Saamelaisravintolan ”syntisen hyvä” voikastike kalalle: katso ohje, joka hurmaa aivan kaikki - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Saamelaisravintolan ”syntisen hyvä” voikastike kalalle: katso ohje, joka hurmaa aivan kaikki

Tänään vietetään saamelaisten kansallispäivää. Sen kunniaksi voi loihtia pöytään vaikkapa kuivahaukea voikastikkeessa, joka hurmaa kaikki.

Sommelieeri Johanna, Heikki ja Kaisu.

6.2.2019 14:03

Vuonna 2003 inarinsaamelainen kokki Heikki Nikula keräsi kapsäkkinsä ja muutti Inariin jatkaakseen äitinsä yritystä, Hotelli Kultahovia. Samoin teki sisko Kaisu Nikula, ja yhdessä he alkoivat pyörittää hotellia ja sen yhteydessä ravintola Aanaria.

Alusta asti sisarukset tahtoivat painottaa ennen kaikkea paikallisten raaka-aineiden merkitystä. He alkoivat esimerkiksi tehdä kiinteää yhteistyötä paikallisten kalastajien, poromiesten ja kerääjien kanssa.

Vuonna 2011 Inarissa järjestettiin poroviikko, jonka kunniaksi ravintolaan lanseerattiin uusi poromenu. Silloin kokeiltiin ensi kertaa jäkälän tarjoilua asiakkaille.

– Vastaanotto oli niin hyvä, että kyläläiset tulivat viikkoja poromenun jälkeen kyselemään, että ”saisiko sitä jäkälää vielä maistaa?”. Samaa annosta sain valmistaa Loirinuotio-ohjelmassa tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, Vesku Loirille ja Jari Litmaselle, Nikula kertoo vuonna 2018 julkaistussa Makuja Inarin luonnosta - Ravintola Aanaarin keittokirja -kirjassa (Docendo).

Sommelieeri Johanna, Heikki ja Kaisu.

Ravintola on muutoinkin niittänyt kansallista sekä kansainvälistä mainetta. Se on palkittu esimerkiksi merkittävästä ruokamatkailuteosta, ja Nikula itse on saanut Inarin kunnan kulttuuriosaston Vuoden inarilaisteko -palkinnon.

”Hurmaa vauvasta vaariin”

Keittiömestari Nikula kertoo, että saamelaisten kansallispäivää on ainakin heidän perheessä vietetty tänään herkutellen.

– Käytiin juuri lasten kanssa lounaalla inarinsaamenkielisten päiväkotilasten mukana Inarin seurakuntakodilla ja syötiin poronkäristyskeittoa. Jälkiruuaksi oli täytekakkua ja päällä tietysti Saamen lippu, hän kertoo.

Jos kaikkien soisi jotain saamelaisista ruuista tietävän, niin ainakin Nikula nostaisi esiin kuivahauen eli koškepuškon, joka on harvalle tuttua mutta sitäkin herkullisempaa.

– Se suolataan ja kuivataan loppukeväästä. Kuivahauki useimmiten ensin paahdetaan, sitten kevyesti kostutetaan ja annetaan vähän pehmetä. Sen jälkeen syödään suolaisena sormiruokana tai leivän päällä, ja voi siitä valmistaa myös herkullisen keiton.

Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta.

Erityisen maittavaa kala on, kun sen upottaa voikastikkeeseen.

– Syntisen hyvän kastikkeen kera nautittuna se hurmaa takuuvarmasti kaikki vauvoista vaareihin. Myös kylmäsavustettu hauki on hienon makuista, kuvaillaan kirjassa.

Kokeile saamelaisten kansallispäivän kunniaksi herkkukastiketta Nikuloiden reseptillä:

Voikastike

Ainekset

100 g salottisipulia

1 dl valkoviinietikkaa

2 dl kuivaa valkoviiniä

1 dl vettä

1 ½ dl ranskankermaa

200 g voita kuutioina

2 rkl sitruunamehua

suolaa

Valmistus

  1. Hienonna salottisipuli ja laita kattilaan veden, etikan ja valkoviinin kanssa.

  2. Kiehauta ja keitä kokoon, kunnes nesteestä on neljännes jäljellä.

  3. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää joukkoon ranskankerma.

  4. Kiehauta ja vähennä lämpöä. Sekoita kuutioitu voi sauvasekoittimella pienissä erissä mukaan.

  5. Kuumenna, mutta älä keitä! Mausta sitruunamehulla ja suolalla. Tarkista maku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit