Kuluttaja: Ruuat ovat vaarassa jääkaappi-pakastimissa

Julkaistu:

Kuluttaja
Monen jääkaappi-pakastimen jääkaappi on niin tehoton, että ruoka on vaarassa pilaantua, Kuluttaja-lehti kertoo.
Jääkaapin lämpötilaa on paras mitata itse, koska valmistajien suosittelemat lämpötila-asetukset eivät aina vastaa todellisuutta, Kuluttaja-lehti kertoo tuoreessa numerossaan.

Jääkaappi-pakastimien jääkaapit saattaa olla jopa niin tehottomia, etteivät ruoat säily niissä hyvin, lehden tuotevertailussa havaittiin.

Kuluttaja-lehti testasi 20 jääkaappi-pakastinta. Lehti kertoo tiedotteessa, että vain muutamien laitteiden jääkaapit jäähdyttävät ruuan tarpeeksi nopeasti.

Nopein ja hitain jäähdyttäjä

Tiedotteessa mainitaan, että nopein on testivoittaja AEG, jolla jäähdytys vie vain reilut neljä tuntia. Hitain jäähdyttäjä oli Liebherrin laite, jonka hinta on yli tuhat euroa. Sillä kestää 16 tuntia jäähdyttää ruoka, ja tällä välin kaapissa olevat ruuat lämpenevät paikoin 10-asteisiksi, tiedotteessa kuvaillaan.

Lisäksi tiedotteessa kerrotaan, että esimerkiksi Gorenjen jääkaapissa liha- ja kalalokeron lämpötilaksi mitattiin suositusasetuksilla kuusi astetta, vaikka sen kuuluisi olla lähellä nollaa.

Lehdessä todetaan, että ruoka pilaantuu herkästi 6–60 asteisena. Jos jääkaappi jäähdyttää ruokia hitaasti, pahimmillaan taudinaiheuttajabakteerit saattavat vaikuttaa ruokaan jopa yli puoli vuorokautta, ennen kuin ruoka on jäähtynyt 5-asteiseksi, lehdessä kerrotaan.

Jääkaappi-pakastimien pakastimet toimivat testissä huomattavasti paremmin, Kuluttaja-lehti kirjoittaa.

Näin mittaat jääkaappisi lämpötilan

Ruokavirasto kertoo sivuillaan, että jääkaapin lämpötilan tulisi olla 2–6 plusastetta, jotta ruoka säilyy hyvin. Pakastimen lämpötilaksi suositellaan -18 astetta.

Viraston mukaan esimerkiksi tuore kala, tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat, mäti ja tuore liha säilyvät korkeintaan + 3 asteen lämpötilassa. Maitovalmisteet, voi ja margariini tarvitsevat säilyäkseen korkeintaan kuuden asteen lämpötilan.

Jos jääkaapissa olevat säädöt eivät ole selkeitä ja jääkaapin lämpötilan lukemaa ei laitteesta näe selkeästi, lämpötilan voi mitata itse.

Kerroimme viime kesänä hellejakson aikana seuraavasta keinosta:
  1. Vesilasi laitetaan jääkaappiin yön yli. Yön aikana vesi on jäähtynyt samanasteiseksi kuin jääkaapin sisälämpötila. Aamulla lämpö mitataan vedestä.
  2. Halutessaan veteen voidaan laitta lämpömittari yön ajaksi tai sitten veden lämpö mitataan vasta aamulla.
  3. Kun lasin antaa olla jääkaapissa yön yli, jolloin ovea ei availla, niin veden lämpötila jäähtyy jääkaapissa vallitsevaan lämpötilaan, Motivan asiantuntijan ja kotitalousopettajan Elina Ovaskainen vinkkasi Ilta-Sanomille aiemmin.
Jääkaapin lämpötilan voi tarkistaa jääkaappi- tai pakastinlämpömittarilla. Riippuen mittarin mallista sen voi joko ripustaa roikkumaan haluamaansa kohtaan jääkaappiin tai sijoittaa kyljelleen hyllylle, Ruokavirasto kertoo sivuillaan.

Lähde: Kuluttaja.fi, Ruokavirasto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt