Suomalaiskokin ravintolalla huikea menestys Berliinissä – alle vuoden auki ollut paikka sai Michelin-tähden - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Suomalaiskokin ravintolalla huikea menestys Berliinissä – alle vuoden auki ollut paikka sai Michelin-tähden

Keittiöpäällikkö Sauli Kemppainen on saanut Berliinissä sijaitsevalle ravintolalleen arvostetun Michelin-tähden.

Sauli Kemppainen kuvassa vasemmalla tähtien julkistamisen jälkeen viime viikolla. Kemppainen on luonut uraa useiden vuosien aikana Saksan lisäksi Englannissa, Espanjassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Hänet nähtiin myös vuonna 2013 Hell's Kitchen-ohjelmassa.­

28.2.2019 18:15

Viime viikolla julkaistiin Guide Michelinin lista pohjoismaisista ravintoloista, jotka saivat arvostetun Michelin-tähden tai tähtiä. Kerroimme viime viikolla Helsingissä sijaitsevasta Palacesta, joka palasi Michelin-tähtien joukkoon. Tätä ennen Palacella oli tähdet vuosina 1987–1989.

Tähdet myönnetään ravintoloille ja keittiöpäälliköille, jotka edustavat poikkeuksellisen tasokasta ruokaa ja ruoan laatua.

Myös keittiöpäällikkö Sauli Kemppainen sai nyt Michelin-tähden, jo toisen urallaan. Ensimmäinen tuli vuonna 2009. Tuore saavutus on erityinen myös siksi, että tähti tuli ravintolaan, joka on ollut auki vasta alle vuoden.

Kyse on Kemppaisen Berliiniin avaamasta Savu-nimisestä ravintolasta.

Poroa, kaviaaria ja muikkuja

Ilta-Sanomat kertoi tulevasta ravintolasta helmikuussa 2018, kun tilaa vasta remontoitiin.

Suunnitelmissa oli tuolloin tarjota myös suomalaisia makuja. Se on toteutunut. Kemppaisen Berliinissä sijaitsevassa ravintolassa tarjotaan muun muassa Suomesta tuotuja raaka-aineita, kuten poroa, varkautelaista kaviaaria ja olutta.

– Muikkua, marjoja, terva, suklaa, yrtit, Kemppainen listaa muita ravintolan käyttämiä suomalaisia aineksia.

Saksalaisten lisäksi suomalaisiakin ravintolassa näkyy.

– Berliiniläiset paikalliset ovat ottaneet Savun ilolla vastaan. Myös suomalaisia käy oikein mukavasti koko ajan, Sauli Kemppainen kertoo.

Mysteeritarkastajat

Mahdollisia Michelin-tähtiä arvioi salamyhkäinen joukko, jonka vierailusta ravintolaan ei kerrota etukäteen. Michelin-oppaan tarkastajat esiintyvät anonyymisti, oppaan sivuilla kerrotaan. Anonyymien käyntien tarkoituksena on taata puolueettomuus.

Mutta voidaanko ravintolassa huomata mistään merkkejä siitä, että salaperäinen tarkastaja on käynyt? Tähtien saamiseksi ravintolan pitää täyttää monia kriteerejä vessojen puhtaudesta alkaen.

Kemppaisen mukaan asiakkaista ei voi tunnistaa tarkastajia ja hyvä niin.

– Periaatteessa testaajia ei tunneta tai tiedetä. Minulle se on itseasiassa sama, sillä jokaisen annoksen pitää olla tasalaatuinen, kuka tahansa asiakas on. Tässä ei voi tehdä kompromisseja, Kemppainen toteaa.

Sauli Kemppainen on tyytyväinen saavutetusta Michelin-tähdestä.

– Totta kai tuntuu hienolta, tehty raaka ja valtaisa työ tuotti hedelmää. Suunnitelman mukaan ollaan menty ja myös edetään jatkossakin, hän sanoo.

Tähti saattaa tuoda lisää asiakkaita

Alle vuoden toimineen ravintolan menestys on ollut huikeaa. Mitkä ovat ne keskeiset asiat, jotka vaikuttavat ravintolan menestymiseen?

– Laatukriteerien pitää olla huipussa. Tasalaatuisuus illasta toiseen. Erilaisuus voi olla plussa, mutta ei välttämättä, Kemppainen vastaa.

Mitä vaikutuksia Michelin-tähden saamisella on?

– Todennäköisesti enemmän asiakkaita, mutta ei välttämättä. Kenties enemmän käy hardcore-asiakkaita, jotka syövät ulkona paljon, mutta ei sekään välttämättä, Sauli Kemppainen toteaa.

Facebookissa Kemppainen kiitti kaikkia, joilta on saanut tukea.

– Teemme parhaamme tänään ja huomenna, hän kirjoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit