4 pizzaa, joita kannattaa kokeilla – täydellisiä makuja!

Julkaistu:

Pizza
Pizza on parasta viikonloppuruokaa.
Pizza on helppoa herkkuruokaa. Siihen voi upottaa mieltymyksiensä mukaan lähes mitä tahansa.

Pizzapohjalla on kuitenkin iso merkitys lopputulokseen. Kerroimme viime vuonna ravintola Puiston keittiömestari Mika Hellstenin vinkkejä hyvän pizzapohjan tekemiseen.
Hellsten kertoi, että jauhoja ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota jauhatusasteeseen.

– Kotikokin kannattaa aloittaa siitä, että valitsee pizzaansa hienojakoisinta mahdollista jauhoa, eli 00-jauhoa, Hellsten sanoi.

Paras pohja lepää yön yli

Hän suosittelee, että taikina tehdään jo päivää, paria aiemmin odottamaan varsinaista kokkaamista. Pizzapohjan ainekset, eli jauhot, hiiva, suola ja öljy sekoitetaan lämpimän veden sijaan kylmään veteen.

Taikinasta muotoillaan palloja ja ne jätetään jääkaappiin kohoamaan ja odottamaan valmistusta, jutussa kerrottiin. Näin taikinassa elävä hiiva saa rauhassa kehittyä ja pizzataikinan rakenteesta tulee erityisen hyvä.

Perusohjeen pizzapohjalle löydät täältä. Itse tekemällä saa myös ihanan tomaattikastikkeen.

Mahtava lohitäyte

Täytteiden suhteen jokainen tekee pizzaa omalla tyylillään. Toiset suosivat italialaiseen tyyliin vain aivan muutamaa raaka-ainetta, toiset rakastavat runsasta täytettä.

Keräsimme Ruokalan reseptiarkistosta neljä kokeilemisen arvoista pizzaohjetta.

Kaikkia ohjeita voi muokata itselleen sopivaksi jättämällä esimerkiksi epämieluisia aineksia pois tai vaikka tuplaamalla omat lempiainekset. Esimerkiksi alla olevasta kaura-lohipizzasta voi hyödyntää ainoastaan huikean maukkaan täyteohjeen, vaikka pohja olisikin perinteisempi.

Lisäksi kaikki pizzat toimivat hyvin myös ilman liha- tai kalatäytettä. Ohjeissa oleva Margherita on klassikkopizza ja päihittää yksinkertaisista aineksista huolimatta tai niiden ansiosta monet muut pizzat.


Kippari Kallen pizza

Taikina:

1 ½ dl vettä

ripaus hienoa merisuolaa

1 tl sokeria

12 g hiivaa

3 ½ dl durumvehnäjauhoja

4 rkl oliiviöljyä

Täyte:

4 rkl oliiviöljyä

4 valkosipulinkynttä

200 g tuoretta pinaattia

100 g kirsikkatomaatteja

20 g ohuita salamisiivuja

suolaa

4 rkl pinjansiemeniä

250 g mozzarellaa

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kulhossa lämmin vesi, suola, sokeri ja murustettu hiiva. Lisäile jauhoja pikku hiljaa koko ajan alustaen.
  2. Lisää öljy ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota lämpimässä noin tunti.
  3. Kauli taikina pellin kokoiseksi tai kahdeksi pyöreäksi pizzaksi.
  4. Hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita ne öljyn joukkoon.
  5. Valele pohjat valkosipuliöljyllä.
  6. Lisää päälle pinaatinlehdet, puolitetut kirsikkatomaatit, salami, suolaa ja pinjansiemenet. Revi päälle mozzarellaa.
  7. Paista 250–300-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pizza on paistunut.

Savulohi-mascarponepizza

2 dl hyvää tomaattikastiketta

200 g kylmäsavulohta

100 g lämminsavulohta

2 dl mozzarellaraastetta

Pohja:

3 dl vettä

1 pss kuivahiivaa (n. 11 g)

1 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

7–8 dl vehnäjauhoja

Kypsän pizzan päälle:

4 rkl mascarponejuustoa

Valmistusohjeet

  1. Aloita valmistamalla pizzapohja. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Lisää jauhot ja vaivaa taikina hyvin.
  2. Kohota liinan alla noin puoli tuntia.
  3. Muotoile pizza haluamaasi muotoon ja kauli ohueksi. Levitä
  4. pohjalle tomaattikastiketta, kylmäsavulohta, lämminsavulohta ja mozzarellaraastetta.
  5. Paista pizzaa 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia, kunnes reunat saavat vähän väriä. Viimeistele jäähtynyt pizza mascarponella.

Kaura-lohipizza

Kaurataikina:

½ l lämmintä vettä

50 g hiivaa

1 dl tummaa leipäsiirappia

suolaa

1 dl ruokaöljyä

2 dl kokojyvä vehnäjauhoa

3 dl isoja kaurahiutaleita

Pizza:

4 kaulittua pizzapohjaa (katso ohje taikinaan yltä)

2 punasipulia

4 dl valmista hollandaisekastiketta

4 rkl kapriksia

400 g kirjolohisuikaleita

2 dl hienonnettua tilliä

4 kananmunaa

Valmistusohjeet

  1. Sekoita hiiva lämpimään veteen, lisää siirappi, suola ja öljy. Lisää vehnäjauhoja ja kaurahiutaleita niin, että taikina jää löysäksi. Anna taikinan kohota ja vaivaa loput jauhot ja kaurahiutaleet taikinaan.
  2. Kauli pizzapohja tai painele se pyöreäksi ohueksi pohjaksi. Lisää täytteet ja paista 200 asteessa n. 15 minuuttia.
  3. Valmista pizza.
  4. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Levitä hollandaisekastike pohjien päälle, ripottele kaprikset ja sipuliviipaleet tasaisesti pohjiin.
  5. Asettele kirjolohisuikaleet ja ripottele hienonnettu tilli pinnalle. Riko lopuksi kananmuna keskelle pitsaa ja paista n. 15 minuuttia 200 asteessa.

Täydellinen Margherita

1 annos pizzapohjaa (kts. ohje alta)

Täyte: 1 annos tomaattikastiketta (kts. ohje alta)

60 g puhvelinmaidosta valmistettua mozzarellaa

tuoretta basilikaa

ekstra neitsytoliiviöljyä

Valmistusohjeet

  1. Jos käytät pizzakiveä, laita se kylmään uuniin ja kuumenna uuni niin kuumaksi kuin saat sen. Painele tai kauli pizzataikina haluamaasi muotoon.
  2. Käytä työlaudalla durumvehnäjauhoja, niin pizza liukuu paremmin pois tasolta.
  3. Levitä päälle tomaattikastiketta ja revi mozzarella paloiksi kastikkeen päälle.
  4. Liu’uta pizza lapion päälle ja siirrä pizzakivelle uuniin. Paista muutaman minuutin ajan, kunnes reunat ovat saaneet väriä ja juusto sulanut.
  5. Heittele päälle tuoretta basilikaa ja pirskottele oliiviöljyä.
  6. Leikkaa paloiksi ja tarjoile heti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt