Mitä todistavat suoranaiseen mediapyöritykseen joutuneet Keskon Alkon tilausvalikoimassa myymät viinit?
Sitä, että ruokakaupasta on teoriassa mahdollista ostaa laatuviinejä, jos vaikkapa seuraavien hallitusneuvottelujen tuoksinassa päätetään muuttaa lainsäädäntöä.
Pirkka Champagne Grand Prestige ja 2012 Pirkka Amarone della Valpolicella Classico
Tuhdin paahteinen, miellyttävän hunajainen ja täyteläinen Beaumont des Crayéres’n Pirkka Champagne Grand Prestige (42,49 € / 91 p.) ja modernin viikunainen ja kuivatun lihan makuja antava Sartorin 2012 Pirkka Amarone della Valpolicella Classico (37,49 € / 91 p.) ovat ilmiselvästi laadukkaampia kuin verrokkinsa keskimäärin.
Edellinen on osuuskuntasamppanjojen aatelia ja sopi täyteläisyytensä ansiosta jopa maa-artisokkakeiton ja kampasimpukan seuraan. Jälkimmäinen taas välttää amaronen perussynnin: raskauden. Se käy nyhtöpossun ja etnisten ruokien seuraksi.
2011 Pirkka Barolo Riserva
Suorastaan tyrmäävä ostos on puolestaan San Silvestron 2011 Pirkka Barolo Riserva (29,48 € / 92 p.).
Nyt ollaan kaiken lisäksi yhdessä kaikkein pyhimmistä tuotantoalueista. Tällä laatutasolla ja varsinkin ylimääräisen pullokypsytyksen takia hinnat nousevat yleensä selvästi yli 50 euron.
Eiköhän aleta kaivamaan kauriinpaistia pakastimesta tai haeta karitsankaretta kaupasta.
Muita suosituksia
Alkon kuukauden erikoiserä esittelee naisten luomia viinejä.
Jo toisen sukupolven viinintekijän Nea Berglundin 2017 Château Carsin Cuvée Chat Blanc (20,11 € / 90 p.) on tilan kuulu sauvignongris. Jo kulttuurityöksi luettava lajikkeen elvytys on aina myös maistunut. Tuoksu aukeaa miellyttävästi kuivatun ananasmaiseksi. Maku on kuiva, pehmeän hapokas ja valkoluumuinen.
Myös Maria Elenan ja käly Martan 2014 Pares Balta Mas Elena (14,99 € / 91 p.) edustaa tavallaan suomalaista viinihistoriaa, sillä Cusinén nuorenparin honeymoon suuntautui vuosikymmeniä sitten Suomeen. Katalonialaisen punaviinin hienostunut tuoksu antaa sopivasti tammea ja brie-juuston kuorta.
Maku on keskitäyteläinen, hapokas ja tanniininen. Kuivattu kirsikka jatkaa. Suutuntuma tarttuu tiiviisti ikeniin. Tuoksu on kehittynyt ja maku nuori.
Viikon viini: 2017 Giesen Chardonnay 14,59 €/91 pistettä
Valkoviini tuoksuu hienostuneen yrttiseltä. Hento mineraalisuus yhdistyy voimaisuuteen. Lihaisa aromi piipahtaa välissä, ja valkopippuri ja -herukka nousevat. Kuiva, hapokas ja sopivasti mineraalinen maku on persoonallinen. Nyt otetaan mittaa Beaunen burgundeista. Viini sopii äyriäisille ja rasvaiselle kalalle.
Pisteet:
50–69 huono
70–79 välttävä
80– 84 tyydyttävä
85–89 hyvä
90–94 erinomainen
95–100 klassikko