehtisalaatteja sisältävään salaattiin kastike lisätään juuri ennen tarjoilua, etteivät ainekset muutu vetisiksi, Sillanpää kirjoittaa.

– Herkät ainekset tai sellaiset, joiden halutaan pysyvän rapeina, lisätään salaatin päälle juuri ennen tarjoilua, Sillanpää kirjoittaa lisäksi ainesten järjestyksestä.

Hän vinkkaa kirjan esipuheessa muun muassa, että pähkinät, siemenet, erilaiset salaattilajikkeet ja tuoreet yrtit ovat loistavia vaihtoehtoja salaatin ainesosiksi. Satokauden vihannekset ovat aina edullisimpia ja niitä kannattaa hyödyntää.

Vastakohdat toimivat aina

– Luo vastakohtia salaattilautaselle. Vastakohdat toimivat aina. Samassa salaatissa voi olla suolaista ja makeaa, pehmeää ja rapeaa, kylmää ja lämmintä, Kaisa Sillanpää kirjoittaa myös.

– Oliiviöljy, sitruuna tai sitruunamehu, rouhaisu mustapippuria myllystä, Sillanpää kertoo Ilta-Sanomille yksinkertaisimmat, toimivat mausteet salaatille balsamicon lisäksi.

Kaisa Sillanpään kirjassa on yksi ruokaisa salaattiohje, joka toimisi hyvin esimerkiksi lounaana. Sen tekeminen on aloitettava jo edellisenä päivänä ja vaatii siis aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta on tekijän mukaan kaiken vaivan arvoinen.

– Hienostunut ja äärimmäisen koukuttava kokonaisuus, Sillanpää esittelee kirjassaan seuraavan ohjeen.

Parsa-lohipastramisalaatti

Lohipastrami:

600 g lohifilee (kalan paksuimmasta kohdasta)

1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa

1/2 tl sokeria

2 tl mustapippuria rouhittuna

2 tl savustettua paprikajauhetta

1 1/2 tl jeeraa, eli juustokuminaa

2 tl seesaminsiemeniä

Anjoviskastike:

8 anjovisfileetä

2 tl sinappijauhetta

2 rkl omenaviinietikkaa

6 rkl öljyä

Valmistusohjeet

  1. Hiero kalan pintaan sokeria ja suolaa. Laita kala muovipussiin ja nosta jääkaappiin.

  2. Anna kalan graavaantua seuraavaan päivään.

  3. Ota kala jääkaapista. Poista nahka ja pyyhi ylimääräinen suola pois kalan pinnalta.

  4. Leikkaa kala pitkittäin neljään osaan.

  5. Paista kalapalat joka puolelta nopeasti kuumalla pannulla.

  6. Sekoita mausteet ja pyörittele kalapalat mausteseoksessa.

  7. Kääri jokainen kalapala erikseen muovikelmuun. Nosta kalapalat pakastimeen pariksi tunniksi jähmettymään.

  8. Leikkaa kohmeinen kala ohuiksi viipaleiksi.

  9. Valmista kastike. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.

Tarjoile salaatti kuten yllä olevassa kuvassa, keitetyn parsan kera.

Resepti: Kaisa Sillanpää: Suuri Salaattikirja (Readme 2019)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit