Kokit kertovat, mitä eineksiä he käyttävät itse: Näin ”maksalaatikko saa ihan uuden ulottuvuuden”

Kolme kokkia paljasti, mitä eineksiä he käyttävät itsekin.

Einesten makuun vaikuttaa esimerkiksi lämmitystapa.

5.2.2019 15:56

Moni meistä turvautuu toisinaan kiireisessä arjessaan einesruokaan. Kerroimme aiemmin, että myydyimmät valmisruokatuotteet ovat pääosin perinteisiä valmisaterioita, kuten keittoja, puuroja, maksa- ja lihamakaronilaatikkoja.

Eineksia käsitelleen jutun ohessa olevaan kyselyyn oli vastannut yli 13700 lukijaa ja ylivoimaisesti suosituimmaksi einesruaksi nousi maksalaatikko (29 prosenttia vastaajista). Pinaattiohukaiset ja pizza olivat myös kolmen kärjessä lempieinesten listalla.

Lisäksi lihapyörykät ja nugetit ovat suosittuja. Välipaloista kulutetaan eniten pizzaa, burgereita ja ohukaisia.

Usein sellaisenaan syötäviä ruokia pidetään varsin epäterveellisinä, eivätkä ne välttämättä maistukaan miltään. Kysyimme kolmelta kokilta, mitä mieltä he ovat einesruoista.

Myydyimpien einesten lista on pysynyt samankaltaisena jo useita vuosia.

Majoneesi porskuttaa

Ari Ruoho ravintola Nokasta toteaa, että hänen kotoaan ei juuri eineksiä löydy – niiden maku kun ei miellytä. Meetvurstia ja chorizoa näyttäisi olevan, ja lapset saattavat joskus syödä valmiskarjalanpiirakoita tai nakkeja.

– Mitä nyt jääkaappia katson, niin on täällä myös ketsuppia, srirachaa ja Hellmansin majoneesia, Ruoho paljastaa.

Toni Mikkonen ravintola Savotasta vannoo Ruohon tapaan majoneesin nimeen, sillä sitä on lupa maustaa mielin määrin oman makunsa mukaan.

Lisäksi useat aasialaiset maustekastikkeet ovat hänestä hyviä. Niistä saa näet varioitua tuhansia eri makuja vain sekoittamalla, ilman keittämistä.

– Kypsästä kikherneestä liemessä voi muuten nopeasti tehdä hummusta ja muuta vastaavaa. Liemen säästän, koska se toimii valkuaisen vegaanisena korvaajana monessa, Mikkonen toteaa.

”Olisi tyhmyyttä tehdä itse”

Ravintola Keilaniemen keittiömestari Markus Heinonen toteaa, että eineksiä tulee käytettyä omassa arjessa vähän, kun kotona ei muutenkaan ehdi kauheasti kokkailemaan.

Hän kuitenkin muistuttaa, että einesten makuun saa helposti vaikutettua esimerkiksi lämmityksellä.

– Unohda mikro ja käytä paistinpannua tai kasaria. Maksalaatikko saa ihan uuden ulottuvuuden kun sen paistaa pannulla voissa. Mausta haluamallasi tavalla. Puolukkaa on oltava, kokki sanailee.

Heinonen mainitsee myös kaalikääryleet, einesten klassikon.

– Monet lihafirmat ovat vieneet tuotteen kehityksen niin pitkälle, että olisi tyhmyyttä alkaa tekemään itse. Henkilökohtainen suosikkini on Chef Wotkinsin kaalikääryleet.

Hänellä on myös valmis resepti kääryleille. Ensin ne laitetaan vuokaan, ja päälle lorautetaan kermaa, lihalientä, siirappia ja vähän voita. Sitten haudutetaan uunissa kypsäksi, siivilöidään liemi ja keitetään kastikkeeksi.

– Näin saat kääryleistä valmiit maut, ja kastike tulee kuin itsestään!

Pakastekasvikset turhan parjattuja

Nostetaan pöydälle kansan ikisuosikki eli lihapullat. Kaikki tuntevat sen pakkauskaasun tuoksun, kun einespullien paketti aukeaa.

– Heikompi tipahtaa polville siitä, vitsailee Heinonen.

Onneksi hänen mukaansa nykyään löytyy jo korkealaatuisia einespullia, joissa on lihaakin. Rakenne on karkeampi, ja maku alkaa olla lähellä itse pyöritettyjä pullia.

– Näihin olen törmännyt useassakin ravintolassa. Lähimarketista kannattaa ensi kerralla tähyillä pakkasosaston pullia, hän vinkkaa.

Saman osaston pakastekasvikset ovat kokin mukaan turhaan parjattuja ja aliarvostettuja. Niistä saa nimittäin nopeasti avun kotikeittämiseen.

– Mielestäni ne ovat hyviä varsinkin silloin, kun ruuanlaitto on sen verran satunnaista, että ei ole järkeä pitää pilaantuvia kasviksia jääkaapissa.

Keittiömestari Markus Heinonen vinkkaa, että pakastepinaattikeittoon saa muutamalla niksillä helposti makua.

Tuunaa einestä rohkeasti

Niemisellä on hihassaan muutama resepti, jolla einestä saa tuunailtua ja yhdisteltyä maukkaalla tavalla.

– Yksi esimerkki on japanilainen possu tonkatsu, eli valmis pakastepossunleike. Paista leike isossa määrässä öljyä rapeaksi, leikkaa suikaleiksi ja tee kastike sekoittamalla ketsuppia ja HP-kastiketta. Tarjoa riisin kera, Nieminen ohjeistaa.

Toisena hän nostaa esille kulibiakin eli lohipiirakan, johon eineksistä kannattaa käyttää valmista lohi-riisisalaattia, jonka voi maustaa vielä tillillä ja sitruunamehulla. Sitten vain otetaan valmis voitaikinalevy, täytetään se salaatilla ja paistetaan piiras.

– Maukasta paellaa saa valmiista Meksikon padasta. Valmista paella ohjeen mukaan, sekaan voi lisätä äyriäissekoitusta ja chorizo-makkaraa, Nieminen neuvoo.

Heinonen taasen vinkkaa vielä pakastepinaattikeitosta. Siihen voi lisätä pari kuutiota voita ja vähän suolaa, niin eines saa heti täyteläisyyttä.

– Miksei sitä voisi maustaa jollain suosikkiyrtilläkin?

Valmiit isot einesohukaiset ovat Heinosen mukaan myös luottoratkaisu arkeen. Niihin voi tehdä omantyylisensä suolaisen täytteen.

Miten sinä tuunaat eineksiä? Kerro vinkkisi alla olevassa keskustelussa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit