Kaikkiruokainen makuraati testasi korvikkeet lihalle – voittaja oli ylivoimainen: ”Ei huomaa makueroa lihaan” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kaikkiruokainen makuraati testasi korvikkeet lihalle – voittaja oli ylivoimainen: ”Ei huomaa makueroa lihaan”

IS testasi kaikkiaan 7 erilaista lihankorviketta. Testissä oli mukana kahdeksan sekasyöjää. Joitakin tuotteita ylistettiin, toiset saivat haukkuja.

19.3.2019 19:00

Testiryhmässä oli mukana kahdeksan sekasyöjää. Testaajia pyydettiin arvioimaan sekä makua asteikolla 1–5 sekä sitä, kuinka todennäköisesti he käyttäisivät kyseistä tuotetta lihan sijaan.

Osa tuotteista oli testaajille jo entuudestaan tuttuja. Testissä tuotteiden nimet ja paketit eivät kuitenkaan olleet näkyvillä.

Makutestin voittajaksi nousi Vöner-viipale original.

Katso yllä olevalta videolta, miltä testissä olleet tuotteet näyttävät.

 

1. Vöner-viipale original

Selväksi makusuosikiksi (keskiarvo 4) nousi kebablihaa muistuttava Vöner-viipale. Suomessa valmistettua kasviperäistä lihankorviketta kehuttiin mausta.

– Tätä voisi kyllä käyttää esimerkiksi pizzassa kebabin sijaan, toteaa kolmekymppinen miesmaistaja.

– Ei tässä huomaa makueroa lihaan, sanoo parikymppinen nainen.

Vöner-viipaleen koostumusta kutsuttiin kumimaiseksi, mutta se ei tuntunut testaajia juuri haittaavan. Vöner-viipaletta käytettäisiin kaikkein todennäköisimmin lihan korvikkeena.

2. Vegyü, eggie-nakki, chili-juusto

Makutestin hopeasijan (3,57) sai kananmunaproteiinia sisältävä nakki. Nakki ei sovi vegaaneille, mutta testin sekasyöjiltä nakki sai kiitosta.

– Tässä on erinomainen maku, tämä on hyvä nakki, kehuu miestestaaja.

Nakin maku tuntuu olevan kaikkien mieleen, mutta rakenteesta puuttuu jotain.

– Ei napsahda suussa, kuten nakin kuuluu. Tämä on tällainen löksykkä nakki.

Vaikka nakki sai makutestissä hyvät pisteet, monikaan testaaja ei käyttäisi tuotetta lihankorvikkeena.

3. Nyhtökaura, gold and green nude

Nyhtökauran maku jakaa mielipiteet.

– Näyttää jauhelihalta, mutta ei maistu miltään.

– Aika mitäänsanomaton, tätä saa jauhaa kuin purukumia, en tykkää.

Yhdelle nyhtökaura maistuu selvästi paremmin.

– Voisi kuvitella, että maku olisi pettymys, mutta ei olekaan. Tämä toimisi varmasti kastikkeessa hyvin.

Nyhtökauraa kuitenkin koettiin testaajien joukossa todennäköiseksi vaihtoehdoksi lihalle. Se valittiin toiseksi suosituimmaksi tuotteeksi korvaamaan lihaa.

4. Vegetarian Spicy Bean Burger, My Best Veggie

Lidlin papu-soijapihvi sijoittui makutestin neljänneksi.

– Tuntuu kasvispihviltä, mutta maistuu mausteiselta kananugetilta, kuvailee naistestaaja.

Mausteisuus puhutti.

– Ei ole hyvä, että on niin voimakkaasti maustettu.

– Mitä tämä oikein on? Voisi olla kaalipiirakka tai paneroitu vihanneksen pala.

5. Mifu meat-free jauhis, original

Maitoproteiinirouhe Mifun ulkonäkö herättää alkuun hämmennystä.

– Näyttää koiranruoalta.

Makua kehutaan.

– Tämä maistuu eniten epäterveelliselle hyvällä tavalla, hymyilee yksi.

– Maistuu paistetulta raejuustolta, tässä on kiva rakenne. Positiivinen yllätys.

Tuote sijoittui kolmanneksi kun testaajilta kysyttiin, miten todennäköisesti he käyttäisivät sitä lihan korvikkeena.

6. Wheaty, Seitan veganwurst, seitan-makkara,

Kaupan hyllyillä Wheaty-tuoteperheen tuotteita on vain muutama hyllyssä.

– Kysyntä on ollut niin suurta, että tehtaalla on ollut toimitusongelmia, kertoo K-kaupan myyjä.

Seitanmakkaran maku saa aikaan kiihkeimmät kommentit.

– Onko tässä äyriäistä? Tämä maistuu jätelihalle, en ikinä käyttäisi lihan korvikkeena.

– Aluksi tuntuu suussa makkaramaisuus, mutta lopuksi kulissi romahtaa.

7. Bio Tofu, smoked, luomu

Makutestin jumbosijalle (1,63) joutui savunmakuinen tofu.

– Tässä on outo savun maku, aika kamalaa.

Ainoastaan yksi testaajista antoi tofulle kiitosta.

– Tässä on kiva, kipakka maku.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tarkista näistäkin suolan ja rasvan määrä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Susanna Raulio katsoi läpi Ilta-Sanomien testissä mukana olleiden lihankorvikkeiden ravintosisällöt. Ensimmäisenä hän kiinnitti huomiota suolan määrään.

Sitä oli kaikissa aika paljon.

Esimerkiksi Vegyü-nakissa suolaa on kaksi grammaa 100 grammassa. Se on Raulion mielestä liikaa.

– Varsinkin tällaisten valmistuotteiden, kuten nakkien kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota suolan määrään.

Seitsemästä tuotteesta huonoimpien joukkoon nousee Raulion mukaan juuri Vegyü-nakki. Suolan lisäksi siinä on aika paljon tyydyttynyttä rasvaa.

”Aina hyvä, kun punaista lihaa korvataan”

Raulio mainitsee terveellisimmiksi lihankorviketuotteiksi muun muassa nyhtökaurasta tehdyn Nyhtiksen, härkäpavuista valmistetun Härkiksen sekä tofun.

Vaikka lihankorvikkeiden terveellisyydessä on eroavaisuuksia, Raulio muistuttaa, että punaisen lihan syöntiä kannattaa silti vähentää.

– Lähtökohtaisesti on aina hyvä kun punaista lihaa korvataan kasvispohjaisella tuotteella.

Lihankorvikkeet voivat Raulion mukaan helpottaa lihansyönnin vähentämistä.

– Monen on vaikeaa vähentää lihansyöntiä, mutta näiden tuotteiden avulla se on varmasti monelle helpompaa.

Raulio tähdentää, että lihankorvikkeiden lisäksi täytyy muistaa syödä myös varsinaisia kasviksia.

Lihankorviketta pannulla kypsymässä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit