Kari Aihisen nyrkkisääntö jauhelihan maustamiseen: ”Tulos on pomminvarma”

Julkaistu:

Keittiövinkki
Kari Aihinen opettaa suomalaisia tekemään parempaa kotiruokaa. Maustamisessa yleinen ongelma on, että siihen ei ole rohkeutta, hän on huomannut.
Keittiöpäällikkö Kari Aihinen luotsaa Kaappaus keittiössä -ohjelmaa jo viidettä tuotantokautta. Hän on nähnyt laajalla skaalalla tavallisten suomalaisten tapoja hoitaa ruokahuolto kodeissa.

Viime vuonna julkaistussa jutussa Aihinen kertoi havainnoistaan tyypillisimmistä ongelmista kotikeittiöissä.

– Syömättömyys. Ja se, että jääkaappi on tyhjä, Aihinen sanoi tuolloin.
Syömättömyydellä hän tarkoitti sitä, että kaikissa perheissä ei tehdä esimerkiksi aamiaista, eikä tarpeeksi lämmintä ruokaa, vaan syöminen on mennyt enemmän naposteluksi.

Monissa kotikeittiöissä on myös hyvin yksinkertainen ongelma: kaikki eivät osaa tai uskalla maustaa ruokaa riittävästi. Lopputulos voi olla lannistava ja ylläpitää itse luotua käsitystä siitä, ettei ruoanlaitto koskaan onnistu.

Vain puhdasta merisuolaa

Kari Aihisella on yksinkertainen neuvo jauhelihan maustamiseen. Esimerkkinä on 400 gramman jauhelihapakkauksen maustaminen.

– 1,5–1,7 prosentin suola on paras. Me kokit käytämme joskus jopa kahden prosentin suolaamista, Kari Aihinen sanoo.

– Ja haluan painottaa, että kannattaa käyttää vain puhdasta merisuolaa, hän lisää.

Toki jokaisella on suolan suhteen omat mieltymyksensä ja periaatteensa. Näillä esimerkeillä ruoasta saa kuitenkin varmasti maistuvaa.

Esimerkki 400 gramman jauhelihapakettiin tarvittavasta suolan määrästä:

1,5 prosentin suola on 400 grammassa 6 grammaa suolaa

1,7 prosentin suola on 400 grammassa 6,80 grammaa suolaa

Myös yhden prosentin suola riittää useimmille.


Vaaka on tärkeä keittiöväline

Kari Aihinen toteaa, että kotikeittiössä on hyvä olla elintarvikevaaka.

– Kannattaa hommata vaaka kotiin. Silloin ei tarvitse epäröidä määristä. Mittaa sen kuusi grammaa suolaa jauhelihapakettia kohden ja tulos on pomminvarma, hän sanoo.

Elintarvikevaaka on myös hyvä apu leivonnassa.

Jauhelihan maustamisessa varmin keino saada siitä hyvää on luottaa yksinkertaisiin yhdistelmiin.

– Suola, mustapippuri ja voi, Aihinen suosittelee.

Mausta ja maista

Yli 50 kodissa vieraillut Kari Aihinen on huomannut, että jos hyllyssä on esimerkiksi vain grillausmaustetta ja aromisuolaa, maustamisen välineet ovat suppeat.

– Suurin maustamisen ongelma on se, että ei mausteta. Ja maisteta. Iänikuinen fraasini onkin, että mausta ja maista, Aihinen sanoo.

– Jauhelihaan riittää mainiosti suola ja pippuri.

Sama periaate pätee myös esimerkiksi broilerisuikaleiden valmistamisessa. Mutta niissäkin on tarjolla valmiiksi maustettuja tuotteita.

– Silloin yhtälö menee mahdottomaksi, jos käytät vaikka hunajamarinoituja suikaleita. Se on sitä sitten, se ei mustapippurilla parane, hän sanoo.

– Kannattaa ostaa hyvälaatuisia raaka-aineita. Silloin ei tarvita muuta kuin hyvä suola ja pippuri.

”Ruoka ei tule itsekseen hyväksi”

Kari Aihinen toteaa lisäksi, ettei tuotteita kannattaisi kypsentää liian pitkiä aikoja.

– Jotta saadaan mehukasta ruokaa, broileria ei esimerkiksi pidä paistaa uunissa liian kauan, jotta raaka-aineet maistuvat siltä, mitä pitäisi.

– Monilla on myös intohimon puutetta ruokaa kohtaan. Ruoka ei tule itsekseen hyväksi, se pitää tehdä.

Kotona tehty ruoka tulee kuitenkin lopulta edullisemmaksi kuin einesten ostaminen päivittäin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt