Rakastetun Mysi Lahtisen Moskovan pata on legendaarinen herkkuruoka

Julkaistu:

Klassikkoresepti
Tunnettu ruokatoimittaja ja -kirjailija Mysi Lahtinen kuoli perjantaina, Helsingin Sanomat kertoi maanantaina.
Ruokatoimittaja Mysi Lahtinen kuoli perjantaina 81-vuotiaana, maanantaina uutisoitiin.

Lahtinen kirjoitti yli 20 ruokakirjaa ja toimi ruokatoimittajana Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä vuosina 1986–1999. Hän kirjoitti Helsingin Sanomille vielä uudelleen vuonna 2017.


Yksi Mysi Lahtisen tunnetuimmista ja rakastetuimmista resepteistä on Moskovan pata. Se valmistuu hitaasti, mutta palkitsee taatusti tekijänsä, sekä tietysti myös ruokavieraat.

Ilta-Sanomille ruokaohjeita tekevä Prisca Leclerc nosti reseptin esille viime vuonna julkaisemassaan ohjeessa. Leclercin ohjeessa on lisäksi valkosipuliperunamuusi, joka sopii täydellisesti täyteläisen padan kylkeen.

Julkaisemme reseptin uudelleen pitkän uran tehneen Mysi Lahtisen muistolle.


Mysi Lahtisen Moskovan pata

n. 1 kg naudan paahtopaistia

3 sipulia

3 suolakurkkua

4–5 dl voimakasta lihalientä (1 lihaliemikuutio sulatettuna veteen, esim. Rich beef -annosfondi)

3–5 rkl voita

3 rkl hunajaa

2 tl rouhittua mustapippuria

ripaus cayennepippuria

3 rkl vehnäjauhoja

150 g sinihomejuustoa

240 g smetanaa

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota paisti huoneenlämpöön ainakin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta.
  2. Kuori ja silppua sipulit. Leikkaa suolakurkut kuutioiksi.
  3. Laita kurkkukuutiot siivilään kulhon päälle valumaan ja säästä niiden liemi.
  4. Valmista lihaliemi sulattamalla lihaliemifondi kiehuvaan veteen.
  5. Sulata padassa ruokalusikallinen voita ja lisää joukkoon sipulit. Ruskista sipuleita keskilämmöllä viisi minuuttia. Lisää hunaja ja paista vielä hetki sekoitellen.
  6. Lisää suolakurkut ja pippuri ja paista vielä viisi minuuttia. Lisää joukkoon suolakurkuista valunut liemi. Nosta pata pois liedeltä.
  7. Leikkaa paisti kuutioiksi (noin 5 senttiä halkaisijaltaan), sulata ruokalusikallinen voita paistinpannulla ja paista lihat erissä, pinnaltaan kauniin värisiksi.
  8. Nosta pata takaisin liedelle. Lisää lihat pataan. Kaada paistinpannulle tilkka kuumaa vettä ja kaada siitä muodostunut liemi pataan.
  9. Mittaa vehnäjauhot lihojen päälle. Sekoita ainekset huolella ja lisää lihaliemi.
  10. Kun liemi on kiehuvaa, murustele pataan sinihomejuusto. Yli jäävän juuston voit napostella suuhusi pahimpaan nälkään, koska tässä vaiheessa tulee jo nälkä.
  11. Kun juusto on sulanut liemeen, lisää smetana ja sekoita.
  12. Nosta kannella peitetty pata uuniin tunniksi. Laske sitten lämpötila 150 asteeseen ja kypsennä vielä 30 minuuttia tai kunnes liha on mureaa.
  13. Ota kansi pois ja anna padan keittyä uunissa vielä kasaan ja saada hieman väriä. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai valkosipuliperunamuusin kera.
Valmistusaika: 30 + 100 minuuttia

Annoksia: 6



Valkosipuliperunamuusi

1 kg jauhoisia perunoita

6 valkosipulinkynttä

2 tl suolaa

1,5 dl maitoa

1 rkl voita

Valmistusohjeet:
  1. Kuori perunat. Kuori ja hienonna viisi valkosipulinkynttä.
  2. Laita perunat ja hienonnetut valkosipulit runsaaseen, suolattuun veteen kiehumaan, kunnes perunat ovat kypsiä. Kaada keitinvesi talteen.
  3. Muussaa perunat perunasurvimella, lisää lämmitetty maito ja voi.
  4. Purista joukkoon yksi valkosipulinkynsi. Lisää keitinlientä, kunnes muusi on sopivan pehmeää.
  5. Mausta suolalla maun mukaan.
Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 6

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt