Ajankohtaista

Hyvää Runebergin päivää! Kokeile tortun sijasta kakkua – tai vaikka pannaria

Julkaistu:

Runeberginpäivä
Jos runebergintorttu sellaisenaan kyllästyttää, voi sitä tuunata merkkipäivän kunniaksi rohkeasti.
Runebergin päivänä voi hyvällä syyllä herkutella suomalaisten rakastamalla klassikkoherkulla. Mutta mitä jos vuodesta toiseen samanlainen torttu jo kyllästyttää?

Runebergintortun makumaailmaa saa helposti tuunattua muihinkin leivonnaisiin. Viime viikolla kerroimme Jennistä, joka keksi yhdistää kardemummaisen maun kaurapuuroon: syntyi runeberginpuuro.

– Tämä on hieman terveellisempi vaihtoehto, mutta silti selvä herkuttelupuuro! Lisättyä sokeria ei ole, vaan makeus tulee pehmeistä taateleista, Jenni totesi Ilta-Sanomille.
Miltä sen sijaan maistuisi vaikkapa runeberginkakku tai porvoolainen? Kokeile vaikka heti!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Runeberginkakku

Ainekset

200 g huoneenlämpöistä pehmeää voita

0,5 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

2 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

50 g mantelirouhetta

1 dl jauhettuja piparkakkuja

1 tl leivinjauhetta

1 rkl kardemummaa

pari tippaa karvasmanteliaromia

Kostutus

1 dl vettä

1 dl punssia

2 rkl tomusokeria

Pinnalle

3 dl vadelmahilloa

1 dl tomusokeria

0,5 rkl sitruunamehua


Valmistus
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Vatkaa huoneenlämpöinen ja pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan sekoittaen. Sekoita joukkoon lopuksi karvasmanteliaromi.
  2. Vuoraa irtopohjaisen vuoan pohja leivinpaperilla. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 35-40 min. Jäähdytä kakku omassa vuoassaan.
  3. Kostuta punssin, veden ja sokerin seoksella ja kääri kakku muoviin tai muovipussiin. Anna maustua yön yli. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua.
Voit katsoa ohjeen myös täältä.

Porvoolainen

Ainekset

1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

0,75-1 dl hunajaa

1,5 dl raakakaakaojauhetta

1 dl pakastekuivattuja metsämarjoja

1 dl manteleita hienonnettuna

0,25 dl lucumaa tai macaa

1 rkl punssia

0,5 tl kardemummaa

Koristeluun

0,5 dl kookosmaitoa

0,25 tl kardemummaa


Valmistus
  1. Sulata kookosöljy nestemäiseksi vesihauteessa ja liuota joukkoon hunaja.
  2. Sekoita joukkoon loput ainekset ja tarkista, että maku muistuttaa runebergintorttua. Säästä osa metsämarjoista suklaan pinnalle.
  3. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun, halkaisijaltaan n. 17-18 cm vuokaan ja koristele lopuilla marjoilla.
  4. Anna jähmettyä jääkaapissa ja koristele.
  5. Käytä koristeluun avatun kookosmaitopurkin pinnalla olevaa paksua, rasvaisinta osaa. Mausta se kardemummalla ja pursota suklaan pinnalle.
Ohje löytyy myös täältä.

Vai maistuisiko pannari?

Viime vuoden marraskuussa nostimme myös esille Runebergin pannarin. Siinä pannaritaikinaan sekoitetaan klassikkoleivonnaisen ainekset ja annetaan uunin hoitaa loput.

Viimeistele pannari hillosilmällä ja sokerikuorrutuksella esikuvansa tapaan. Valmista!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt