Suomalainen ”Viron Gordon Ramsay” kertoo, millaisiin ravintoloihin Tallinnassa ei kannata mennä – tämä on ”vaarallinen yhdistelmä”

Suomalainen, Virossa pitkään vaikuttanut kokki antaa ravintolasuosituksia Tallinnaan reissaaville.

Tallinnan ravintolamaailmassa on tapahtunut kehitystä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Helsinki–Tallinna-reitillä kulki yhdeksän miljoonaa matkustajaa vuonna 2017, Portofhelsinki.fi kertoo.

Tilastossa on luonnollisesti paljon muitakin kuin suomalaisia matkailijoita, mutta monille suomalaisille Tallinna on edelleen yleinen päivä- tai viikonloppureissujen kohde.

Viro on yksi suomalaisten ykköskohteista, mutta jo viime vuodesta saakka on kuitenkin uutisoitu suomalaisturistien vähentymisestä Virossa.

Syyt matkailun vähentymiseen ovat moninaiset, mutta maaliskuussa Kauppalehti kirjoitti aiheesta jutun, jossa suomalainen, Viron hyvin tunteva kokki Juha Rantanen mainitsi yhdeksi Viron matkailun edistämisen ongelmaksi palvelukulttuurin hitaan kehityksen.

Sisäänheittäjä ja pihvitarjous

Juha Rantanen tunnetaan Virossa. Hän on ollut uransa aikana kehittämässä eri ravintoloita Tallinnassa ja on vaikuttanut siellä noin 20 vuoden ajan. Rantasta on tituleerattu ”Viron Gordon Ramsayksi”, sillä hän esiintyi tv:ssä kolmen tuotantokauden verran nähdyssä Köögikubjas-ohjelmassa.

Ohjelmassa hän kiersi eri ravintoloissa samaan tapaan kuin Ramsay maailmanlaajuisesti tunnetussa ohjelmassa.

Vaikka toiset suomalaiset kertovat kokeneensa Tallinnassa tympeämpää palvelua kuin kotimaassa, Tallinnassa on ravintolatarjontaa, johon kannattaa tutustua. Juha Rantanen tuntee Tallinnan ravintolamaailman kehityksen.

Reilussa kymmenessä vuodessa on hänen mukaansa tapahtunut paljon.

– Erityisesti kasvisravintoloita on tullut viime vuosina paljon nuorilta yrittäjiltä, Juha Rantanen kertoo Ilta-Sanomille.

Rantanen antaa myös vinkin siitä, millaisiin paikkoihin Tallinnassa ei kannata mennä.

– Hälytysmerkkien pitäisi soida, jos ravintolalla on sisäänheittäjä ja heillä on ”juoma- ja pippuripihvitarjous”. Se on hyvin vaarallinen yhdistelmä, on hyvin todennäköistä, että sellaisissa paikoissa turistia huijataan, Rantanen sanoo.

– Sellaiset paikat ovat alkaneet kuolla.

Juha Rantanen suosittelee pöydän varaamista etukäteen kiinnostaviin ravintoloihin.

Juha Rantanen uskoo, että joillekin matkailijoille suomea puhuva sisäänheittäjä voi tuntua turvalliselta, mutta hän kehottaa tutustumaan toisenlaisiin ravintoloihin.

Esimerkiksi Raatihuoneentorilta löytyy Rantasen suosittelema ravintola.

– Kuldse Notsu Kõrts eli Kultaisen possun kievari ja Kaerajaan, jossa on modernia virolaista gastronomiaa.

Hänellä on muitakin suosituksia.

– Restoran Moon on aina hyvä, eikä vain siksi, että he ovat minun kouluttamiani, vaan siellä on klassista ruokaa, ja mukava palvelu.

– Telliskivi ja Pohjois-Tallinna ovat entisten hipstereiden koteja ja sinne on tullut uusia kasvisravintoloita.

”Ei tule petetty olo”

Rantasen suosikkeja ovat myös Cru sekä Ravintola Oliver.

– Oliverissa valitaan joko kala tai pihvi. Lisukkeet saa valita itse. Siellä ei tule petetty olo, Rantanen sanoo.

Huipputason ja kalliimpien ravintoloiden osalta Rantanen mainitsee Hotel Telegraafin ravintolan.

– Siellä on ihan huipputason ruokaa, mutta se sitten maksaakin.

Vanhassa kaupungissa sijaitseva vegaaniravintola V on niin suosittu, että sinne kannattaa varata pöytä etukäteen. Lisäksi kerroimme aiemmin muista Tallinnan ravintolatärpeistä.

Esimerkiksi Tallinnan huippuravintoloista kolme – Sfäär, Ö ja Ön pikkuveljeksi kutsuttu 2 kokka – sijaitsevat Roseni Waba Aja Wabrik -kompleksissa, jossa on aikoinaan toiminut pirtutehdas. Lisäksi yksi Tallinnan uusimmista ravintolakaduista sijaitsee Rottermannissa. Lisäksi Noblessner on Tallinnan uusi, nouseva alue.

Siellä sijaitsee yksi Tallinnan parhaista ravintoloista, 180°. Ravintolan keittiömestarina työskentelee Michelin-tähdellä palkittu Matthias Diether.

Sisäänheittäjät ja juoma- ja ruokatarjoukset eivät ole välttämättä hyvä merkki.

Päiväreissulla oleva matkaaja voi joskus kolkutella suljettuna olevien ravintoloiden ovia ja huomata, että paikka avataan vasta illalla. Juha Rantasellekin on käynyt niin. Viimeksi hän olisi halunnut halunnut kokeilla kasvisravintolaa, joka olikin päivällä kiinni.

– Tallinnassa ei ole vielä kunnon lounaskulttuuria, hän sanoo.

Juha Rantanen on kuitenkin sitä mieltä, että esimerkiksi lounaskulttuuri ja ravintoloiden välinen yhteistyö kannattaisi Tallinnassa, jotta useita kertoja päivässä saapuvien risteilylaivojen matkustajat löytäisivät niihin.

– Satoja tuhansia suomalaisia on viime vuosina jättänyt käymättä Tallinnassa. Virossa etsitään nyt keinoja suomalaismatkailijoiden tavoittamiseksi, Juha Rantanen sanoo.

Palvelukulttuurissa edistystä

Juha Rantanen näkee Tallinnan ravintolamaailman kehityksessä myönteisiä puolia.

– Mistä minä tykkään ja mikä on kehittänyt sitä Tallinnassa on se, että nuoret yrittäjät ovat ottaneet riskejä ja perustaneet omia ravintoloita.

Palvelukulttuurissakin Rantanen on nähnyt edistystä ja painottaakin sen olevan hyvin tärkeää.

– Siellä on ryhdytty keskittymään asiakkaaseen, vieraisiin ja siihen, että rakennetaan hyvä asiakaskokemus. On ymmärretty, että se on parasta markkinointia.

Tympeästä palvelusta Rantasella on vielä sanottavaa.

– Kun jotkut suomalaiset valittavat ynseästä palvelusta, se voi olla totta, mutta suomalaisten pitäisi myös siinä suhteessa katsoa peiliin. Mitä me odotamme? Ei voi esimerkiksi odottaa, että Virossa kaikki puhuvat suomea. Koulutustaso ei ole yhtä korkea kuin Suomessa, Juha Rantanen sanoo.

– Harva suomalainen Tallinnan-kävijä osaa sanoa edes kiitos naapurimaan kielellä, Ilta-Sanomien lukija huomautti virolaista palvelukulttuuria käsittelevän jutun kommentissa.

Se on tänan.

Vaikka Tallinnassa olisi käynyt useita kertoja, uusista ravintoloista kannattaa ottaa selvää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit