Helsingissä sijaitsevan ravintola Shelterin ravintoloitsija ja keittiöpäällikkö Teemu Laurell on kotoisin Raumalta. Hän toi esiin kotipaikkansa erikoisherkun viime viikolla Subilla nähdyssä Neljän tähden illallinen -ohjelmassa.
Laurell tarjoili kolmelle vieraalleen pääruoaksi Lapskoussia, joka tunnetaan nimenomaan Raumalla. Se sai osakseen ylistystä. Ohjelmassa esiintyneet ruokavieraat pyysivät sitä lisää.
– Hymyilytti, sai hyrräämään, Laurellin ruokavieraana ohjelmassa nähty Topi Kairenius kommentoi.
– Tosi, tosi hyvää, ihanaa mössöä, ravintoloitsija Lotten Lindborg sanoi ohjelmassa.
Teemu Laurellin ruokavieraina ohjelmassa olivat hyönteiskokki Topi Kairenius, toimittaja ja ruokakirjailija Sanna Mansikkamäki sekä ravintoloitsija Lotten Lindborg.
– Killerikamaa, todella herkullista, Teemu Laurell kehui kotipaikkansa perinneruokaa.
Lapskoussin kerrotaan tulleen Raumalle merimiesten mukana. Sen valmistaminen oli käytännöllistä purjelaivojen keittiöissä.
”Oikeutetusti nimenomaan raumalainen perinneruoka, koska 1800-luvulla Rauman purjelaivasto oli Suomen suurin”, Poroholma.fi -sivuilla kerrotaan.
Kouluruokalistoilla Raumalla
Teemu Laurellille Lapskoussi on tuttu lapsuudesta.
– Sitä tehtiin usein kesäisin. Se oli myös kouluruoka ja sitä tehtiin kouluissa kotitaloustunneilla, Laurell kertoo Ilta-Sanomille.
Perinneruokaa tarjoillaan edelleen Rauman kouluissa. Se on kunnan sivuilla julkaistussa maaliskuun 2019 kouluruokalistasta.
Visit Rauma kertoo sivuillaan, että ruokalaji tunnetaan myös muissa Euroopan satamakaupungeissa. Teemu Laurell havaitsi saman tehdessään töitä ulkomailla.
– Se tunnetaan myös Saksassa. Siellä se on hieman erilainen kuin Raumalla, mutta sinne päin, Laurell kertoo.
Muualla Suomessa Laurell ei ole Lapskoussiin kuitenkaan törmännyt. Laurell on tarjonnut ruokaa helsinkiläisille tuttavilleen ja ravintolansa henkilökunnalle.
– Jokaisessa työpaikassa, jossa olen Helsingissä ollut, olen sitä tehnyt henkilökunnalle. Olen liputtanut sen puolesta, koska se on niin hauska ja siinä ruoassa on hyvä meininki. Se on yksinkertainen, vähän karun näköinen, mutta lopputulos on herkullinen.
– Kaikki, jotka on ovat sitä henkilökunnan ruokana syöneet, ovat tykänneet tosi paljon. Kyllä se iskee.
Keittiömestari Erkki Sinervaaran valmistama Lapskoussi.
Helppo valmistaa ja säilyy hyvin
– Se on helppo valmistaa. Siihen voi laittaa mitä sattuu, se on vähän kuin pyttipannu. Siinä voi olla nautaa, possua ja lammasta. Ohjeessani on naudanpaistia, mutta mitä tahansa muuta rasvaista lihaa voi käyttää.
– Siitä saa kauniimman, jos annoksen päälle laittaa voita ja persiljaa.
Lapskoussissa käytetään juureksia. Laurell toteaa, että juurekset ovat aina olleet Satakunnassa vahvassa roolissa.
– Opin syömään juureksia jo ihan pienestä.
– Lapskoussin voi myös valmistaa ilman lihaa, tulee herkullista, Laurell sanoo.
Yksi etu perinneruoassa on kaiken tämän lisäksi.
– Se säilyy pitkään. Maku vain paranee seuraavana päivänä, Teemu Laurell sanoo.
Teemu Laurell antoi Neljän tähden illallinen -ohjelmassa tekemänsä Lapskoussin reseptin:
Lapskoussi
1 kg naudanpaistia
1 kg possunkylkeä siivuina
2–3 kpl pienehköä sipulia
4–5 kpl porkkanaa
1 kpl pieni lanttu
1,5 kg perunaa
2 rkl maustepippuria kokonaisena
4 kpl laakerinlehti
3 rkl suolaa
1 puntti persiljaa
250 g voita
2–3 kpl maustekurkkua
5 kpl etikkapunajuurta
Valmistusohjeet:
Leikkaa naudanpaistista reilua peukalonpään kokoista palaa, leikkaa myös porsaan siivutettu kylki tulitikkuaskin kokoiseksi palaksi.
Kuumenna pannu, lisää hieman öljyä ja ruskista hyvin lihat kauttaaltaan.
Laita tämän jälkeen kattilaan vettä, kunnes lihat peittyvät. Lisää suola, maustepippuri ja laakerinlehti joukkoon.
Keitä hymyillen, kunnes lihat alkavat kypsentyä ja murentua, noin 45–60 minuuttia. Lisää hieman vettä, sekä leikatut juurekset ja keitä hiljalleen vielä noin 20–30 minuuttia, kunnes kaikki on kypsää.
Soseuta tämän jälkeen voimakkaasti, kunnes syntyy sosetta. Tarkista maku ja tarjoile hienonnetun persiljan, voisulan, maustekurkkujen ja etikkapunajuurten kera.