Sadun uunilohesta tuli niin hyvää, että mies ja poika kehuivat sen ”parhaaksi ruoaksi mitä ovat maistaneet” – ohje on helppo - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Sadun uunilohesta tuli niin hyvää, että mies ja poika kehuivat sen ”parhaaksi ruoaksi mitä ovat maistaneet” – ohje on helppo

Satu Sjöholmin ohje on helppo ja nopea.

Julkaistu: 6.3.2019 14:18

Satu Sjöholmin uunilohen maukkauden salaisuudet ovat muun muassa smetana, sipuli, suolakurkut ja tilli.

Uunilohi on monen lempiruokaa ja sitä voi tehdä monella eri tavalla. Useissa ohjeissa mainitaan esimerkiksi smetanan käyttäminen, mikä tekeekin uunilohesta samettista ja todella maukasta.

Satu Sjöholm teki smetanaisesta uunilohesta vielä oman, erityisen version, mikä tuntui lähipiirin antaman palautteen perusteella onnistuneen varsin hyvin.

– Ihan parasta ruokaa mitä olen maistanut, poikani ja mieheni sanoivat minulle, Sjöholm kertoo Ilta-Sanomille.

Satu Sjöholm on ammatiltaan liikuntatoimen ylitarkastaja valtion aluehallinnossa. Vapaa-ajallaan hän kirjoittaa hyvinvointiin ja ruoanlaittoon liittyvistä aiheista Kutsu vapauteen -blogissa. Hän julkaisi kehittelemänsä uunilohen reseptin siellä.

– Tein joku aika sitten elämäni parasta uunilohta, Sjöholm kirjoitti ohjeesta, jossa yhdistyvät hänen omat lempimakunsa.

Täydelliset elementit

– Lohen lisäksi esimerkiksi risteilyllä tykkään buffetissa eniten kylmistä ruoista, kuten suolakurkuista, ravuista, sipulista ja smetanasta. Mietin, miten saisin kaikki lempimakuni yhteen ruokaan, Satu Sjöholm kertoo.

– Tässä ohjeessa yhdistyvät kaikki ne täydellisen uunilohen elementit, joita uunilohessa rakastan: sipuli, ravut, tilli ja suolakurkku. Mitä muuta enää voi vaatia, hän kirjoitti blogissaan.

Sjöholm uskoo, että erityisesti lohen, smetanan ja suolakurkun yhdistelmä on hänen uunilohensa erityisen maukkauden salaisuus. Halutessaan ruoasta voi tehdä juhlavamman lisäämällä siihen vielä jokiravunpyrstojä.

– Silloin siitä tulee luksusversio, Satu Sjöholm sanoo.

Lapsikin onnistuu

Satu Sjöholmin ohje muistuttaa venäläisen uunikalan reseptiä. Mainittakoon, että resepteillä ei ole varsinaista tekijänoikeutta ja jokaisella kokkaajalla on oikeus tehdä mistä tahansa reseptistä omat versionsa. Sjöholm on lisännyt ohjeeseen muun muassa mantelirouhetta, eikä esimerkiksi hunajaa, mitä useissa venäläisen uunikalan resepteissä on.

Ohje ei ole vaikea. Se on Sjöholmille tärkeää.

– Minulla ei ole aikaa virpoa ja varpoa, vaan haluan, että ruokaohjeeni ovat niin helppoja, että lapsikin onnistuu, jos osaa lukea, hän toteaa.

– Suolan kanssa kannattaa olla tarkkana. Erityisesti silloin, jos ostat valmiiksi suolatun kalan ja käytät suolakurkkuja. Suolan suhteen kaikilla on kuitenkin oma makunsa, Satu Sjöholm sanoo.

Ohje on saanut blogin lukijoilta hyvää palautetta. ”Et turhaan kehunut”, oli niistä yksi.

Uunilohi

puolikas lohifilee

240 g smetanaa

4 dl katkarapuja tai jokiravun pyrstöjä

4 dl suolakurkkua

1 iso sipuli

2 rkl sitruunan mehua

mantelirouhetta

tilliä

1–2 tl suolaa

Valmistusohjeet

  1. Laita lohifilee voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele hieman suolaa fileen päälle, ellei lohta ole suolattu kaupassa valmiiksi.

  2. Pilko suolakurkut ja sipuli pieniksi paloiksi. Silppua tilli.

  3. Sekoita kulhossa smetana, katkaravut, suolakurkku, sipuli, suola, tilli ja sitruunanmehu ja sekoita hyvin.

  4. Kaada seos lohen päälle, ripottele mantelirouhetta seoksen päälle ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

  5. Lisää vielä tilliä ja sitruunaa tarvittaessa.

  6. Nauti riisin, perunamuusin tai uunijuuresten sekä salaatin kera.

Reseptin lähde: Kutsuvapauteen.com

 

Lohta, smetanaa, sipulia, tilliä ja suolakurkkuja: tästä uunilohesta ei makuja puutu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit