Ajankohtaista

Täydelliset retkieväät talvella: Jauheliha-fetanyytit, tomaattikeitto ja voikaakao

Julkaistu:

Elämän makuja
Hyvän helmikuisen sään sattuessa täytyy lähteä luontoon, eikä talviretkelle tietenkään voi lähteä ilman lämmittäviä eväitä.
Ne voi valmistella jo edellisiltana ja viimeistellä juuri ennen lähtöä.

Mehevät jauhelihanyytit säilyvät lämpöisinä, kun ne pakkaa uunituoreina, ja maukas tomaattikeitto lämmittää koko sielun, kuten täyteläinen tumma kaakaokin.

Jauheliha-fetanyytit

500 g voitaikinalevyjä

2 sipulia
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

400 g sika-nautajauhelihaa

1 tl suolaa

mustapippuria

2 tl oreganoa

n. 100 g fetaa

1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

3 munaa (kaksi keltuaista, yksi kokonainen)

Ota voitaikinalevyt sulamaan puoli tuntia ennen uuniin nostoa. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipulit, lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja oreganolla. Anna jauhelihan hieman jäähtyä.

Levitä taikinalevyt kevyesti jauhotetulle alustalle ja leikkaa puoliksi, neliöiksi. Hienonna lehtipersilja. Erottele kaksi keltuaista ja sekoita haalean jauhelihan joukkoon. Sekoita joukkoon myös lehtipersilja ja murennettu feta.

Leikkaa taikinapalat kahteen, neliöiksi. Tee jauhelihaseoksesta käsissä kämmeneen menevä pallo, aseta taikinaruudun keskelle ja nosta kulmat yhteen nyytin tapaan. Paina kulmat toisiinsa kiinni huolella kostein sormin.

Riko yksi muna pieneen kuppiin. Voitele nyyttien pinnat munalla ja pistele haarukalla reikiä. Nosta uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes taikina on saanut kauniin pinnan.

Valmistusaika: 25 + 15 minuuttia

Annoksia: 10 nyyttiä






Tomaattikeitto

1 sipuli

3 valkosipulia

3 rkl oliiviöljyä

1 tl basilikaa

1 tl timjamia

1 rkl valkoviinietikkaa

2 prk säilöttyjä kokonaisia kirsikkatomaatteja

vettä

0,5 tl suolaa

1 tl hunajaa

n. 70 g pehmeää vuohenjuustoa

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulia paksupohjaisessa keittokattilassa runsaassa oliiviöljyssä. Lisää valkosipulit, timjami ja basilika. Kuullota vielä hetki.

Kaada joukkoon valkoviinietikka. Lisää kattilaan kirsikkatomaattisäilykkeet, yhden säilykkeen verran vettä ja keitä 20 minuuttia. Lisää suola, hunaja ja vuohenjuusto. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4






Voikaakao

25 g voita

4 rkl tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta

4 rkl sokeria

8 dl maitoa

valmista kermavaahtoa purkista

pieniä vaahtokarkkeja

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon kaakaojauhe ja sokeri. Kun seos on sulanut tasaiseksi, lisää maito, lämmitä kiehumispisteeseen ja kaada heti termoskannuun.

Valmistusaika: 10 minuuttia

Annoksia: 4



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt