Sipulista saa itkettävän hyvän piirakan – kokeile myös valkosipulileipää ja herkkuvoita

Julkaistu:

Elämän makuja
Nyt on sipulin aika!
Oletko koskaan valmistanut sipulikeittoa viinin sijaan oluella? Keiton kanssa maistuu paahdetulla valkosipulilla maustettu vuokaleipä.

Maukkaaseen sipulipiiraaseen sujahtaa tällä kertaa brie-juustoa ja Dijon-sinappia. Tätä kelpaa tarjota paremmillekin vieraille.

Vuokaleipä kätkee sisäänsä paahdettua valkosipulia ja rosmariinia. Rapsakassa piirakassa yhdistyvät makeaksi karamelisoidut sipulit ja suolainen Brie.

Brie-sipulipiiras

1 Iso lehtitaikinalevy pakastealtaasta

2–3 punasipulia

3 keltasipulia

2 rkl voita

loraus oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 rkl Dijon sinappia

2 tl timjamia

0,5 tl mustapippuria

200 g brie-juustoa

1 ruukku ruohosipulia

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota yksi iso lehtitaikinalevy sulamaan ajoissa.

Kuori sipulit ja leikkaa noin kaksi senttimetriä paksuiksi viipaleiksi. Sulata voi paistinpannulla ja lisää reilu loraus öljyä. Aseta sipulit pannulle ja kuullota ja paista keskilämmöllä ja hiljaisella noin 8 minuuttia. Sammuta liesi ja hauduta kannen alla vielä viitisen minuuttia, kunnes sipuli ovat pehmenneet. Mausta suolalla. Jos kaikki sipulit eivät mahdu pannulle kerralla, nosta valmiit sipulit varovasti odottamaan ja toista lopuilla sipuleilla.

Aseta taikinalevy jauhotetulle leivinpaperille ja leikkaa se ympyrän muotoon. Painele ja levitä taikinaa hieman isommaksi.

Levitä sinappi taikinan päälle jättäen reunat puhtaiksi. Ripottele päälle timjamia ja mustapippuria. Leikkaa Brie- juustosta ohuita viipaleita ja päällystä piirakka paloilla. Aseta sipulit juuston päälle, paahteinen puoli ylöspäin. Riko kananmuna kippoon, riko sen rakenne, voitele piiraan reunat munalla ja nosta uuniin 30 minuutiksi. Viimeistele ruohosipulilla.

Valmistusaika: 50 minuuttia

Annoksia: 8–10






Valkosipulinen vuokaleipä ja herkkuvoi

2,5 dl vettä

0,25 dl oliiviöljyä

3 dl hiivaleipäjauhoa

2 dl vehnäjauhoja

11 g ( 1 pss) kuivahiivaa

2 tl suolaa

2 valkosipulia

200 g voita

hyppysellinen suolaa

hyppysellinen rosmariinia

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Mittaa haalea vesi ja öljy kulhoon. Sekoita jauhot ja kuivahiiva keskenään.

Vatkaa jauhot pikkuhiljaa veden joukkoon pallovatkaimella, kunnes taikina paksuuntuu. Jatka käsin ja vaivaa noin kuusi minuuttia. Lisää suola ja vaivaa vielä viitisen minuuttia, kunnes taikina on joustavaa ja irtoaa käsistä. Laita liina päälle ja anna levätä 30 minuuttia.

Kuori valkosipuleista käsin helposti irtoavat kuoret. Leikkaa kärkipää pois. Nosta uunipellille leivinpaperille leikattu pää ylöspäin. Lorauta päälle oliiviöljyä ja nosta uuniin 20 minuutiksi, kunnes kynnet tuntuvat pehmeiltä. Nosta valkosipulit uunista, anna hieman jäähtyä ja purista kynsien sisus ulos lautaselle. Lorauta päälle 1 teelusikallinen öljyä, ripaus suolaa ja hyppysellinen rosmariinia ja soseuta haarukalla.

Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle uuninkestävä astia, jossa on vettä. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle. Levitä taikinaa hieman käsin ja levitä päälle valkosipulisose sinne tänne tiputellen. Taittele taikina kolmeen osaan suorakulmioksi niin, että valkosipulitahna jää leivän sisään ja nosta taiteltu taikina öljyttyyn vuokaan. Ripottele päälle jauhoja ja peitä liinalla. Kohota 30 minuuttia.

Nosta kohonnut leipä uuniin 5 minuutiksi, laske lämpötila 200 asteeseen ja paista leipää 30–40 minuuttia, vuoan muodosta riippuen.

Valmista voi. Ota 200 g voita huoneenlämpöön. Paloittele 100 g voita paksupohjaiseen kattilaan ja sulata ja ruskista voita keskilämmöllä, kunnes voi vaahtoaa ja muuttuu selkeästi ruskeaksi. Pienet ruskeat hiukkaset kuuluvat asiaan. Ruskistunut voi tuoksuu voimakkaasti pähkinäiselle. Kaada voi laakeaan astiaan ja vie jääkaappiin jähmettymään noin 30–45 minuutiksi. Vatkaa ruskistettu voi ja huoneenlämpöinen voi yhteen pehmeäksi vaahdoksi. Lusikoi tarjoiluastiaan ja tarjoa valkosipulileivän kera.

Valmistusaika: 120 minuuttia

Annoksia: 10–12



Priscan olut-sipulikeitto

1,2 kg sipuleita

50 g voita

6 dl kanalientä (1 kanaliemikuutio, 6 dl vettä)

1,5 tl suolaa

2 rkl dijon-sinappia

1,5 rkl vehnäjauhoa

2,5 dl vaaleaa olutta (esim. Le Coq)

lehtipersiljaa

4 palaa leipää

juustoa tai juustoraastetta

Kuori sipulit, leikkaa puoliksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi paksupohjaisessa keittokattilassa, lisää sipulit ja karamelisoi keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes sipulit ovat saaneet tummahkon ruskean värin.

Valmista kanaliemi sulattamalla liemikuutio 6 desilitraan kiehuvaa vettä.

Kun sipulit ovat karamelisoituneet, mausta suolalla ja lisää dijon-sinappi. Sekoita ja lisää vehnäjauhot. Anna jauhojen paahtua hetki ja lisää sitten olut kerralla. Anna kiehahtaa ja lisää kanaliemi. Anna keiton hautua, välillä sekoitellen, noin puoli tuntia. Viimeistele lehtipersiljalla juuri ennen tarjoilua.

Tarjoa lämpimien juustoleipien kera.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 4–6



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt