Amerikkalaisturisti hämmentyi helsinkiläisen ravintolan annoksesta – näin turistit kommentoivat suomalaista ruokaa

Julkaistu:

Ravintolat
Metsämarjoja, leipäjuustoa, poronlihaa eri muodoissa... Suomalainen ruoka on parhaimmillaan todella herkullista, mutta mitä mieltä ovat turistit?
Helsinkiläinen ravintola Palace nousi helmikuussa takaisin Michelin-ravintoloiden joukkoon. Tällä hetkellä Suomesta löytyy yhteensä kuusi Michelin-ravintolaa ja lukuisia muita palkittuja ravintoloita. Laadukasta ruokaa siis riittää.
Suomalainen ruoka on kuitenkin kerännyt vuosien varrella myös kritiikkiä. Monet muistavat, kuinka huippukokki Gordon Ramsay haukkui reilu kymmenen vuotta sitten suomalaiset perinneruoat.

Ovatko suomalaisen keittiön maut ulkomaalaisten makuun liian erikoisia? Tarkastelimme erityisesti tyypillistä suomalaista ja pohjoismaalaista ruokaa tarjoavien ravintoloiden turisteilta saamia arvosteluja  TripAdvisorissa.

Näin turistit kommentoivat suomalaista ruokaa.

Turisti yllättyi täysin: ”Kuolettavan hyvää”

Ravintola Ateljé Finnessä vierailleet ulkomaalaiset kehuvat erityisesti ravintolan kala-annoksia. Myös varsin perisuomalainen jälkiruoka eli mustikkapiirakka saa kiitosta.

Eräs tanskalainen turisti kehuu marjojen käyttöä myös suolaisessa ruoassa.

– Naudanfilee mansikkasalsalla oli yllättävä. En koskaan kuvitellut, että söisin mansikoita naudanlihan kanssa, mutta lopputulos oli todella hyvä, belgialainen turisti komppaa.

Myös raparperi näyttää olevan turistien mieleen.

– Söimme alkupalaksi hämmästyttävän savustetun naudanlihan raparperilisukkeella. Se oli kuolettavan hyvää, australialainen turisti kuvailee ja lisää saaneensa hyvän vaikutelman suomalaisesta ruoasta.

Ravintola Juuressa illastanut saksalaisturisti kiittelee makuelämystä.

– Maistoimme kaikkea muuta paitsi parsakaalin ituja (sisäinen lapsi luultavasti puhui). Se oli suomalaisten makujen juhla, osin minimalistinen, mutta hyvin monipuolinen ja erittäin miellyttävä.Yhdysvaltalaisturisti kieltäytyi jyrkästi poronlihasta – lopputulos hämmästytti

Suomalaisten ravintoloiden menut ovat osin yllättäneet turistit. Ravintola Saagassa illastanut yhdysvaltalaisturisti kertoo ihmetelleensä lihavaihtoehtoja.

– Kun mieheni ehdotti poronlihaa illalliseksi, sanoin, että ei ikinä!

Turisti kertoo kuitenkin maistaneensa lopulta ravintolan poronlihaa ja yllättyneensä sen miellyttävästä mausta. Hän ei ole suinkaan ainut uusista lihakokeilusta vakuuttunut.

– Luulin päässeeni taivaaseen. Mikä uskomaton kokemus! Alkupalani oli liemi poron kielestä – maukasta kuin voi, brittituristi hämmästelee.

Myös ravintola Savotan poronliha on saanut turisteilta ylistystä. Eräs slovakialainen turisti kuitenkin hieman toppuuttelee. Hänen mielestään poronliha oli ”kokeilemisen arvoista”, mutta hän ilmoittaa kuitenkin, ettei söisi sitä toista kertaa.

Savotan menusta turistit ovat pistäneet merkille myös poikkeuksellinen ruokalajin.

– Karhunlihaa menussa, vau. Se saa poronlihan näyttämää tavalliselta, turisti hämmästelee ja kuvailee ruoan olleen ”Suomen valoisa puoli”.


Savotta saa kehuja myös suomalaisesta joulupöydästä.

– Vaikka en henkilökohtaisesti nauttinut jokaisesta mausta, olin hyvin iloinen siitä, että valitsin jouluruoan, sillä sain maistaa niin montaa eri makua. Mausteet ja valmistusmenetelmät ovat ainutlaatuisia, joten se oli todellinen kokemus.

Sama turisti kertoo tehneensä huomion liittyen suomalaiseen olueen.

– Suomalainen olut on kevyempi kuin muut oluet, mutta maku on vahva. Vertaan sitä laimennettuun tummapaahtoiseen kahviin.

Nämä asiat saavat kritiikkiä – marokkolaisturisti kuvailee kokemusta ”tuskalliseksi”

Vaikka turistit ovat antaneet ravintoloille palautetta varsin kohteliaasti, löytyy joukosta myös kritiikkiä.

Marokkolainen turisti kertoo syöneensä Suomessa ensimmäistä kertaa haukea ja rakastaneensa sen makua. Hän olisi kuitenkin toivonut perinteiseen suomalaiseen annokseensa enemmän makua, sävyä ja ylipäätään enemmän ruokaa.

– Ruoka ei ollut minun tyylistäni. Pidän tuhdista, runsaasta ja maukkaasta ruoasta. Annos oli pieni ja hienovarainen. Siinä ei ole mitään vikaa. Arvostan annosta, mutta oli hieman liian tuskallista maksaa yli 80 euroa ruoasta ja viinistä ja olla yhä nälkäinen.

Myös useat muut turistit kommentoivat suomalaisten ravintoloiden hintoja ja annosten kokoja.

– Kun pääruoka saapui, olin tyytyväinen, kunnes tajusin, että se oli meille kahdelle, yhdysvaltalainen turisti harmittelee.

– Ruoka maistui hyvältä – ongelma oli se, että sitä oli vähän. Illallinen maksaa helposti 50 euroa tai enemmän, toinen Amerikan mantereelta Suomeen matkustanut turisti päivittelee.

Vaikka ravintoloiden hintoja pidetään liian kalliina, muistuttavat monet, että ruoka on kallista Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

– Tietysti kallista, mutta tämä on Helsinki, eräs turisti summaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt