Linssipata, jonka syömistä ei voi lopettaa – jälkkäriksi ihanat suklaacupcaket

Julkaistu:

Elämän makuja
Lime, inkivääri ja kookos maustavat täyteläisen linssipadan herkuksi, jonka syömistä ei voi lopettaa.
Vegaanisessa ruoassa tärkeintä on käyttää kasviksia monipuolisesti ja muistaa proteiinit. Herkullisessa portobello-hampurilaisessa proteiineja tuovat sienet, vegepekoni ja soijamaidosta valmistettu aioli. Ihanat syvän suklaiset kookoskuppikakut kruunaavat niin vegaanin kuin sekaaninkin aterian.

Linssi-kookospata ja koriantericreme

1 (290 g) säilyketölkki punaisia linssejä

4–5 perunaa

2 porkkanaa

4 sipulia

rypsiöljyä

1 punainen chili

2 valkosipulinkynttä

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

2 tl soijakastiketta

400 mi kookosmaitoa

1 lime

0,5 tl suolaa

1 purkki kaura-creme fraichea

1,5 dl korianteria hienonnettuna

Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa ne keksikokoisiksi paloiksi. Laita vesi kiehumaan ja esikeitä 15 minuuttia. Kuori ja leikkaa sipuli lohkoiksi.

Hienonna chili ja valkosipuli, raasta inkivääri. Kuumenna kasarissa tai padassa öljy, kuullota sipuli pehmeiksi, lisää chili, inkivääri ja valkosipulit ja kuullota hetki.

Lisää soijakastike, anna kiehahtaa ja kaada kasariin kookosmaito. Leikkaa lime viipaleiksi ja lisää pataan kaksi viipaletta, mausta suolalla.

Säästä loput viipaleet pöytään tarjolle.

Kun kookosmaito kiehuu, valuta juurekset ja lisää pataan. Anna kiehua hiljaisella 15 minuuttia.

Valmista korianteri-creme. Hienonna korianteri, sekoita se ja pari hyppysellistä suolaa, sekä mustapippuria cremen joukkoon ja laita jääkaappiin maustumaan. Poista limeviipaleet padasta ja lisää punaiset linssit. Anna kiehahtaa ja tarjoa heti.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia 4–6






Portobelloburgeri

Vegaaniaioli:

n. 1 ½ dl aiolia

½ dl makeuttamatonta soijamaitoa

1 ½ dl rypsiöljyä

1 tl sinappia

1 tl valkoviinietikkaa

½ tl suolaa

5 valkosipulinkynttä (2+3)

4 portobellosientä

oliiviöljyä

0,5 tl suolaa

6 lehteä salviaa

1 pkt vegaanipekonia tai leikkelettä (4–6 siivua)

4–6 hampurilaissämpylää

jääsalaattia

ketsuppia

Valmista aioli. Mittaa korkeaan kapeaan kulhoon soijamaito, öljy, sinappi ja etikka. Paina sauvasekoitin kulhon pohjaan ja surruta sitä pohjassa, kunnes majoneesi paksuuntuu.

Nostele sekoitin pikkuhiljaa ylöspäin, jotta loputkin öljyt sekoittuvat. Purista joukkoon 2 valkosipulinkynttä ja mausta suolalla. Laita jääkaappiin odottamaan.

Laita uuni lämpiämään 100 asteeseen ja laita hampurilaissämpylät uuniin noin 5–10 minuuttia ennen tarjoilua.

Murskaa 3 valkosipulinkynttä veitsen sivulla ja kuori. Leikkaa sienet noin kahden senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sieniä valkosipulin ja salvianlehtien kanssa.

Jotta hampurilaisen saa tarjottua lämpimänä, paista ”pekoniviipaleet” samaan aikaan toisella pannulla.

Kasaa hampurilaiset. Pohjalle ketsuppia, sitten salaattia, ”pekoni”, sienet ja aioli.

Nauti heti.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4–6



Suklaa-kookos-cupcakes

5 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhoja

2 dl sokeria

1 dl tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)

1 dl kookoshiutaleita

100 g tummaa suklaata rouhittuna (esim. Brumbergin tumma suklaa)

3 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

hyppysellinen suolaa

5 dl soijamaitoa

1,5 dl rypsiöljyä

Kuorrute:

2 prk (á 250 ml) jääkapissa säilytettyä kookoskermaa

0,5 dl kaakaojauhetta

0,5 dl tomusokeria

100 g tummaa suklaata sulatettuna

kookoshiutaleita ja kaakaojauhetta koristeluun

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Valmista kuorrute. Sulata suklaa. Vaahdota jääkaappikylmä kookoskerma vatkaimella. Se ei vaahdotu kuten kerma, mutta sen rakenne kuohkeutuu.

Vatkaa sekaan kaakaojauhe ja tomusokeri ja lopuksi sula suklaa. Lusikoi kuorrute pursotinpussiin (ei pakollinen) ja laita jääkaappiin jähmettymään kahdeksi tunniksi.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita soijamaito ja öljy keskenään valmiiksi ja kaada ne kuivien aineiden joukkoon samalla puuhaarukalla sekoittaen.

Kun seos on tasainen, lusikoi se tukeviin muffinivuokin. Nosta uuniin 20 minuutiksi, kunnes muffinit ovat täysin kypsiä.

Ota jähmettynyt kuorrute jääkaapista noin 15 minuuttia ennen pursottamista.

Viimeistele kuppikakut kaakaojauheella ja kookoshiutaleilla.

Valmistusaika: 20 minuuttia + jäähdyttäminen

Annoksia: 20 isoa tai noin 45 pientä muffinia


IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt