Ajankohtaista

”Hullun hyvän” sosekeiton salaisuus on yllättävä aines, joka todella toimii – tätä keittoa lapset pyytävät lisää

Julkaistu:

Lapsiperheen ruoka
Outi Väisänen kehitti äitiyslomallaan reseptejä, jotka on nyt julkaistu tuoreessa ruokakirjassa.
Lapsiperhearjessa on tärkeää saada ruoka sutjakasti pöytään. Erityisesti työpäivän ja päiväkotirumban jälkeen kukaan ei halua odottaa kauan.

Ruokatoimittaja ja ruokakirjailija Outi Väisänen keskittyy uudessa kirjassaan juuri tähän ongelmaan: maistuvan ruoan tekemiseen rajatussa ajassa.

– Kiireinen perhe-elämä muuttaa kokkaamisen usein ilottomaksi puurtamiseksi. Haluan auttaa äitejä ja isejä löytämään ruokailuun uuden innon, rentouden ja herkullisuuden, Outi Väisänen sanoo.

Väisäsen aiempi kirja, vuonna 2016 ilmestynyt Samasta padasta tarjosi ohjeita maukkaisiin vauvaperheen ruokiin. Tuore kirja Samasta padasta 2 Puolessa tunnissa - kirja joka saa nirsonkin nauttimaan ruoasta (Readme.fi 2019) on täynnä ohjeita, jotka valmistuvat nimensä mukaisesti korkeintaan puolessa tunnissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjassa on yli 60 reseptiä muun muassa päivällisiin, leivonnaisiin ja välipaloihin.


Pienet ruokakriitikot

Myös pienet ja ankarat ruokakriitikot on huomioitu. Outi Väisänen kehitti reseptejä äitiyslomallaan. Vauva ja tahtoikäinen olivat makutuomareina.

Kirjan yksi kantava ajatus on, että lapset tahtoikäisestä teiniin selättäisivät mahdollisia ennakkoluulojaan ja voisivat löytää uusia lempiruokia.

– Nirsoilijoiden pään kääntäminen on intohimoni, Väisänen toteaa.

Väisänen kirjoittaa myös, että lapset kannattaa ottaa mukaan ruoanlaittoon. Se voi vähentää lasten ennakkoluuloja ruokaa kohtaan ja saattaa herättää jopa kiinnostusta siihen. Lisäksi se lisää lasten omatoimisuutta, Väisänen kirjoittaa.

– Olenkin kehittänyt muutamia lähes varmoja strategioita onnistua: kirjan resepteihin on merkitty, miten lapsi voi osallistua kokkaamiseen ja mitä ruoka-aineita hän voi napsia odotellessa, Outi Väisänen kuvailee.

Pieni napostelu kokkauksen ohessa on Väisäsen mukaan vain hyvä asia, kun lapsi tutustuu eri makuihin. Esimerkiksi porkkana saattaa kiinnostaa pientä lasta leikkuulaudalta napattuna enemmän kuin pöydässä tarjoiltuna. Taikinan maistelu saattaa olla leipomisessa se paras juttu ja hyvä niin, Väisänen kirjoittaa.

– Kun otat lapsen mukaan keittiöön, vaikutat hänen ruokasuhteeseensa läpi elämän, Väisänen toteaa kirjassaan.

”Mausta tulee taivaallinen”

Ohjeet voi soveltaa niin, että koko perhe voi syödä samaa ruokaa. Esimerkiksi sosekeitosta voi ottaa taaperolle annoksen sivuun, ennen sen tuhdimpaa maustamista isompia lapsia tai aikuisia varten.

Kirjassa on loistava keitto-ohje, jossa erikoiselta kuulostava ainesosa tekee siitä todella maukkaan. Se on lakritsajauhe.

– Kuulostaa oudolta laittaa lakritsaa porkkanakeittoon, mutta yhdistelmä todella toimii, Väisänen aloittaa kirjassa ”hullunhyvän porkkanakeiton” reseptiä.

– Mausta tulee taivaallinen. Jos lisäät vielä sahramia, tätä keittoa lapset pyytävät lisää, Outi Väisänen kirjoittaa.

Hullunhyvä porkkanakeitto

1 kg isoja porkkanoita

2 rkl rypsiöljyä

3/4 tl raakalakritsijauhetta ja/tai ripaus sahramia

5 dl porkkanamehua

5 dl vettä

40 g voita

1 tl suolaa

Lisäksi: paahdettuja kurpitsansiemeniä

Valmistusohjeet

(Kun lapsi on yli vuoden: paista porkkanat öljyn sijaan 50 grammassa voita, niin voita ei tarvitse lisätä valmistuksen loppuvaiheessa. Lisää suola, kun kuullotat porkkanat)
  1. Kuori ja paloittele porkkanat puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi kattilaan. Lisää öljy kattilaan. Kuullota porkkanoita kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes ne alkavat saada väriä.
  2. Lisää lakritsijauhe tai sahrami tai molemmat, jolloin saat oikein runsaan maun. Lisää porkkanamehu ja mehupullollinen vettä kattilaan. Hauduta kannen alla noin 10-15 minuuttia, kunnes porkkana on kypsää.
  3. Porkkanoiden kypsyessä laita voita pieneen kattilaan. Anna sen kiehua pari minuuttia, kunnes se ruskistuu ja tuoksuu pähkinäiseltä.
  4. Soseuta porkkanat liemineen teho- tai sauvasekoittimella samettiseksi. (Ota tässä vaiheessa pari desiä keittoa sivuun vauvalle tai taaperolle)
  5. Sekoita voi ja suola loppuun keittoa. Tarjoa paahdettujen siementen kera.
Lähde ja resepti: Outi Väisänen ja Riikka Kantinkoski: Samasta padasta 2 Puolessa tunnissa - kirja joka saa nirsonkin nauttimaan ruoasta (Readme.fi 2019)


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt