Ruksuttava ääni kertoo, että kahvinkeitin pitää putsata heti – näin saat kiinteän vesisäiliön puhtaaksi

Julkaistu:

Keittiöniksit
Huonosti toimiva ja ei ehkä niin kovin hyvää kahvia putputtava masiina voi saada aivan uutta puhtia, jos sen puhdistaa kunnolla. Uutta laitetta ei välttämättä tarvitsekaan hankkia.
Kerroimme tällä viikolla monista kodeista ja työpaikoilta löytyvän Moccamasterin kahvinkeittimien tippalukosta, joka herättää aika ajoin keskustelua.

Jutussa Moccamasterin edustaja kertoi muun muassa, miksi tippalukko saattaa löystyä.
Kahvinkeitinmerkin maajohtaja painotti puhtauden merkitystä. Jos keittimeen jää kalkkia ja kahvirasvaa, se voi vaikuttaa kahvin makuun, keittimen toimivuuteen ja vähentää keittimen käyttöikää.

Marttojen sivuilla kerrotaan, on toinenkin keino havaita, että keitin kaipaa perusteellista pesua.

Jos keittimen ääni on muuttunut tai voimistunut, tai jos keittoaika on pidentynyt, kahvinkeitin kannattaa puhdistaa kunnolla, sivuilla kerrotaan.

– Ruksuttava ääni johtuu kalkkisaostumista, jotka hidastavat veden kulkua ja lisäävät keittimen sähkönkulutusta, Moccamasterin Tiina Airola kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Kiinteä vesisäiliö

Monissa kahvinkeittimissä on kiinteä vesisäiliö, jota ei voi irrottaa laitteesta. Miten sen saa pysymään puhtaana?

Martat kertovat sivuillaan, että kahvinkeittimien vesisäiliö on hyvä puhdistaa aika ajoin seuraavilla ohjeilla:
 1. Pese välillä myös kahvinkeittimen vesisäiliö.
 2. Ennen vesisäiliön puhdistamista irrota kahvinkeitin sähköverkosta.
 3. Varo pesun aikana, ettei laitteen sähköosiin pääse vettä.
 4. Laita säiliöön kuumaa vettä. Harjaa säiliö astianpesuharjalla ja käytä astianpesuainetta.
 5. Ahtaita koloja voit pestä pulloharjalla.
 6. Vältä happamia ja voimakkaasti emäksisiä puhdistusaineita. Säiliössä voi olla alumiinisia osia, jotka eivät siedä voimakkaita pesuliuoksia.
 7. Huuhdo vesisäiliö pesun jälkeen useaan kertaan ja keitä 2–4 kannullista puhdasta vettä.

Varo sähköosia

Kahvinkeittimen kiinteän vesisäilön peseminen tiskiharjalla ja vedellä kuulostaa hankalalta, mutta sitä muutkin tahot suosittelevat.

Myös Moccamasterin sivuilla kerrotaan, että vesisäiliön voi pestä tiskiharjalla, mutta se pitää tehdä varovaisesti.

Moccamasterin sivuilla painotetaan, että keittimen lasipannu ja suodatinosa pitäisi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen ja vesisäiliö silloin tällöin. Sivuilla suositellaan laitteen pesua varten suunniteltua puhdistusliuosta, ja tiskiharjalla pesemisestä kerrotaan seuraavaa:

”Säiliön voit puhdistaa lämpimällä vedellä ja tiskiharjalla, kunhan irrotat kahvinkeittimen ensin sähkövirrasta ja vältät veden pääsyä kosketukseen laitteen sähköosien kanssa. Pienimpiin koloihin pääset hyvin käsiksi pulloharjalla. Pesun jälkeen huuhtele vesisäiliö huolellisesti ja keitä vielä muutama kannullinen vettä ennen kahvin keittämistä”.

Kaikkia laitteita ei saisi kallistaa

Philipsiltä kerrotaan Ilta-Sanomille, että kaikkia merkin laitteita ei kannata pestä tiskiharjalla.

– Se ei ole yksiselitteistä. Joissakin laitteissa ei suositella keitinten kallistamista, Lauri Paavola Philips Finlandilta kertoo.

Philipsiltä painotetaan muidenkin valmistajien tapaan, että vesisäiliö pysyy puhtaampana, jos veden kaataa säiliöön aina toisesta, puhtaasta kannusta, ei kahvinkeittimen pannusta.

Kalkin kertyminen estää veden kuumenemista

Paulig kertoo sivuillaan, että kalkinpoisto kahvinkeittimestä kannattaa tehdä aika ajoin siksi, että vastuksen ympärille muodostunut kalkki estää veden kuumenemisen ja hidastaa veden kulkua vedentuloputkessa. Sivuilla annetaan vinkiksi muistisääntö: poista kalkki aina, kun aloitat uuden suodatinpaperipakkauksen.

Näin Paulig hommaan ohjeistaa:
 1. Hommaan voi käyttää siihen suunniteltuja kalkinpoistoaineita, mutta se onnistuu myös ruokasoodametodilla.
 2. Perusteellisempi kotikonsti on poistaa putkistoihin jäänyt kahvirasva lämpimällä ruokasoodaliuoksella (3 rkl ruokasoodaa 1 litraan vettä) ja kaatamalla seos kahvinkeittimen vesisäiliöön.
 3. Kun puolet seoksesta on valunut pannuun, keittimen virta sammutetaan ja seoksen annetaan vaikuttaa noin 30 minuuttia.
 4. Vaikutusajan jälkeen keitin käynnistetään uudelleen ja seoksen annetaan valua keittimeen.
 5. Puhdistuksen jälkeen laite huuhdellaan vielä valuttamalla puhdasta vettä pari kolme kertaa laitteen läpi.
Joissakin ohjeissa kerrotaan etikalla puhdistamisesta, mutta Pauligin sivuilla todetaan, ettei etikka sovi välttämättä kahvinkeitinten puhdistukseen, sillä se voi jättää makuja ja saattaa syövyttää putkistoa.


Lähteet: Paulig.fi, Martat.fi, Moccamaster.com

Ota kantaa

Pesetkö säännöllisesti kahvinkeittimen vesisäiliön?

Kyllä 48% Ei 52%
Ääniä yhteensä 7558

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt