Ajankohtaista

Kalakeittoa saa tänään kaikkialta – näin teet itse täydellisen liemen

Julkaistu:

Kalakeittopäivä
Kalakeittopäivää vietetään tiistaina 12. helmikuuta työpaikoilla, ravintoloissa, kouluissa ja kodeissa ympäri Suomen.
Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty kalakeittopäivä saa jatkoa tiistaina, Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan muun muassa monet järjestöt, yritykset ja ainakin Helsinki, Espoo ja Rovaniemi ovat mukana kansallisessa kalakeittopäivässä.

Kalasoppaa saattaa siis olla tänään tarjolla useassa lounasravintolassa.

Päivän tarkoituksena oli viime vuonna innostaa suomalaisia syömään kalaruokia entistä enemmän. Tänä vuonna Kalakeittopäivän yksi teema on kertoa myös eri tavoista tehdä kalakeittoa maailmalla. Pro Kala kertoo tiedotteessaan, että monista kulttuurista löytyy oma kalakeittonsa ranskalaisesta bouillabaissesta tuliseen afrikkalaiseen tai mausteiseen aasialaiseen versioon.

”Tuhansia eri variaatioita”

– Kalakeitosta on olemassa varmasti tuhansia eri variaatioita. Meille suomalaisille tutun ja rakkaan, kermaisen lohikeiton lisäksi kannattaa kokeilla uusia makuja, lainata vinkkejä muiden maiden keittiöistä tai kehitellä oma suosikkikalasoppa, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa kalasoppaa tehdään yksinkertaisista aineksista ja se syntyy helposti: tuore lohi- tai kirjolohifilee, peruna, sipuli, mausteena pippuri ja tilli. Lohi lisätään keittoon aina loppuvaiheessa, sillä lohipalat kypsyvät keitossa muutamassa minuutissa, Kalaneuvos kertoo tiedotteessaan. Keittoon käy kala kuin kala.

Liemi on tärkeä. Erittäin hyvä liemi syntyy tuoreen kalan perkeistä.


Kalaliemi

1 kg puhdistettuja fileeraustähteitä

pää, nahka, selkäruoto, evät tai pikkukaloja

2 purjosipulia

2 sipulia

2 porkkanaa

5 valkopippuria

5 mustapippuria

n. 50 g karkeaa merisuolaa

nippu yrttejä: esim. tillin varsia, persiljaa ja timjamia

n. 3 l vettä

Valmistusohjeet

  1. Pilko kalan fileeraustähteet pienemmiksi ja huuhtele ne hyvin. Pilko purjo, sipulit ja porkkana. Laita ne tilavaan kattilaan mausteiden kanssa.
  2. Lisää vettä niin paljon, että kalanosat peittyvät. Ruodoista irtoava vaahto nousee liemen pinnalle helpoimmin, kun kattilassa ei ole ahdasta.
  3. Keittele lientä miedolla lämmöllä 1–2 tuntia ja hämmentele välillä. Poista ruodoista muodostuva vaahto liemen pinnalta.
  4. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä.
Ilta-Sanomien Ruokalan reseptipankissa on useita kalakeitto-ohjeita.

Perinteisen ja kermaisen version lisäksi voi kokeilla myös Välimeren kalakeittoa, jossa rikas makumaailma.

Välimeren kalakeitto

1 fenkoli

4 vartta selleriä

1 sipuli

6 valkosipulinkynttä

3 rkl oliiviöljyä

1 tl kuivattua timjamia tai tuoretta pari oksaa

3 rkl tomaattipyreetä

400 ml:n purkki tomaattimurskaa

5 dl vettä

3 rkl hummeri- tai kalafondia

rouhaisu mustapippuria myllystä

suolaa

1 tl sitruunankuorta ja puristetut mehut

150 g pakastekatkarapuja sulatettuna ja huuhdeltuna

350 g lohta kuutioina (pakaste, sulatettuna)

Valmistusohjeet

  1. Siivuta fenkoli ja selleri. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota kasviksia hetki kattilassa öljyssä.
  2. Lisää timjamia, tomaattipyree, tomaattimurska, vesi ja hummerifondi. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele miedolla lämmöllä noin vartin.
  3. Mausta mustapippurilla, suolalla, sitruunankuorella ja -mehulla. Lisää katkaravut ja lohipalat. Anna hautua kuumassa liemessä 10 minuuttia. Älä keitä enää. Tarjoile heti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt