Yleinen grillausmoka tekee possusta kuivaa kuin kengänpohja – helppo korjausliike

Julkaistu:

Grillaus
Kun lämpö lisääntyy, grillauskausi alkaa. Joitakin kotigrillaajia mietityttää, mistä tietää lihan olevan kypsää.
Keväällä alkaa grillaussesonki.

HKScanin mukaan suomalaisista yli 80 prosenttia grillaa ainakin muutaman kerran kesässä. Lihatalon mukaan lähes 20 prosenttia tekee ruokaa grillissä monta kertaa viikossa sesongin aikana. Luvut perustuvat kyselyyn, johon vastasi tuhat henkilöä.

Kasviksia grillatessa voi toimia huolettomammin kuin lihan, kanan tai kalan kohdalla. HKScanin selvityksen mukaan tavallisista kotigrillaajista noin kolmannes pohtiikin usein, mistä tietää lihan olevan tarpeeksi kypsää.

Kerroimme viime vuonna nyrkkisääntöjä grillausajoista.
Jatkuvaa lihansyöntiä ei suositella terveyden eikä ympäristön kannalta, mutta jos lihaa valmistaa, kannattaa se tehdä hyvistä raaka-aineista ja niin, että lopputulos on varmasti hyvä. Silloin ostettu liha ei myöskään mene hukkaan.

Turhaa kääntelyä

HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho kertoo, kuinka esimerkiksi marinoitu ulkofileepihvi kannattaa valmistaa. Hän kertoo tyypillisimmistä virheestä, eli grillausmokasta, jonka lopputuloksena liha jää kuivaksi kuin ”kengänpohjaksi”.

On tärkeää muistaa, ettei ulkofileepihviä tarvitse kääntää jatkuvasti.

– Porsaan ulkofileepihvi grillataan usein ihan liian kuivaksi. Virhe tehdään siinä, että pihviä paistetaan liian kauan ja sitä käännetään moneen kertaan, ja varmuuden vuoksi vielä uudelleen ja uudelleen, Lamminaho kertoo.

– Laita pihvi kuumaan grilliin ja käännä vain yhden kerran silloin, kun pinta pisaroi. Muutama minuutti kummallekin puolelle riittää, hän sanoo.

Kypsyys näkyy nesteestä

Broileria voi käännellä grillissä useammin.

– Broilerin paistileike sopii erinomaisesti aloittelevallekin grillaajalle. Sen voi huoletta kääntää grillissä moneen kertaan. Se nimittäin ei kuivu niin helposti kuin fileet. Paistileikettä ei kannata kuitenkaan grillata ihan suoraan kuumimpien hiilien tai kaasugrillin liekkien päällä. Niin sanottu epäsuora grillaus sopii paistileikkeelle parhaiten, grillin kansi suljettuna. Kun leikkeen pinta on kauniin ruskea ja liha tuntuu napakalta, on se kypsää, Sami Lamminaho toteaa.

Broilerin kypsyyttä voi grillatessa arvioida myös lihan sisältä tulevasta nesteestä, HKScanin tiedotteessa kerrotaan.

Aluksi lihan sisältä tihkuu hiukan maitomaista valkuaisnestettä. Liha on kypsää, kun neste on täysin kirkasta.

– Kun lihan ottaa pois grillistä, se kannattaa laittaa vielä folion sisään, jossa se jatkaa kypsymistä. Kypsän broilerin sisälämpötila on 75 astetta, muistuttaa Lamminaho.

Kypsyysasteet

Paras tapa varmistaa haluttu kypsyys on käyttää paistomittaria.

Liha on kypsää, kun sen sisälämpötila on:

Porsaanliha, fileet: 68–75 (Voit nostaa lihan vetäytymään, kun lihalämpömittari osoittaa 65 asteen lukemaa – vetäytyessä lämpötila nousee oikeaan kypsyyslämpötilaan 68–75 astetta)

Muut porsaanlihan osat: 75–85

Naudanliha: 51–54 astetta = verinen/rare

Naudanliha: 60–63 astetta = puolikypsä/rosee/medium

Naudanliha: 70 astetta = kypsä/well done

Broilerinliha: 75 astetta.

Kasviksiin kannattaa jättää rapeutta. Nämä suositellut grillausajat ovat kirjasta Tammen suuri grillauskirja (Tammi 2018):

Kasvikset

Kesäkurpitsa viipaloituna: 4–5 minuuttia/puoli

Kukkakaali (kokonaisena foliossa): 20–40 minuuttia

Maissintähkä (kokonainen): 15–20 minuuttia

Paprika (paloina): 4 minuuttia/puoli

Valkosipuli (kokonainen): 20–25 minuuttia

Kala

Ohut kalafilee: 3–4 minuuttia/puoli

Paksu kalafilee (3–4 cm): 6–8 minuuttia/puoli

Lohimedaljonki (2–3 cm): 4–5 minuuttia/puoli

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt