Tässä on Suomen suosituin eineslaatikko – löytyykö pöydästä myös teillä? - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tässä on Suomen suosituin eineslaatikko – löytyykö pöydästä myös teillä?

Saarioisten, Atrian ja Kokkikartanon myydyimpien eineslaatikoiden listoilta ei löydy suuria eroja. Suomen suosituin on eineksissäkin makaronilaatikko.

Valmisruoat kuuluvat monien arkeen.­

15.2.2019 15:57 | Päivitetty 18.2.2019 16:21

Kerroimme helmikuun alussa, mitä eineksiä kolme kokkia käyttää itsekin arjessaan sekä heidän vinkkejään valmisruokien tuunaamiseen astetta paremmaksi.

–  Unohda mikro ja käytä paistinpannua tai kasaria. Maksalaatikko saa ihan uuden ulottuvuuden, kun sen paistaa pannulla voissa. Mausta haluamallasi tavalla. Puolukkaa on oltava, Ravintola Keilaniemen keittiömestari Markus Heinonen kertoi.

Juttu innosti myös lukijoita kertomaan ovia vinkkejään.

– Ostan 30 prosenttia eineksiä ja pakastankin niitä. Tuunailen useinkin eri versioita. Parasta on valkosipuli- tai kermaperunat ja graavi- tai kylmäsavulohiviipaleet paistinpannussa lämmitettynä, yksi lukijoista kertoi.

Selkeä ykkönen

Saarioinen teki kyselyn lempieinesruoista erityisesti lapsiperheille. Kyselyyn vastasi 229 lapsiperhettä joulukuussa 2018. Kyselyssä haluttiin selvittää, mitkä laatikkoruoat maistuvat suomalaisissa lapsiperheissä eniten.

Saarioinen kertoo, että kyselyn tulosten mukaan 75 prosenttia ostaa arkisin laatikkoruokia valmiina. 40 prosenttia lapsiperheistä syö laatikkoruokia vähintään kerran viikossa, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Suosituimmat einesruoat pitävät pintansa.

Saarioisen kyselyssä ylivoimaisesti suosituin laatikkoruoka lasten keskuudessa oli lihamakaronilaatikko (58 prosenttia vastaajista). Toisena oli kinkkukiusaus (19 prosenttia) ja kolmanneksi suosituin on lihaperunasoselaatikko (13 prosenttia).

Myös aikuiset pitävät lihamakaronilaatikosta, ja aikuisten listalle suosituimpien joukkoon nousee myös kaalilaatikko. Saarioisten myydyin laatikkoruoka on kuitenkin maksalaatikko.

Kysyimme suosituista einesruoista myös Atrialta ja Kokkikartanolta. Molemmilla lihamakaronilaatikko oli selvästi suosituin.

40 prosenttia lapsiperheistä syö laatikkoruokia vähintään kerran viikossa, Saarioinen kertoo kyselyn tuloksista.­

”Tuttu ja turvallinen”

Lihamakaronilaatikon lisäksi suosituimpien listalla kaikilla tuottajilla oli myös lihaperunasoselaatikko. Kolmen ruokatalon vastausten perusteella ainakin nämä kaksi ovat selkeästi suomalaisten lempilaatikkoruokia valmisruokien kategoriassa.

Maksalaatikon suosion mahti ei ole myöskään kaikonnut. Sekä Saarioisten kyselyssä, että Atrian tilastoissa maksalaatikko on kolmen kärjessä.

– Volyymi tulee peruslaatikoista, ja lihamakaronilaatikko on suosituin. Se on tuttu ja turvallinen, Kokkikartanon toimitusjohtaja Tommy Snellman kertoo Ilta-Sanomille.

Kolmen kärjen lisäksi Atrian suosituimpien einesruokien listalla on muutakin.

– Lihamakaronilaatikko, maksalaatikko ja lihaperunasoselaatikko ovat kolme suosituinta, mutta nelosena on salamiperunasoselaatikko ja vitosena lihaperunapannu, Atrian viestintä- ja IR-päällikkö Hanne Kortesoja sanoo.

Suosituimmat eivät ole muuttuneet

Kysyimme aiemmin K-ryhmältä ja S-ryhmältä myydyimmistä einesruoista. Mainittujen suosikkilaatikoiden lisäksi arkiruokien suosikit ovat lohikiusaus, pinaattiletut ja lihapullat.

– Yleisesti voidaan sanoa, että valmisruoan kovin kärki koostuu hyvin perinteisistä suomalaisten suosikkituotteista ja kärkituotteet ovat pysyneet verrattain samoina lähivuosien ajan, SOK vähittäiskaupan ketjuohjauksen ryhmäpäällikkö Heidi Salmi kertoi Ilta-Sanomille.

Makaronilaatikko valmistuu myös helposti kotona. Sitä voi tehdä isomman satsin ja pakastaa pahan päivän varalle. Lihaton versio on myös hyvä.

Huippukokkien einessuosikit

Myös korkean tason ravintolaa pyörittävät Tommi Tuominen ja Henri Alén kertovat Kovaksi keitetyt -podcastinsa tuoreessa jaksossa, mitkä valmisruoat ovat heidän suosikkejaan.

– Maksalaatikko, he mainitsevat suosikikseen.

He pohtivat lähetyksessä, että muita maksaruokia kaupoissa ei juuri myydäkään.

– Ja jos miettii maksalaatikkoa, verilettuja ja pinaattilettuja, ne voisivat olla kuollutta kansanperinnettä, jos niitä ei saisi valmiina, he pohtivat podcastissa.

Lisäksi kokit mainitsevat pinaattiletut ja hernekeiton.

– Ikuinen klassikko!

Kuuntele Kovaksi keitetty-podcast alta. Jos linkki ei näy, voit kuunnella sen täältä.

Supla ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Juttua muokattu 18.2. klo 16.16: Korjattu otsikkoa sekä juttuun tieto Saarioisten myydyimmistä eineslaatikoista. Saarioisten myydyin laatikko on maksalaatikko, ei makaronilaatikko, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit