Neljän kokin vinkit ystävänpäivään: Pasta, jolla Henri Alén hurmattiin totaalisesti ja Hanna Gullichsenin mahtava kala

Julkaistu:

Ystävänpäivä
Neljä kokkia antaa vinkkinsä ystävänpäivään, mutta ne toimivat milloin tahansa muulloinkin, kun haluaa hemmotella rakkaita ihmisiä.
Amerikkalaiseen tapaan ystävänpäivä korostaa romanttista rakkautta, mutta Suomessa ystävänpäivä on monille nimenomaan ystävyysjuhla.

Olipa kyseessä sitten ystävät tai rakastettu, välittämistä voi osoittaa tekemällä elämän tärkeille ihmisille hyvää ruokaa. Kysyimme neljältä kokilta vinkkejä ystävänpäivän kokkailuun ja mahdollisiin hurmausruokiin.

Vinkkinsä antoivat kokki ja ravintoloitsija Henri Alén, kokki, ruokakirjailija ja kirjankustantaja Hanna Gullichsen, kokki ja muusikko Kasmir, eli Thomas Kirjonen ja kokki ja ravintoloitsija Akseli Herlevi.


Henri Alén: Resepti, jolla vaimo hurmasi totaalisesti

– Tässä on resepti, jolla vaimoni aikoinaan hurmasi minut totaalisesti. Sitten se olikin menoa alttarille päin, Alén kertoo.

– Tämä on erikoinen ja omintakeinen resepti, mutta helppo valmistaa ja maistuu niin lämpimänä, kuin kylmänä. Jos en väärin muista, on alkuperäinen resepti ruokakirjasta nimeltä The New InterCourses: An Aphrodisiac Cookbook (Martha Hopkins).

Vuohenjuusto-vesikrassipasta

100 g chèvreä (vuohenjuustoa)

2 appelsiinin (mielellään luomua) mehu ja kuoriraaste

3 kevätsipulia

200 g kivettömiä vihreitä viinirypäleitä

½ dl hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä

1 rasia vesikrassia

suolaa ja mustapippuria

400 g simpukkapastaa (gnocchi)

Valmistusohjeet

  1. Murskaa vuohenjuusto karkeasti. Pane murska isohkoon kulhoon.
  2. Jos et ole löytänyt luomuappelsiineja, pese appelsiinit perusteellisesti lämpimällä vedellä, jotta mahdolliset torjunta- ja säilöntäaineet lähtevät pois. Raasta vuohenjuuston joukkoon appelsiinien kuori ja purista niistä mehu.
  3. Pilko kevätsipulit ja puolita viinirypäleet. Lisää myös ne kulhoon oliiviöljyn ja vesikrassin kera. Sekoita hyvin.
  4. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta ja sekoita se vielä kuumana muihin raaka-aineisiin. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Hanna Gullichsen rohkaisee kokonaisen kalan valmistamiseen

Kokki, ruokakirjailija ja kirjankustantaja Hanna Gullichsen viettää ystävänpäivää yleensä kavereiden seurassa.

– Yleensä vietän sen ystävien kanssa. Jotain pientä ekstraa se antaa luvan odottaa, jos kokkailee, Hanna Gullichsen sanoo.

Gullichsen antaa hyvän reseptin, joka saa varmasti kiitosta kyläilijöiltä.

Kyseessä on ohje viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Hanna G kokkaa (No Tofu Publishing 2018), jossa Gullichsen kertoo tarinansa, antaa vinkkejä ruoanlaittoon ja jakaa itselleen tärkeitä reseptejä.

Yksi niistä on kokonaisena paistettu kala.

”Se on oikeasti helppoa”

– Siihen voi tehdä lisukkeet jo valmiiksi. Kun muut jo istuvat pöydässä, kalan voi kypsentää pannulla, hän kertoo.

Kokonaisen kalan valmistamista ei kannata jännittää.

– Jotkut vierastavat kokonaisen kalan tekemistä, mutta sehän voisi olla haaste, että ostaisi sen kokonaisen kalan ja valmistaisi sen. Se on oikeasti helppoa.

Hanna Gullichsen saa paljon palautetta blogin ja kirjojen lukijoita. Tämä ohje on saanut kiitosta.

– Olen kuullut, että tämän ohjeen avulla on onnistuttu tekemään kokonaista kalaa ensimmäistä kertaa.

Toinen Gullichsenin vinkki ystävänpäivän vieraiden tai läheisten hemmotteluun on makea tomaattihillo juuston kylkeen.

– Simppeli ohje on makea tomaattihillo. Se porisee melkein itsekseen. Jos sen laittaisi purkkiin, ostaisi ison palan hyvää juustoa ja viinipullon, se olisi ihana vietävä ystäville, hän sanoo.

Kokonaisen paistetun kalan tekemiseen kannattaa varustautua essulla ja ottaa haaste vastaan ilolla.

Kokonaisena paistettu kala

kultaotsa-ahven tai muu kokonainen kala 1 kg

5 rkl karkeaa merisuolaa

2,5 dl rypsiöljyä

hiutalesuolaa

sitruunalohkoja

hyvää oliiviöljyä viimeistelyyn

Valmistusohjeet

  1. Osta tuore, kokonainen vaalealihainen kala, joka on suomustettu ja putsattu. Kultaotsa-ahven tai meribassi toimivat loistavasti, mutta osta sitä, mikä on tuoreinta. Jos kala on pyydystetty viikkoa aiemmin, tee annos toiste. Tämä vaatii tuoreen kalan onnistuakseen.
  2. Tee kalaan kolme syvää viiltoa veitsellä. Saat leikata selkäruotoon asti: kala kypsyy nopeammin viiltojen ansiosta ja näet kypsyysasteen helpommin.
  3. Kalan pitäisi mahtua makaamaan kyljellään pannulla, mutta ei haittaa, jos pyrstö jää vähän ilmoille. Suolaa kala karkealla merisuolalla, hiero suolaa myös viiltoihin.
  4. Valitse paksupohjainen pannu ja kuumenna se todella kuumaksi. Laske sitten lämpöä noin neljännes ja kaada rypsiöljy pannulle. Pannun pohjan tulee täyttyä, öljyä saa siis olla reilusti.
  5. Kun rasva on kuumaa, laske kala pyrstöstä kiinni pitäen itsestäsi poispäin siten, että pyrstö laskeutuu viimeisenä. Ei haittaa, jos se jää hiukan ulos pannusta. Varo, ettei rasvaa roisku päällesi.
  6. Anna paistua rauhassa, älä töki neljään minuuttiin. Käännä kala paistinlastaa ja atuloita apuna käyttäen toiselle kyljelleen ja paista toista puolta kolmisen minuuttia.
  7. Nosta kala ritilälle ja anna huilia pari minuuttia.
  8. Suolaa pinta välittömästi hiutalesuolalla ja purista päälle sitruunamehua.
  9. Kanna kala pöytään, valuta päälle oliiviöljyä. Hyvä viini ja tuore leipä kuuluvat asiaan, kanna ne myös kalan kaveriksi.
Reseptin lähde: Hanna Gullichsen, Hanna G kokkaa (No Tofu Publishing 2018)


Akseli Herlevi: Pienet huomionosoitukset tärkeitä

Kokki ja Naughty BRGR-hampurilaisketjun omistaja Akseli Herlevi uskoo, että toisen hurmaaminen tapahtuu pienten huomionosoitusten kautta. Ruoka on yksi hyvä keino osoittaa niitä toiselle.

Kokin sydäntä lämmittäisi aivan tavallinen kotiruoka. Kaikki eivät aina kuitenkaan uskalla tehdä ruokaa tunnetulle kokille, Herlevi myöntää. Ammatikseen ruokaa tekevälle ihmiselle yksinkertainen, toisen tekemä herkkuvoileipäkin voisi kuitenkin olla merkityksellisempi, kuin sen tekijä osaisi edes kuvitella.

Herlevi tekisi ystävänpäivänä arkista, hyvää kotiruokaa, mutta sen asettelussa voisi painottaa huomioon ottamista, rakkauttakin.

– Hurmaamismielessä tekisin pyttipannua, mutta asettelisin sen sydämenmuotoon lautaselle. Siihen vielä päälle paistettu kananmuna ja olutta juomaksi, Herlevi vinkkaa pienestä, mutta merkityksellisestä tavasta huomioida tärkeä ihminen.


Thomas Kirjonen: Kiva ja kevyt safka

Thomas Kirjonen tunnetaan Kasmir-nimisenä artistina, mutta hän on ammatiltaan kokki. Kirjonen tekisi ystävänpäivänä kevyen ja helpon snacksin.

– Kylmäsavulohella, mummonkurkuilla, tillillä ja avokadokreemillä täytetyt vietnamilaiset kesärullat, hän vinkkaa hurmausruoaksi.

Niissä käytetään riisipaperiarkkeja, jotka rullataan täyttämisen jälkeen.


– Olen koonnut ne niin, että ensimmäiseksi tulee mummonkurkkuja 2–3 kpl, sitten vaikka tyllalla puristaa avokadokreemiä (tai noin 2–3 teelusikallista) ja sitten biitti kylmäsavulohta, siivutettuna tai palana, hän kertoo.

Jos kala on siivutettua, se kannattaa laittaa pohjalle ennen muita täytteitä, hän sanoo.

– Lopuksi reilusti tilliä ja kesärullan viimeistely. Kylkeen joku suunmukainen riesling.

Mummonkurkkujen ohjeen näet täältä. Yhden version vietnamilaisista kesärullista löydät myös Ruokalan reseptiarkistosta. Tästä Sopan reseptistä löytyy lisäksi avokadokreemin ohje.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt