Ystävänpäivän superihanat ja helpot herkut: 3 x herkulliset mokkapalat

Julkaistu:

Elämän makuja
Ystävänpäivä on hyvä syy leipoa.
Nämä helposti syntyvät kaunottaret ilahduttavat ystävää varmasti.

Ja voihan sitä leipoa ihan vain itselleenkin, sillä itseäänkin pitää muistaa kiittää välillä – ja mikä onkaan parempi tapa kuin herkuttelu.

Mokkapalaleivokset

Pohja:

5 munaa

2 ½ dl maitoa

275 g voita

5 dl vehnäjauhoja

¾ dl tummaa kaakaojauhetta

4 tl leivinjauhetta

4 dl sokeria

Täyte:

150 g valkosuklaata

2 dl kermaa

vadelmia

Kuorrute:

½ dl kahvia

¼ dl tummaa kaakaojauhetta

4 dl tomusokeria

50 g voita

nonparelleja

Ota munat ja maito ajoissa huoneenlämpöön, se parantaa taikinan rakennetta.

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.

Sulata voi mikrossa tai kattilassa ja anna jäähtyä.

Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe keskenään omassa astiassaan.

Vatkaa sähkövatkaimella munat ja sokerit kulhossa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen jauhot, voisula ja maito, kolmessa osassa, koko ajan vatkaten.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja laita uuniin 15–18 minuutiksi.

Ota pelti uunista jäähtymään ja valmista täyte.

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto sulan, haalenneen valkosuklaan joukkoon nuolijalla käännellen ja laita jääkaappiin odottamaan.

Leikkaa jäähtynyt mokkapalapohja piparimuotilla sydämen muotoisiksi paloiksi. Toki leivokset voi tehdä myös neliöistä, jolloin pohjaa ei mene hukkaan. Silloin kuorrutetta kannattaa tehdä reilummin. Ota vadelmia sulamaan talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen neste imeytyy paperiin.

Valmista kuorrute. Valmista kahvi ja mittaa se valmiiksi. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa.

Kaada tomusokeriseosta osissa voin sekaan, mieluiten siivilöiden, ja sekoita vispilällä tasaiseksi seokseksi. Lisää välillä kahvia.

Kun kaikki tomusokeri on sulanut voin joukkoon ja seos on paksu ja kiiltävän tasaista, kaada hieman kuorrutetta joka toiselle leivospalalle, ripottele päälle nonparellit ja anna jähmettyä.

Täytä leivokset valkosuklaatäytteellä. Paina keskelle vadelma ja aseta päälle nonparellein koristeltu leivospala.

Valmistusaika: 30 minuuttia + jäähdyttäminen

Annoksia: 10–12 leivosta



Gluteenittomat sitruunapalat

Pohja:

225 g pehmeää voita

1 sitruunan kuori

1½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

2 dl perunajauhoja

3 tl leivinjauhetta

3 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

4 kananmunaa

Kuorrute:

150 g voita

200 g maustamatonta sulatejuustoa

½ dl lemon curd -tahnaa

5 dl tomusokeria

Ota voi ajoissa pehmenemään. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Pese sitruuna huolella ja raasta kuoren keltainen osa hienoksi raasteeksi.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe valmiiksi omassa astiassaan. Paloittele pehmennyt voi taikinakulhoon, vatkaa ensin joukkoon sokerit, sitten munat. Lisää jauhoseos kerralla joukkoon. Vatkaa sähkövatkaimella taikinaa reilu viisi minuuttia, kunnes se on hieman löystynyt ja muuttuu vaaleaksi. Vatkaa joukkoon sitruunankuoriraaste.

Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille, tasoita pinta lastalla ja laita uunin keskitasolle 30 minuutiksi. Nosta pohja jäähtymään.

Tee kuorrute. Mittaa kulhoon pehmennyt voi paloiteltuna ja lisää sulatejuusto. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on tasainen. Lisää lemon curd ja vatkaa. Lisää tomusokeri, mieluiten siivilän läpi pikkuhiljaa, samalla vatkaten. Laita kuorrute jääkaappiin jähmettymään. Ota kuorrute jääkaapista vähän ennen levittämistä, jotta se pehmenee hieman. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle nuolijan avulla. Koristele nonparelleilla ja leikkaa paloiksi.

Valmistusaika: 45 minuuttia + jäähdyttäminen

Annoksia: 20 palaa



Nonparellipalat

Pohja:

275 g voita

5 dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

5 kananmunaa

4 dl sokeria

2,5 dl maitoa

1 dl nonparelleja

Kuorrute:

400 g tuorejuustoa

200 g pehmeää voita

5 dl tomusokeria

sinistä elintarvikeväriä (geeli tai pasta)

nonparelleja koristeluun

Ota munat ja maito ajoissa huoneenlämpöön mikäli ehdit, se parantaa taikinan rakennetta.

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.

Sulata voi mikrossa tai kattilassa ja anna jäähtyä.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään omassa astiassa.

Vatkaa munat ja sokerit kulhossa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen jauhot, voi ja maito, kolmessa osassa koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi nonparellit ja sekoita ne lastalla tasaisesti taikinaan.

Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille ja laita uuniin noin 15 minuutiksi.

Ota pelti uunista jäähtymään ja tee kuorrute.

Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä voi ja tuorejuusto tasaiseksi. Lisää tomusokeri joukkoon pikkuhiljaa. Dippaa väriaineeseen cocktailtikku tai haarukan piikki ja sekoita väri kuorrutteeseen. Nosta kuorrute jääkaappiin jähmettymään. Levitä kuorrute täysin jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele lopuksi päälle nonparellit ja leikkaa paloiksi.

Valmistusaika: 30 minuuttia + jäähdyttäminen

Annoksia: 20 palaa



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt